De Ziua Europei a început a 29 -a ediție a FESTIVALULUI FILMULUI EUROPEAN (FFE) organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Consiliul Județean Brașov și Centrul Cultural Reduta la Brașov.
Timp de 3 zile vă invităm la 7 filme europene de referință, curatoriate de criticul de film Cătălin Olaru, printre care se regăsesc filme de ficțiune, documentare, animație și de familie – proiecții cu intrare liberă.
Primul film de animație prezentat în ziua de sâmbătă, 10 mai 2025, de la ora 15.30 aduce în fața publicului de toate vârstele o adaptare fermecătoare a nuvelei pentru copii scrise și ilustrate de artistul Italian Dino Buzatti în 1945, Vestita invazie a urșilor în Sicilia/ The Bears’ Famous Invasion of Sicily (r. Lorenzo Mattotti).
Copiii se vor îndrăgosti de această poveste și cu siguranță își vor ruga părinții să le cumpere cartea, iar adulții vor descoperi numeroase referințe istorice, politice și sociale în povestea cu magicieni, urși vorbitori și imagini care îi vor face să uite de orice griji și să se relaxeze.
Vestita invazie a urșilor în Sicilia/ The Bears’ Famous Invasion of Sicily (r. Lorenzo Mattotti) este inspirată din schițele originale semnate de Dino Buzatti și ilustrată în 2D.
Cine este Dino Buzzati?
Dino Buzzati (1906‑1972) s‑a născut la Belluno, Italia, în apropierea Alpilor Dolomiţi. După studii de drept la Milano, în 1928 îşi începe activitatea de jurnalist în redacţia ziarului Corriere della Sera, unde va lucra până la sfârşitul vieţii. Lunga activitate de jurnalist şi‑a pus amprenta asupra operei sale literare, conferindu‑le o aură realistă până şi celor mai fantastice povestiri.
Dino Buzzati s‑a impus cu romanul Deşertul tătarilor (1940; Polirom, 2002, 2011), considerat capodopera sa, în care explorează stările obsesionale, tensiunea spirituală a individului în căutarea destinului exemplar.
Dino Buzzati a scris și pentru copii și a fost tradus în 2019 la Editura Polirom, cu volumul Vestita invazie a urșilor în Sicilia unde au fost incluse, spre deliciul nostru, și ilustrațiile originale ale autorului.
Revenind la proiecția filmului de animație prezentat la Centrul Cultural Reduta în cadrul FFE, povestea debutează cu răpirea micului Tonio, fiul Regelui Urs, de către vânătorii din Munții Siciliei.
Amenințat de venirea iernii și de dispariția tuturor surselor de hrană, Regele Léonce decide să invadeze țara în care locuiesc oamenii. Cu ajutorul armatei sale și cu puterea magiei, el reușește să-și găsească fiul, dar va descoperi în curând că urșii nu sunt meniți să trăiască în lumea ființelor umane.
Filmul este regizat de Lorenzo Mattotti, născut în 1954, la Brescia. Este scriitor, ilustrator și regizor, cunoscut pentru Fear(s) of the Dark (2007) și secvența inaugurală a Festivalului de la Veneția în 2016. Lucrările sale au fost publicate în cele mai prestigioase reviste, iar cărțile sale sunt traduse în întreaga lume: Il signor Spartaco, L’uomo alla finestra, Stigmate, Ligne fragile, Fires și Murmur etc.
Pentru copii, a ilustrat Pinocchio de Collodi, The Pavilion on the Links de Stevenson și a publicat Eugenio, care a primit Marele Premiu al Bratislavei în 1993.
La acest film Lorenzo Mattotti a lucrat cu doi francezi: Thomas Bidegain și Jean-Luc Fromental.
Lorenzo Mattotti: Pentru mine, enigma era că știam textul lui Buzzati în italiană. Aveam toată muzica asta italiană în cap. Și a trebuit să lucrez cu doi scenariști francezi, în franceză! A trebuit să am încredere deplină în ei când a venit vorba de „adaptarea cuvintelor”, pentru că mi-a fost foarte greu să aleg între un cuvânt și altul, să determin cu precizie nuanțele fiecăruia…(cnf.fr)
Pentru a obține drepturile de adaptare a operei a cunoscut-o pe Almerina Buzzati, văduva lui Dino Buzzati. I-a arătat munca sa și a reușit să-i câștige încrederea. Ea a înțeles că avea să fie cât mai fidel romanului. A numit chiar personajul feminin din filmul Almerina, după numele soției lui Dino Buzzati!
Mi-a plăcut ceea ce au declarat scenariștii francezi:
Jean-Luc Fromental: Lucrul frumos la animație este că e ca și cum ai construi o casă din cărți de joc. Punem numărul necesar de cărți pentru a o face să rețină, apoi jocul constă în a elimina cât mai multe posibil, asigurându-ne în același timp că reține. Ne îndreptăm constant spre fulgere.
Thomas Bidegain: O poveste trebuie să fie dinamică, dar să aibă și timp să „lase norii să treacă pe cer”! E un lucru mărunt, dar trebuie să existe acel echilibru, cu mai multe momente contemplative de respirație. Și emoție, obținând în același timp un rezultat foarte frumos, din punct de vedere grafic.
Despre acest film publicația Variety notează: „Frumos desenat în culori îndrăznețe și forme atrăgătoare, filmul reprezintă o animație clasică la cel mai înalt nivel, simplă și încântătoare, gândită să cucerească atât copiii, cât și adulții”.
Acest film de animație prezentat la Centrul Cultural Reduta în cadrul FFE îți transmite multă emoție și te trimite la librărie să cumperi cartea pentru a te lăsa mângâiat de această poveste despre speranță și dor, despre prietenie și trădare, despre bine și rău.
Festivaluri și premii:
2019: Cannes Film Festival – Un Certain Regard, Locarno IFF, BFI London FF, Mar del Plata IFF, César Awards, David di Donatello Awards; 2020: Seattle IFF, Seville European FF, Sitges – Catalonian IFF, Annecy International Animation Festival; 2021: Mill Valley FF, Belfast IFF, Guanajuato IFF, Krakow IFF; 2023: Guadalajara IFF.
Dacă nu reușiți să vizionați filmul la Brașov vă recomand să intrați pe site-ul https://ffe.ro/2025 pentru a descoperi în ce orașe vă puteți bucura de această poveste.
Vă invit la film și vă las trailerul:
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, EUNIC România și UCIN – Uniunea Cineaștilor din România, în parteneriat cu Biroul Parlamentului European în România, precum și cu ambasadele, centrele și institutele culturale europene.
Add comment