O duminică în care soarele zâmbeşte fulgilor de nea, mă duce cu gândul la scriitorul englez Charles Dickens, de la a cărui naştere se împlinesc 200 de ani în data de 7 februarie.
Autorul ”Povestirilor de Crăciun”, Dickens îşi rezerva timp pentru întâlnirile cu publicul cititor, unde citea pasaje din cele mai bune romane ale sale.
L-am întâlnit şi eu… în lectura la o cafea, citind despre accidentul de tren, în care a fost implicat împreună cu Ellen Ternan, o actriţă cu 27 de ani mai tânără decât el.
”La data de 9 iunie 1865, Dickens este implicat într-un accident de cale ferată, pe când se întorcea din Franţa, în care șase vagoane ale trenului în care se afla alunecă de pe podul peste care acesta trecea. Singurul vagon de clasa întâi care rămâne pe șine este cel în care se află Dickens, împreună cu Ellen și mama acesteia. Petrece un timp între viață și moarte, până când vin ajutoare și când pleacă în sfârșit, își amintește de manuscrisul neterminat al romanului Our Mutual Friend (Prietenul nostru comun) și se întoarce la vagon. ” (sursa wikipedia )
Deşi a scăpat cu viaţă a rămas cu sechele de natură medicală: atacuri de panică şi coşmaruri.
Adrian David jr., editor la Adevărul Bucureşti prezintă într-un material ”Cum a supravieţuit Charles Dickens unui incredibil accident de tren”, iar Horia Dumitru Oprea în Blog-ul Istorii regăsite, aduce în atenţia cititorilor ”Testamentul lui Dickens”.
”De aceea îţi redau libertatea, tocmai datorită dragostei pe care ţi-am purtat-o altădată, când erai altfel decât cum eşti azi,’‘ spunea Charles Dickens în ”Colind de Crăciun”.
Add comment