Top 10 filme de văzut la MECEFF

În cadrul celei de-a cincea ediţii a festivalului, din anul 2015, ce se va desfăşura la Mediaş în perioada 01 – 05 septembrie 2015 si la București in perioada 24 – 27 septembrie, vor fi prezentate în competiție filmele câştigătoare ale premiului naţional din fiecare din cele şapte ţări: Austria, Cehia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Pentru cinefili am întocmit un top al celor mai îndrăgite filme care rulează anul acesta la MECEFF. Aceste filme vă vor descrie în imagini exact asa cum a fost Primul Război Mondial care a durat între anii 1914-1918. Războiul a luat naștere în urma contradicțiilor între Marile puteri imperialiste aflate în continua luptă pentru influența asupra coloniilor străine.

TOP 10 filme care merită văzute la MECEFF!

Pe locul I este dintre cele mai cunoscute filme despre Marele Război, Joyeux Noel al lui Christian Carion prezintă faimosul moment de fraternizare între armatele inamice cu ocazia Crăciunului din 1914. Filmul, inspirat din fapte reale, spune povestea armistițiului neoficial dintre soldații germani și cei britanici de pe Frontul de Vest: epuizați de un război care parcă nu mai era al lor, soldații nu mai vor să lupte de Crăciun și aleg să sărbătorească ziua alături de cei aflați în tabăra cealaltă. Cântă colinde împreună, discută, fac schimb de ciocolată și își arată reciproc fotografiile celor rămași acasă. 

49968_aa

Pe locul II este unul dintre cele mai bune filme realizate vreodată: Lawrence of Arabia. Capodopera lui David Lean prezintă povestea lui T.E. Lawrence, ofițerul britanic implicat în timpul războiului în campaniile din Orient și în mișcarea de independență a popoarelor arabe. Regizorul a surprins într-o manieră extraordinară și conflictele emoționale ale personajului său, divizat între loialitatea pentru Imperiul Britanic și cea pentru camarazii săi arabi.

images (4)

Pe locul III voi clasa un film inspirat din fapte reale (patru soldați francezi executați pentru răzvrătire): Paths of Glory. Cel mai bun film de război al marelui regizor Stanley Kubrick. Realizat în timpul conflictului din Vietnam, acesta este un film de război care condamnă războiul. Este povestea unui comandant – interpretat excelent de Kirk Douglas – ai cărui soldați refuză să pornească într-un atac suicidal și pe care ajunge să-i apere în fața curții marțiale. 

descărcare (11)

Locul IV îl ocupă La Grande Illusion,  opera regizorului francez Jean Renoir. Filmul spune povestea unor soldați francezi capturați și închiși într-un lagăr de prizonieri german, care plănuiesc o evadare. Axat pe relațiile dintre acești soldați, La Grande Illusion tratează și problema relațiilor de clasă, căci cei doi soldați provin din medii total diferite: unul este de origine aristocrată, iar celălalt provine din clasa muncitoare.

images (3)

Pe locurile V și VI se regăsesc două filme– “All Quiet on the Western Front” / “Nimic nou pe frontul de vest”, USA, 1930, regia: Lewis Milestone și –  Capitaine Conan” / „Căpitanul Conan”, Franța, 1996, regia: Bertrand Travernier. Primul, bazat pe romanul lui Erich Maria Remarque. Acest film american a fost realizat la doar un an după apariția cărții care a stârnit vâlvă în Europa. Filmul se concentrează pe experiența de front a tânărului Paul Bäumer și descrie stresul fizic și emoțional extrem la care erau supuși soldații. Totodată, filmul e și despre imposibilitatea întoarcerii la viața civilă, normală, după război. După cum remarca Remarque, este povestea unei generații care, deși a scăpat de ororile frontului, a fost distrusă iremediabil de război. Al doilea a fost inspirat după romanul „Capitaine Conan” a fost distins în anul 1934 cu prestigiosul Premiu Goncourt. Filmul este o dramă plasată în Primul Război Mondial, despre un grup de soldați ieșiți din închisorile militare, condus de un căpitan care își duce propriul război, cu propriile reguli, pe frontul din Balcani, la București. În film apare și Alteța Sa Regală Radu, Principe al României, Principe de Hohenzollern-Veringen  în rolul inspectorului Stefanesco. Filmul i-a adus lui Tavernier un César pentru regie, iar actorului Philippe Torreton, unul pentru interpretare.

All_Quiet_on_the_Western_Front_(1930_film)_postercapitaine-conan-427883l

Pe locul VII am situat filmul “The Big Parade” / ”Parada cea mare”, SUA, 1925, regia: King Vidor. Este un film apărut în anul 1925, despre care se spune: „Primul film american cu adevărat important privind primul război mondial a fost Parada cea mare, a apărut în 1925, în acelaşi timp cu Potemkin al lui Eisenstein. Filmul dă o imagine pregnantă a presiunii războiului în scene antologice, cum ar fi cea a trupelor americane îndreptându-se spre front; prezintă pentru prima dată cu forţă şocul şi oroarea de a ucide şi de a-ţi vedea camarazii ucişi, fără a neglija unghiul sub care războiul este văzut de soldatul de rând. Cu toate acestea, filmul lui Vidor exprimă până la urmă un anume conformism faţă de miturile romantice despre război.” – Bosley Crowther – 1967 (The Great Films – Fifty Golden Years of Motion Pictures)

descărcare (10)

Locul VIII îl ocupă un film care nu m-a impresionat în mod special: “La France”. Filmul La France / Franța cu  Sylvie Testud, Pascal Greggory, Guillaume Depardieu prezintă cinefililor drama unei femei care își caută soțul într-o ţară răvăşită de război, Franța. Toamna anului 1917. Departe, războiul e în toi. Camille trăiește așteptând vești de la soțul său care a plecat pe front. Dar într-o zi primește o scurtă scrisoare de despărțire. Bulversată și gata de orice, se hotărăște să se deghizeze în bărbat pentru a se reîntâlni cu el. Va cunoaște o trupă de soldați și o să-i urmărească. Pe zi ce trece descoperă tot ceea ce nu i-a povestit niciodată soțului său.. Un film care prezintă mai mult amenințarea războiului, decât războiul în sine. Câteva scene sunt însoțite de cântece pop, versurile fiind semnate de Serge Bozon.

la-france-123580l

Locul IX îl ocupă filmul ,,Morgenrot” / ,,În zori”, Germania, 1933, 75‘,în regia lui Gustav Ucicky. Căpitanul Liers conduce un submarin și scufundă în 1915 o navă britanică ce transporta armament. După un contraatac, submarinul se scufundă, ajungând pe fundul mării unde se umple de apă… Film pune accent pe moartea eroică în război și, la numai trei zile după venirea la putere a lui Hitler, a fost folosit în scopuri propagandistice pentru regimul național-socialist. Gustav Ucicky a intrat în industria filmului în 1916. El este fiul nelegitim al lui Gustav Klimt și a fost unul dintre primii cinești activ care a lucrat în epoca nazistă.

220px-Morgenrot-1933-poster

Pe ultimul loc, locul X se clasează filmul “Uomini contro” / “Oameni impotriva”, Italia, Iugoslavia, 1970, regia: Francesco Rosi, bazat pe romanul  Un anno sull’altipiano scris de Emilio Lussu, soldat italian, politician și scriitor. Filmul a fost proiectat la  65th Berlin International Film Festival în cinstea lui Francesco Rosi, decedat cu câteva săptămâni înainte. Un articol interesant se găsește aici. Este primul film italian care expune evenimentele din Primul Război Mondial.

imm

O listă cu filme despre Primul Război Mondial găsiți aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_filme_despre_Primul_R%C4%83zboi_Mondial

Și un top 10 mai găsiți aici: http://caplimpede.ro/top-10-cele-mai-bune-filme-despre-primul-razboi-mondial/3/

 

(Visited 261 times, 1 visits today)
Antonela Barbu

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment