România comemorează 50 de ani de la moartea inventatorului George (Gogu) Constantinescu

Anul acesta, România va comemora 50 de ani de la moartea părintelui sonicităţii, inginerul Gogu Constantinescu (n. 4 octombrie 1881, Craiova – m.11 decembrie 1965, Londra). Este considerat unul dintre marii inventatori ai perioadei 1900 – 1925, alături de Edison, Einstein, Marie Curie, Bell, Kelvin sau Marconi.

Gogu Constantinescu

Omul de ştiinţă din Craiova are în palmares peste 300 de brevete de invenţie, iar o mare parte au fost acordate în: SUA, Danemarca, Elveţia, Austria Germania, Marea Britanie, Franţa, dar şi România. George (Gogu) Constantinescu a fost cel care a aplicat şi dezvoltat Teoria Sonicităţii. Este cunoscut ca omul care a inventat dispozitivul de tragere pentru avioanele din Primul Război Mondial. În perioada în  care a locuit Anglia a participat la construcţia de avioane engleze, tip Bristol. 

S-a născut la Craiova, la 4 octombrie 1881. George (Gogu) Constantinescu a absolvit, în 1904, ca şef de promoţie, Şcoala Naţională de Poduri şi Şosele. Se preocupă, în anii de după terminarea facultăţii, de studiul betonului şi realizează primele structuri din beton armat ale mai multor clădiri reprezentative din România, printre care Cazinoul din Constanţa, Castelul de apă de la Periş, podurile de peste rîul Siret de la Adjud, Răcătău şi Roman, Palatul Patriarhiei, Hotelul Athénée Palace şi Marea Moschee din Constanţa.

 34_gogu_constantinescu.jpg

35_ms_-_general.jpg

,,Cupola şi minaretul Moscheei Carol I din Constanța au fost realizate din beton armat. Soluţia aparţinea marelui inventator român Gogu Constantinescu. La finalizarea construcţiei aceasta reprezenta un deosebit impact pentru cartierul Peninsulei constănţene.” ( http://www.ziuaconstanta.ro/)

În 1912 se stabileşte în Marea Britanie, unde întemeiază o nouă ştiinţă a transmiterii puterii mecanice prin vibraţii, în medii fluide şi solide – sonicitatea, descrisă în lucrarea Theory of Wave Transmission; a Treatise on Transmission of Power By Vibrations, apărută în 1918, în Anglia.

Una dintre cele mai importante invenţii ale lui Gogu Constantinescu a fost dispozitivul de tragere, la orice turaţie a motorului unui avion de luptă, printre palele unei elice aflate în rotaţie, numit Constantinesco Fire Control Gear şi folosit de forţele aeriene britanice pînă la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

În 1918, guvernul britanic îi pune la dispoziţie un vast laborator de cercetare, pentru aplicaţiile practice ale sonicităţii, numit Sonic Works (Uzinele sonice), în West Drayton, lîngă Londra.

Începînd cu anul 1907, Gogu Constantinescu înregistrează, la oficiile de patente din numeroase ţări, mai mult de 300 de brevete de invenţie.

El a creat numeroase invenţii, în mai multe domenii ca: motoarele sonice, pompele sonice, ciocanele şi perforatoarele sonice, injectoare sonice, convertizoare de cuplu (cutii de viteze sonice), generatoare de energie sonică, numeroase aparate pentru transmisii sonice şi receptoare ale acestei energii.

Revista britanică The Graphic îl enumeră, în ediţia din 16 ianuarie 1926, printre „liderii mondiali pe calea progresului“, alături de marile nume ale ştiinţei mondiale, precum Edison, Einstein, Marie Curie, Bell, Kelvin sau Marconi.

Moare la 11 decembrie 1965, în Marea Britanie.

Mai multe informații găsiți aici !

Surse: www.dilemaveche.ro, www. adevarul.ro

(Visited 778 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !