Luna decembrie cu Petronela Rotar

Recunosc. Am citit doar blogul ei personal și fragmente găsite pe libris.ro, de aceea m-am bucurat atunci când am primit un email prin care se anunța că luna decembrie este dedicată Petronelei Rotar și că poți achiziționa cărți cu autograf și cu reducerea de 20%.

Astăzi,  4 decembrie, de la orele 17.30, mi-am propus să particip la o lectură publică organizată la Librăria Șt. O. Iosif din Brașov și să ascult păreri despre ultima carte a Petronelei Rotar,  ,,Ajută-mă să nu dispar”.

Însă înainte de a scrie despre ultima apariție editorială, vă dezvălui fragmentul care m-a determinat să îmi revizui astăzi agenda și care este legat de luna decembrie. 

Fragment din cartea ,,O să mă știi de undeva” :

,,Buna dimineata
numele meu de botez este Petronela. celalalt nume al meu e Elena. detest craciunul si luna decembrie de cind ma stiu.
decembrie e o luna de vinatai, bataturi si moarte. in decembrie, de craciun, cind eram eu mica, a murit tata-mare. il iubeam tare pe tata-mare fiindca ta-ta-mare era mare si bun si se punea in fata lui tata. tata-mare ma iubea, desi nici el nu imi spunea. simteam eu. dar s-a dus. in alt decembrie sinistru, nu am mai fost, brutal, floare. fusesem o floare mica de tot.
tot in decembrie, tot de craciun, l-am gasit pe raposatul, proaspat major, sinucis in spital. si el era mare, a avut noroc, nu i-a cedat inima. eu nu m-am sinucis iarna, ca iarna nu e anotimpul meu, am ales o zi frumoasa de primavara. la spital a venit sa ma viziteze Sita, proful de romana, care credea ca sunt talentata si imi publica poeziile in revista scolii. in aproape fiecare decembrie am fost singura. de murit, raposatul mi-a facut un favor si a decedat vara. ani in sir, decembrie a fost sinonim cu spitalele bigudiului mic. acum doi ani, tot in decembrie, m-au sunat de la liceul bigudiului mare. sa vin repede, ca a luat pastile. sa stau linistita, ca au sunat ei la ambulanta. ma gindesc ca toti oamenii misto pe care ii stiu au incercat sau s-au gindit macar sa se sinucida. asta asa, ca sa bifeze si optiunea asta. sa nu te gindesti deloc la suicid mi se pare nesimtire. sa iti iasa, prostie. si oricum, mamele nu au acest buton de exit.
tot in decembrie, la inceput, am venit acum citiva ani dintr-o vacanta calda, iar tata era paralizat pe partea dreapta si incapabil sa mai vorbeasca. si tot decembrie, demult, era, cind m-am maritat cu burta la gura si nu a fost nicio scofala.
buna seara. numele meu de botez e Petronela. am 37 de ani si aseara a venit si la mine, in sfirsit, mosul. nu eram suparata pe el ca m-a lasat sa astept atit.
celalalt nume al meu este Elena. nu am nimic cu luna decembrie. e o luna misto.”

Născută la Brașov,  fost jurnalist vreme de 18 ani la mai multe stații locale ale celor mai importante televiziuni,  Petronela are doi copii și o istorie personală zbuciumată pe care a fructificat-o literar într-o parte dintre cărțile ei.

A publicat toate cele șapte  cărți ale sale la Editura Herg Benet. Prima carte, de poezie, ,,O să mă știi de undeva”, a fost publicată în 2014, iar până acum s-a vândut în multe mii de exemplare, devenind singurul bestseller de poezie în România post decembristă.

Au urmat cartea de proză scurtă ,,Alive”, tot în 2014, desemnată de cititori cea mai bună carte a anului 2014 pe site-ul Bookaholic și un nou volum de poezie, ,,Efectul pervers”, în 2015. 

În 2016, a apărut ,,Sfârșitul nopții”, o colecție de 19 povestiri scurte, care a câștigat din nou simpatia cititorilor și a devenit cea mai bună carte a anului 2016, pe același site.

În 2017, apare ,,Orbi”, primul roman al autoarei, carte ce devine în doar câteva săptămîni bestseller și un adevărat fenomen, primul tiraj epuizîndu-se înainte de lansarea oficială.

În 2018, autoarea a semnat cu casa de producție Libra Films pentru ecranizarea romanului. În 2018, Petronela Rotar publică ,,Privind înăuntru”, care devine la fel de repede bestseller și primește distincția Cartea anului, la Premiile Culturale ale Consorțiului Corona Brașov.

În 2019,  Petronela Rotar aduce în atenția publicului ,,Ajută-mă să nu dispar”, o poveste  despre oameni prizonieri în atâtea închisori (fie ele matrimoniale sau corporale), personajul principal fiind Mira,  o corporatistă cu o viață bine organizată, dar care obișnuiește să facă liste cu lucruri detestate și plăcute.

(Visited 152 times, 1 visits today)
Antonela Barbu

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment