Carte pentru micul dejun: ,,Să cunoști o femeie”

Dimineață. Ora 7.00. Faci primii pași prin casă. Torni apă pentru cafea în ibric și ai grijă cum aprinzi focul.
Te speli pe față cu apă rece și începi primele exerciții de înviorare. În blender îți pregătești un mic dejun sănătos. Parfumul cafelei se răspândește în cameră.
Torni cu grijă cafeaua în ceașca colorată și citești prima pagină din romanul Să cunoști o femeie scrisă de autorul Amos Oz.
Este sâmbătă.
Romanul Să cunoști o femeie aduce în prim-plan nehotărârile lui Yoel, agent al serviciilor secrete israeliene, care, după moartea misterioasă a soției, decide să se retragă, să se izoleze de lume. Revăzând momente ale unei vieți conjugale mai mult sau mai putin ratate, el încearcă să se trezească, să-și reconstituie, din amintiri, viața alături de soția sa, să-i descifreze enigmele și să se cunoască pe sine.

Considerat cel mai mare scriitor israelian contemporan, Amos Oz s‑a născut în 1939 la Ierusalim.

În 1952, după sinuciderea mamei sale, își schimbă numele din Klausner în Oz și se stabilește în kibbutzul Hulda, unde își va petrece mai bine de treizeci de ani.

Îsi ia licența în filosofie și literatură la Universitatea Ebraică din Ierusalim, dar revine apoi în kibbutz, dedicându‑se scrisului, agriculturii și activității didactice la liceul local. A luptat în Războiul de Șase Zile din 1967 și în Războiul de Yom Kippur din octombrie 1973. În 1965 îi apare prima culegere de povestiri, Acolo unde țipă șacalii, urmată, în 1966, de romanul Altundeva, poate.

În 1968 publică Soțul meu, Michael (Polirom, 2005), care a provocat o adevărata furtună literară și politică. Romanul a fost tradus în peste douăzeci de limbi și transpus pe marele ecran. Volumele de povestiri Spre moarte (1971) și Dealul sfatului nelegiuit (1976, pentru care i se decernează Brenner Prize for Literature) sunt considerate printre cele mai reușite scrieri ale sale. În 1987 îi apare Cutia neagră, bestseller în Israel și Europa, tradus în douăzeci de limbi și distins cu prestigiosul premiu francez Femina Etranger.

Sursa: www.polirom.ro

(Visited 208 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !