Provocarea: 10 cărți care m-au influențat !

Nici nu trebuie să mă gândesc mult, nici nu trebuie să caut în vreun cufăr abandonat ! Trebuie doar să scriu cele zece titluri și să provoc iubitorii de lectură să își deschidă sufletul în fața comunității, împărtășind tuturor cele mai ascunse citate din cărțile preferate ! 🙂

Prima carte și cea mai dragă mie are un titlu sugestiv:

Singur pe nume, autor Hector Malot. 

„Eşti tot ceea ce eşti şi vrei să fii, eşti toţi oamenii care te-au ajutat şi care nu, eşti toţi cei pe care i-ai întâlnit şi îi vei întâlni, eşti profesorul care te-a picat şi profesoara care ţi-a dat curaj.”

 

A doua carte după care mi-am botezat cea mai dragă păpușă este: Heidi, fetița munților de Johana Spyri.

 

Nu voi scrie un citat, ci voi face o recomandare.

Adevărata provocare de astăzi nu este să utilizați toate mijloacele de comunicare moderne, ci mai degrabă cea de a comunica cu cei din jur.

A treia carte este Coliba unchiului Tom de  Harriet Beecher-Stowe.

Știați că… Coliba unchiului Tom a fost cel mai bine vândut roman al secolului al XIX-lea, și a doua cea mai bine vândută carte a secolului, după Biblie ? Cartea a ajutat la alimentarea cauzei aboliționiste în anii 1850. În primul an după publicare, s-au vândut 300.000 de copii doar în Statele Unite. Impactul său a fost atât de mare încât atunci când Abraham Lincoln s-a întâlnit cu Stowe la începutul războiului civil, Lincoln ar fi declarat, „Deci aceasta este mica doamnă care a pornit acest mare război.”

Nu pot să nu amintesc un citat din această carte: Atunci când eşti îngrămădit într-un colţ şi totul pare a fi împotriva ta, până într-atât încât simţi că nu mai poţi suporta asta nici măcar încă un minut, nu te da bătut niciodată, căci orice lucru are un loc şi un timp al refluxului.

A patra carte îmi deschide rănile și încheie cei opt ani de școală. Cartea am citit-o în clasă ( la orele de educație fizică și de istorie – pe furiș !), o primisem de la colegul meu, Kiss Mihai și am plâns până când am ajuns acasă. Acum doi ani, de ziua mea, Luminița Zgăbei mi-a dăruit-o. Nici nu știu cum a reușit să facă rost de ea și nu am avut încă putere să o recitesc. Adio Ringo de Traian Tandin stă pe același loc cu Enzo sau arta de a pilota prin ploaie de Garth Stein. O altă Luminița, de data aceasta de la Librăria Humanitas m-a sunat că a găsit-o pe un raft în depozit și în ultimele minute, înainte de închidere, cartea era deja în mâna mea. Așa că timp de 5 ore nu am răspuns la telefon !

Nu scriu nici un citat și rămâne locul patru cu două cărți !

Pe locul cinci voi trece o carte pe care am citit-o când eram în liceu și am împlinit frumoasa vârstă de 18 ani ! Nu am avut parte de baloane sau de un chef, din motive de sănătate. Inima fiului meu ! scrisă de Cecilia Anghelescu – Sămărghițan am găsit-o pe raftul bibliotecii personale, pe rândul de spate și nu mi se părea a fi prea interesantă. Însă, după primele 20 de pagini, nu am mai lăsat-o din mână ! Nu am recitit-o de atunci. De curând, un domn de la Centrul de Recuperare din Mediaș m-a rugat să i-o împrumut.

.

Având-o în mână, am răsfoit-o și am redescoperit povestea în care medicul sud-african Christiaan Barnard a efectuat prima operație din lume – primul transplant de inimă, la 3 decembrie 1967,  asistat de fratele său, Marius Barnard ; operația a durat nouă ore și a folosit o echipă de treizeci de oameni. Recomand o carte bonus: Marius Barnard si Simon Norval – Momente -cheie dintr-0 viață în slujba binelui. 

Cartea cu numărul șase am citit-o în momentul în care înțeleg că nu e bine să fii lângă oameni care reacționează așa cum reacționezi tu și să  ai sentimentul că atunci când îl vezi, parcă  te privești în oglindă. Vine o zi în care vrei să spargi oglinda și chiar se întâmplă… După aceea, te întrebi dacă e necesar să ai superstiții în viață sau să trăiești pur și simplu totul, ca și cum a doua zi ai muri ?! Am cumpărat cele patru volume, apoi le-am dăruit unor persoane pe care atunci le consideram speciale. Anii au trecut și am fost tristă, nu pentru că nu mai aveam alături acele persoane,  ci pentru că, am oferit cărți pe care ei le-au pus doar pe raftul bibliotecii și nu le-au citit ! După 13 ani le-am cumpărat și le-am recitit ! M-au năpădit amintirile ! 🙁  Conversații cu Dumnezeu de Neale Donald Walsh. Te simți atât de bine vorbind cu Dumnezeu ! Încearcă și tu !

Singura diferenţă dintre tineret şi oamenii în vârstă este că tinerii fac totul la vedere. Cei în vârstă îşi ascund comportamentul, cei în vârstă cred că tinerii nu văd. Cu toate acestea, tineretul vede tot. Nu li se poate ascunde nimic. Ei văd ipocrizia celor în vârstă şi încearcă cu disperare să o schimbe. După ce au încercat şi nu au reuşit, tinerii nu văd altă şansă decât să o imite. Aici greşesc, dar nu au fost niciodată învăţaţi să procedeze altfel.

Pe locul șapte în ordinea anilor care au trecut se află cartea  Librăria iubirii de Paola Calvetti. Locul pe care l-am visat este Librăria “Dreams & Desires” , un loc unde poți fi tu însuți și unde îți poți exprima cele mai ascunse dorințe; un loc desprins din visele mele, în care cărțile prind viață, dezvăluie Paola.  Eu am creat un  loc pe care l-am numit: Bibliothèque Café Afrique. O parte din Librăria iubirii se va regăsi acolo. Lipsește doar povestea… 🙂

Locul opt este ocupat de un autor: Nicholas Sparks. Cartea ce mi-a ajuns cel mai repede la inimă a fost Mesaj de departe ! Voi scrie doar un citat, însă vă recomand să citiți toate cărțile acestui romantic incurabil:

Destinul poate răni un om în aceeași măsură în care îl poate binecuvânta !

 

Locul nouă  aduce de data aceasta o autoare: Corinne Hofmann. Dacă nu ați citit nici o carte, acum este momentul ! Dacă nu citiți, va fi greu să înțelegeți când spun: Îmi place Africa ! La Bibliothèque Café Afrique găsiți o expoziție cu picturile realizate  de Corinne, în timpul în care nu scrie despre acest continent și despre culorile Africii ! Am redactat multe articole pe blog despre Corinne, așa că aduc și data aceasta un fragment:

Cum arăta o zi din viața Corinnei într-un loc în care nu era pat, apă la robinet, mâncare fast food, toaletă ?

“Acolo, te trezești în jur de ora șase dimineața și faci un foc pe care fierbi ceaiul (acesta fiind micul-dejun), după care mergi la râu ca să te speli și ca să aduci apă acasă. De asemenea, trebuie să cauți lemne de foc și ceva de mâncare, ceea ce nu este deloc ușor. Din acest motiv am deschis mai târziu un mic magazin cu alimente, ca să putem să facem fața foamei. Vindeam zilnic până la 600 kg de mălai și zahăr.” (din cartea ,,Îndrăgostită de un masai”, apărută la Editura ALLFA)

Locul zece îl ofer Rhondei Byrne și seriei de cărți care te motivează să-ți împlinești visele și să fii recunoscător pentru tot ce îți este dat să trăiești !

„Câteodată ai nevoie de un spațiu al tău, pentru a-ți da seama cine ești cu adevărat și ce vrei cu adevărat de la viață.”

Acesta este răspunsul la provocarea primită de la Edith Depner ! Mulțumesc pentru că mi-ai dat ocazia să scriu în seara aceasta cele 10 (11, 12, 13…cărți) care m-au influențat !  Promit să găzduiesc listele pe blogul meu, acestor persoane care răspund marii provocări 10 lecturi care i-au influențat pe : Juan Marin, Sorana Cindrea, Corina Goruian, Szocs Jozsef, Claudiu Brăileanu, Andreea Bușoiu, Gabriela Dulău, Kadar Tamas, Cristina Pustai, Veronica Radu, Aurelia Rusu, Dorina Nechita, Ionela Panait.

Voi încheia,  într-un mare fel ! 🙂

„Nu are importanță ce faci pentru copiii tăi, important este ceea ce îi înveți să facă pentru ei înșiși, pentru a-i face oameni de succes.”

 

 

 

(Visited 839 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !