Amintiri…
Există vreo Femeie la 40 de ani care să nu fi citit măcar o carte sau să nu fi vizionat măcar un film romantic, ce poartă semnătura: Barbara Cartland ? Cărțile ei sunt mai degrabă nuvele ușoare, pe care le poți citi în tren sau pe o terasă, la o cafea. Unora le plac, alții le detestă. Depinde la ce vârstă citești aceste cărți !
În urmă cu 20 de ani au fost cele mai lecturate cărți care circulau prin căminele studențești. Editura Litera a publicat câteva titluri: Triumful dragostei, Întoarcerea în paradis, Pe aripile iubirii.
Barbara Cartland, bunica vitregă a prinţesei Diana, a fost una dintre cele mai prolifice scriitoare din Marea Britanie. A scris 723 de cărți, în principal romane de dragoste, dar şi cărţi despre sănătate, de artă culinară, piese de teatru și a înregistrat un album cu cântece de dragoste. A vândut peste 750 de milioane de exemplare de carte, în întreaga lume, fiind traduse în 38 de limbi străine. A vândut peste 1 miliard de cărți, ceea ce i-a asigurat un loc în Cartea Recordurilor. Barbara Cartland a fost autorul cel mai fecund din punct de vedere literar și cel mai iubit din secolul al XX-lea.
S-a născut la 9 iulie, 1901, în Edgbaston, Birmingham, ca unică fiică a ofițerului din armata britanică Bertram Cartland (1876-1918) și a soției acestuia, Mary Polly Hamilton Scobell (1877-1976). Deși beneficiau de confortul specific clasei de mijloc, securitatea familiei le-a fost zguduită de sinuciderea bunicului din partea tatălui, James Cartland, care s-a împușcat în urma falimentului financiar. Această întâmplare nefericită fost urmată de către altă tragedie: moartea tatălui pe câmpul de luptă în primul război mondial.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a cumpărat utilaje pentru a confecționa rochii de mirese pentru fete. La începutul anilor 60 a militat pentru drepturile țiganilor, pentru ca aceștia să poată avea un loc permanent unde să locuiască, să beneficieze de educație și pentru condiții decente pentru aceștia. De asemenea, a luptat pentru salarii mai bune pentru pentru moașe și asistente medicale.
Barbara a scris și o serie de biografii ale unor personaje istorice celebre, inclusiv biografia fratelui ei, Ronald Cartland, care a fost primul membru al Parlamentului și care a fost ucis în de-al Doilea Război Mondial.
În ianuarie 1988 ea a primit „Medalia Vermeil de la Ville de Paris”. Acesta este cel mai mare premiu care a fost acordat de orașul Paris pentru marea ei realizare – 25 de milioane de cărți vândute în Franța.
Ea a devenit și una dintre cele mai cunoscute personalități din mass media Regatului Unit, având numeroase apariții la evenimente publice și la televiziune, îmbrăcată în roz și ținând discursuri despre dragoste, sănătate și probleme sociale. A primit titlul de „Regina aventurilor romantice”.
A fost decorată cu Ordinul Imperiului Britanic și Venerabilul Ordin al lui St John.
La 21 mai 2000, Barbara Cartland a a murit la vârsta de 98 de ani, fiind îngropată sub un copac plantat de însăși Regina Elizabeta I.
Aproximativ 160 de romane au rămas nepublicate, la data dispariției celebrei scriitoare, iar fiul ei, Ian McCorquodale, a încheiat un contract cu o editură pentru a publica acele volume. Aceste noi romane sunt editate astăzi în colecția Barbara Cartland Pink Collection.
David Taylor, de la Editura Ingram, a spus: „Suntem încântaţi să colaborăm cu editorii de la M-Y Books pentru a prezenta opera scriitoarei Barbara Cartland unei noi generaţii de cititori. Indiferent dacă vor apărea în format tipărit sau în format digital, cărţile ei pot să bucure de acum înainte mai mulţi cititori din lumea întreagă”.
Câteva ecranizări ale cărților se regăsesc aici.
Surse: www.cinemarx.ro, www.ziaruldeiasi.ro,www.dailymail.co.uk
Add comment