În tren cu…Bendeac și Jurnalul unui burlac. Conversații cu mama!

Puteți să vă imaginați că am recitit cartea ,,Jurnalul unui burlac. Conversații cu mama” scrisă de Mihai și Emilia Bendeac, apărută la Bookzone în 2020, doar pentru că nu am reușit să scriu nimic despre ea pe blog?

Cartea începe cu…un fel de introducere și cu un îndemn să cumpărăm cartea.

Mihai, eu am cumpărat-o deja și mă aflu în fața ei! O țin pe genunchi, iar în mâna dreaptă am creionul și caietul pentru a nota despre tine. Cu siguranță voi spune și prietenelor mele să o achiziționeze. Poveștile din viața ta, amintirile, gândurile, trăile împărtășite cu cititorii sunt minunate, însă valoarea acestei cărți constă în fapta bună, deoarece toate încasările din vânzarea acestei cărți sunt donate integral pentru scopuri caritabile.

Mihai, te întrebi cum a fost prima dată când am deschis cartea ta?

Ei bine, te-am citit în tren. Am fost curioasă să aflu subiectele abordate și care este ultimul cuvânt al mamei tale. Oamenii din tren se uitau puțin ciudat la mine, pentru că majoritatea dintre ei erau fani Tik Tok, fără căști. Mă deranjau un pic, dar eu citeam pagină după pagină. Notam într-un carnețel ce mă impresiona, pentru a scrie pe blog și pentru a recomanda cartea. Însă timpul, nu a fost în favoarea mea.

A doua oară, te-am citit stând la birou, cu agenda deschisă și cu același creion în mână. Este interesant să descopăr lucruri noi și să zâmbesc la alte amintiri așternute de tine pe hârtie.

Încă de la primele pagini m-ai ținut aproape de carte. Mi-a plăcut scrisul tău de mână și micile corecturi ale textului. Norocul meu este că am urmărit multe filme românești în ultimul timp și sunt familiarizată cu unele cuvinte ,,care alungă snobii.” 

Îmi face o deosebită plăcere să citesc aceste conversații cu mama ta! Fiecare conversație vine la pachet cu umor și cu inspirație.

Am căutat un cuprins, dar nu am găsit în câte capitole ai împărțit cartea. Așa că le-am numărat. 25 de capitole, 63 de fotografii, 319 pagini și…povestea merge mai departe.

Dar cine ești tu, Mihai Bendeac?

Ești actor, deși în copilărie visai să devii  atunci când crești, antrenor de fotbal, ziarist sportiv sau avocat. La 15 ai avut revelația: ,, Eu voi fi actor!”

Cred că mulți tineri ar trebui să învețe ceva din această poveste. O carte schimbă cursul vieții. Tu, ai primit în dar cartea  cu titlul ,,Carte despre Toma Caragiu”, ai citit-o pe nerăsuflate și ai știut că de atunci că totul se va schimba.

,,…peste două zile, nu aveam nimic altceva în minte decât crearea unui plan complex prin care să pot să fiu, de-a lungul anilor, și actor, și regizor, dar să fac și film, și teatru, și scheciuri, și televiziune, și…și…”

Și…ți-a reușit planul.

Mama ta, Emilia ți-a povestit despre întâlnirea cu actorul George Ivașcu și despre meditațiile care au urmat.

,, Probabil ți-a iubit talentul.”  

Și eu îți iubesc talentul. În special, cel de teatru, chiar dacă primul film în care te-am văzut jucând alături de Florin Piersic jr. a fost Eminescu versus Eminem (2005)

Apropo, de Eminescu!  Îi îndemni pe tineri să îl descopere pe Mihai Eminescu, omul. Acel capitol despre școală este amuzant, dar și încărcat de emoție. Conversația cu mama ta dezvăluie ceea ce știu deja cei care te cunosc: că s-a ales totuși ceva de tine !

Prima ta experiență pe o scenă profesională o datorezi genialului pedagog Gelu Colceag. Într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Gelu Colceag spunea despre relaţia actor – personaj că este interdependentă: actorul îi cere personajului hainele, vorbele, acţiunile, iar personajul îi cere actorului să-l întrupeze cu verosimilitate, în conformitate cu natura sa profound umană. Asemeni cântecului sirenei către Ulisse, este chemarea personajului către actor: „Fă-mă aşa!”.

Mi-a plăcut foarte mult.

Dacă vrei să-l cunoști pe actorul Mihai Bendeac, trebuie neaparat să-l vezi jucând într-o piesă de teatru. Ceea ce se petrece în organismul lui, în mintea sa în fața unei reprezentații vom afla în viitor, sper, dintr-o serie de articole.

Mie mi-au dat lacrimile când am citit. Nu știu cum ați simțit voi, dar scriu un scurt pasaj pentru a vă tulbura un pic.

,,Erau spectacole la care se stătea câte doi pe un scaun și în picioare. Ce atmosferă….Și cum mirosea acolo. A teatru. A lemn vechi. A istorie. 

Copilul ală care visa cu ochii deschiși în camera lui, își vedea pentru prima dată, deplin, visul transformându-se în realitate…”

Mihai Bendeac este comedian. A făcut să râdă o țară întreagă. Mihai Bendeac este scenarist. A scris toate cele 6 sezoane În puii mei. Mihai Bendeac este regizor. Da, a regizat piese de teatru. Mihai Bendeac este jurat. De-a lungul carierei sale a jurizat la iComedy și acum la iUmor. Mihai Bendeac este poet, cântăreț și compozitor.

De la copilul cu 20 de bone, Mihai Bendeac a devenit ,,cel mai iubit dintre pâmânteni ”  și a cunoscut în jur de 300 de femei. Mai are timp să îl ajungă pe cântărețul spaniol Julio Iglesias, care declara că a avut în jur de 5000 de femei. 🙂

Omul multiplelor talente, Mihai Bendeac este astăzi, înainte de orice, scriitor. Un scriitor care te va uimi cu deschiderea sa și cu subiectele abordate. Și care îți va arăta, prin volumul biografic de față, cine este cu adevărat Mihai Bendeac, dincolo de ocupații, dincolo de măști, dincolo de râsul său molipsitor. (Bookzone)

Jurnalul unui burlac. Conversații cu mama este o carte despre femei și aventuri, despre familie, despre profesori, despre actori și diferite roluri, despre sistemul de educație eficient, despre intrarea la teatru, despre singurătatea alergătorului de cursă lungă, despre celebritate, despre povestea lui 46, despre frici, băutură, nopți nedormite, despre mulțumiri, iubire și despre cățelușa Happy.

Dacă nu v-am convins prin această enumerare să citiți Jurnalul unui burlac. Conversații cu mama vă mai spun că dincolo de reclamelele de pe internet realizate chiar de Mihai Bendeac, autorul îți dăruiește o carte din care să te încarci pozitiv. O carte despre ambiție și determinare, dar mai ales despre ce înseamnă a fi OM în viziunea bunicului, locotenent – colonel Bendeac.

Simți căldura, iubirea și relația dintre Mihai și mama sa, în fiecare capitol. M-a impresionat cea mai frumoasă declarație de dragost adresată mamei: ,,Pentru mine, ești cum e pentru credincios icoana.”

Merită să citești cartea și să urmărești pe youtube toate piesele de teatru în care joacă Mihai.

Vă  mai jos o listă:

„Pijamale”, comedie de Mawby Green și Ed Feilbert (Teatru TV, Antena 1)

„Doctori de femei”, comedie de Georges Feydeau (Teatru TV, Antena 1)

„O noapte furtunoasă“, de I.L. Caragiale (Teatru TV, Antena 1)

„Bani din cer”, comedie de Ray Cooney (Teatru TV, Antena 1)

După ce te-ai familiarizat cu actorul Mihai Bendeac, mergi în sălile de teatru și urmărește-l pe scenă. Este fenomenal. Eu l-am văzut în piesa ,,Bani din cer” la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov și am primit un autograf pe agendă. Impresiile serii au fost…actor cu bun simț, natural, fără aere de vedetă.

Vă spuneam la început că eu am citit cartea de două ori, însă mentalistul Abel Megyes a fost cel care l-a impresionat pe autor, deoarece a învățat-o pe de rost.

În a opta ediție de iUmor Sezonul 11, Abel Megyes a venit cu un număr de mentalism, care a acaparat atenția tuturor. Chiar și atenția mea, pentru că în următoarele minute am luat cartea din bibliotecă și am deschis la paginile menționate.

Vizionați și voi clipul. Unii spun că totul este regizat, însă important este faptul că această carte se vinde și mai ales este citită!

La final vă dau și câteva date importante:

După doar 13 zile de la lansare, au fost transferați 100.000 de euro către spitalul Fundeni, câștigurile lui Mihai Bendeac și ale editurii Bookzone. Iar la 4 luni de la lansarea oficială, spitalul Fundeni a primit o nouă donație de 100.000 de euro din partea autorilor și a editurii, spitalul putând astfel să finalizeze renovarea secției sus-menționate.

Întregul demers caritabil a fost și este posibil datorită autorilor și iubitorilor de carte, donațiile provenind în întregime din încasările rezultate din vânzarea unui număr record de peste 60.000 de exemplare ale cărții.

Cartea o găsești cu reducere pe site-ul https://bookzone.ro/.

Descoperă-l pe Mihai Bendeac și după ce se trage cortina, în cartea „Jurnalul unui Burlac. Conversații cu mama” scrisă împreună cu mama sa!

(Visited 15.027 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !