Descoperă Suedia alături de Nils Holgersson

Minunata călătorie a lui Nils Holgersson (Original Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige) este o faimoasă ficțiune scrisă de către autoarea de origine suedeză, Selma Lagerlöf, publicată în două părți, în 1906 și 1907. Contextul în urma căruia s-a publicat romanul a fost o directivă a Asociației Naționale a Profesorilor în care se propunea scrierea unei cărți pentru școlile publice.

Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia – un manual școlar plin de elemente de basm. Sunt prezentate miturile și legendele din diferite provincii. Alături de Nils Holgersson și gâscanul Martin, copiii învață despre geografia Suediei, dar și despre fauna, respectiv flora acestei țări.

Cartea este despre un tânăr băiat, Nils Holgersson, ale cărui „plăceri ieftine erau să mănânce și să doarmă, și după astea îi plăcea cel mai mult să facă pozne”. Îi face mare plăcere să rănească animalele din ogradă. Nils capturează un pitic într-o plasă în timp ce familia lui era la biserică și l-au lăsat acasă pentru a memora capitole din Biblie. Piticul îi propune lui Nils să-l elibereze, iar dacă îl va elibera, îi va dărui o monedă uriașă de aur. Nils respinge oferta și piticul îl transformă pe Nils într-un pitic, micșorat și capabil să vorbească cu animalele, care sunt bucuroase să-l vadă pe băiat redus la dimensiunea lor și sunt mânioase și înfometate după răzbunare. Când acestea se întâmplă, gâștele sălbatice zburau deasupra fermei lor în una din migrații, iar o gâscă domestică alba încercă să li se alăture celor sălbatice. În încercarea de a se salva, Nils se prinde de gâtul gâștei, se ridică cu succes și se alătură păsărilor sălbatice.

Gâștele sălbatice, care nu sunt deloc mulțumite de faptul că un băiat și gâscă domestică li s-au alăturat, îi conduce pe aceștia într-o călătorie aventuroasă prin provinciile Suediei, observând în drumul lor caracteristicile naturale și resursele economice. De asemenea personajele și întâmplările pe care le întâlnește îl transformă într-un bărbat: gâsca domestică trebuie să demonstreze capacitatea de a zbura asemeni experimentatelor gâște sălbatice și Nils trebuie să le demonstreze gâștelor că le va fi un companion folositor, în ciuda îndoielilor. De-a lungul călătoriei, Nils descoperă că dacă demonstrează că s-a schimbat în bine, piticul este dispus să-l readucă la dimensiunile inițiale.

Cartea autoarei Selma Lagerlöf, Laureată a Premiului Nobel în anul 1909, ne stârnește curiozitatea de a descoperi această țară. Vă dezvălui doar câteva locuri pe care le puteți vizita, extrase din cartea autorului Dorin Iancu – ,,Drumuri suedeze”, apărută în anul 1981, la Editura Sport – Turism.

Orașul Helsingborg – al cincelea oraș suedez în care regăsim umedul castel Elsidor, spațiul în care Shakespeare a plasat drama lui Hamlet, nefericitul prinț al Danemarcei. În portul Landskrona găsim una din cele mai mari cetăți ale Scandinavei, construită în secolul al XVI-lea. În Lund , vechi centru universitar suntem îndrumați să vizităm Biblioteca românească, dar și casa unui mare savant romanist, Alf Lombard, care și-a dedicat o bună parte a activității sale cercetării limbii române.

Din Jönköping, unul din cele mai vechi orașe ale Suediei,este locul din care s-au răspândit în lume celebrele chibrituri suedeze. Muzeul fabricii de chibrituri posedă cea mai mare colecție de cutii, prezentând istoria chibritului și modul lui de fabricare încă de la inventarea lor în 1848.

Insula Gotland numită de poetul Folke Issaksson ,, Insula verii”. Insula a fost avanpost viking, mare centru negurăstoresc, apoi cuib de pirați.

Visby – unul din cele mai cercetate locuri de vacanță. Cândva se numea ,,orașul rozelor”. Se pot vedea ruinele Mănăstirii dominicane Sf. Nicolae (1230). În fiecare an sunt organizate manifestări în aer liber, pentru a promova din punct de vedere turistic acest oraș. Anul acesta, în perioada 3- 10 august, poți trăi o experiență medievală de neuitat.

Intrați pe pagina Săptămânii medievale pentru mai multe detalii.

http://www.medeltidsveckan.se

Göteborg –  un important centru universitar, aici găsindu-se atât Universitatea din Göteborg, cea mai mare instituție de învățământ superior din Scandinavia, cât și Chalmers Tekniska Högskola. Punctul de atracție este Parcul de distracţii Liseberg. În perioada sărbătorilor de iarnă, în parcul Liseberg se organizează cel mai mare târg de Crăciun din Peninsula Scandinavă, care include un patinoar uriaş şi un bar de gheaţă. În restul anului, în parc au loc concerte şi diverse manifestări artistice. Celebrităţi precum Edith Piaf, Birgit Nilsson, ABBA, Marlene Dietrich, Jimi Hendrix, Sammy Davis Jr au venit aici, fie în vizită, fie pentru a susţine concerte. De altfel, parcul are propria Alee a Celebrităţilor, numită Starnvagen, unde fiecare artist care a vizitat parcul are propria stea în pavaj.

Karlstad  – ținutul e numit ,,Țara poeților ”, fiind locul de baștină al scriitoarei Selma Lagerlöf . La Mårbacka strălucește pe o pajiște,casa Selmei, azi muzeu memorial. După ce vizitați superba casă, aveți posibilitatea să serviți o cafea și o brioșă cu coacăze negre. Am găsit pe site, reteța ! 🙂

Laponia– vedem cel mai înalt pisc al munților Suediei, Kebnekajse (2132 m). Este punctul terminus până la care  Selma Lagerlöf l-a purtat pe Nils Holgersson în minunata sa călătorie înaripată

Dacă v-am făcut curioși, vă recomand să citiți acum la început de an, cele două cărți:  ,,Minunata călătorie a lui Nils Holgersson de Selma Lagerlöf și ,,Drumuri suedeze” scrisă de Dorin Iancu. Cărțile pot fi împrumutate de la Bibliotecă. 

Sursă: Wikipedia

(Visited 446 times, 1 visits today)
Antonela Barbu

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment