66 de ani de la moartea ,,Sufletului Măreţ” – Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi (*2 octombrie 1869Porbandar/Kathiawar – †30 ianuarie 1948New Delhi) cu adevăratul său nume Mohandas Karamchand Gandhi este părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă neviolente.

Mahatma Gandhi se numără printre cele mai fascinante personalităţi ale secolului XX. Atitudinea sa non-violentă împotriva discriminării din Africa de Sud şi India l-a transformat, împreună cu învăţăturile sale, într-una din cele mai importante modele ale umanităţii. El a inspirat foarte mulți oameni – nu în ultimul rând, pe luptătorul american pentru drepturile civile Martin Luther King. Unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria Premiului Nobel pentru Pace s-a petrecut atunci când Comitetul nu i-a conferit acestuia premiul.

Gandhi nu a primit vreodată Premiul Nobel pentru pace, deși a fost nominalizat de 5 ori între 1937 si 1948. Zeci de ani mai târziu, Comitetul Nobel și-a declarat public regretul pentru omisiune. Mahatma Gandhi a fost pe cale să primească Premiul Nobel în 1948, dar asasinarea sa a împiedicat acest lucru. Premiul nu a fost acordat în 1948, anul morții lui Gandhi, pe motivul că „nu exista un candidat potrivit în viață”, iar când Dalai Lama a primit Premiul în 1989, președintele comitetului a spus că acesta este „într-un fel un tribut memoriei lui Mahatma Gandhi”.

Atitudinea non-violentă a lui Gandhi este una din moştenirile cele mai importante lăsate umanităţii. Nu trebuie să trecem cu vederea faptul că, prin modul său de viaţă şi prin apelul la „întoarcerea la viaţa simplă” el şi-a depăşit timpul, punându-se în acelaşi timp în calea deciziilor politice al unui stat foarte bine ancorat în vremea sa.

Felul în care a sfârşit Gandhi a fost dramatic. În ziua de 30 ianuarie 1948, cel pe care poetul indian Tagore îl denumise „Mahatma” („Suflet Măreţ”) a fost ucis cu focuri de revolver. El a luptat întreaga sa viaţă pentru o politică non-violentă şi a constat cu îngrijorare, atât înainte cât şi după Declaraţia de Independenţă, disensiunile iscate între diferitele grupări pentru putere. El a încercat să medieze aceste conflicte, chemând oamenii la o înfrăţire a religiilor.

Cu doar zece zile înaintea morţii sale, pe un domeniu pe care Gandhi organizase o rugăciune colectivă a explodat o bombă. Ca şi când şi-ar fi prevăzut moartea, Gandhi spusese câteva zile înainte de atentat: „Dacă mi-e scris să mor de glonţul unui nebun, o voi face zâmbind. Nu trebuie să port în mine nici un pic de supărare. Domnul îmi va fi în inimă şi pe buze şi trebuie să îmi promiteţi că dacă acest lucru se va întâmpla, voi nu veţi vărsa nici o lacrimă. Eu nu m-am dedicat slujirii umanităţii la insistenţele vreunei persoane, aşa că nu voi putea renunţa la aceasta la insistenţele vreunei persoane. Sunt aşa cum m-a lăsat Dumnezeu şi acţionez aşa cum mi-o arată El. Lăsaţi-l pe El să facă cu mine ce vrea. Dacă vrea, mă poate ucide. Cred că acţionez la ordinele Lui.”

Revista „Time” l-a numit pe Gandhi „Omul Anului” în 1930. Gandhi a fost de asemenea al doilea după Albert Einstein pe lista „Personalităților Secolului” la sfârșitul lui 1999. În 1996, guvernul Indiei a introdus seria de bancnote „Mahatma Gandhi” de 5, 10, 20, 50, 100, 500 si 1000 de rupii. Astăzi, toate bancnotele în circulație din India conțin un portret al lui Mahatma Gandhi. În 1969, Marea Britanie a scos o serie de timbre comemorând centenarul Mahatma Gandhi.

Vestea morţii sale a întristat o întreagă lume. Naţiunile Unite şi-au coborât steagurile în bernă. De la Vatican şi până la Kremlin, toţi şi-au exprimat sincerele condoleanţe. Gandhi rămâne un mare model de urmat al umanităţii.

Surse: http://www.dadalos.org/, http://www.mahatma.org.in/, Wikipedia

(Visited 221 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !