Citeam zilele trecute un articol apărut în anul 2010 și am aflat că aproape 65.000 de copii au fugit din învăţământul de stat către sutele de grădiniţe, şcoli şi licee private. Taxele de admitere pleacă de la câteva mii de lei şi ajung la mii de euro pe an. Prețurile în anul 2014 sunt mult mai mari, dar dacă vrem să facem o comparație cu școlile particulare din Africa și cele de stat avem acum ocazia.
Redau un paragraf din ziarul România liberă:
,, Complexul educaţional Lauder-Reut îşi oferă serviciile educaţionale contra 500 de euro/lună la grădiniţă, 550 euro/lună la şcoala primară, 600 euro/lună la gimnaziu şi 650 euro/lună la liceu. Şcolile care predau integral în limba engleză şi folosesc sistemul şcolar american sau cel britanic Cambridge au preţuri şi mai mari. Şcoala Internaţională Americană din Bucureşti costă 13.300 euro/an pentru şcoala primară, 17.420 euro/an la gimnaziu şi 18.605 euro/an la liceu. Nu oricine îşi permite să-şi trimită copiii la o şcoală privată, însă învăţământul de stat are atâtea costuri ascunse, de care afli la şedinţa cu părinţii, încât „dacă faci un bilanţ, s-ar putea să ajungi tot acolo” , e de părere Mihaela Guna, preşedinta Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din Preuniversitar.
Am găsit și câteva prețuri pentru anul școlar 2014 -2015. Transylvania College este singura școală acreditată Cambridge din afara Bucureștiului, oferind cel mai bun raport calitate-preț, în comparație cu celelalte școli internaționale din țară. Clasa pregătitoare (5-6 ani): 14289 RON/an sau 4290 EURO/an, Clasele I-IV: 15389 RON/an sau 5390 EURO, Învățământ gimnazial (V-VIII): Linia românească: 17050 RON/an, Linia britanică (Year 7-9): 5720 EURO/an.
Iată cum stau lucrurile în Kenya și în Republica Centrafricană !
“Slamul e undeva într-o vale, între doi versanţi. Şi e mare, cred că e de două ori cât Deva, numai cocioabe de pământ de câţiva metri pătraţi, înghesuite, în care trăiesc două milioane de oameni. Am fost sus, pe versant, şi am văzut ce e acolo jos: un furnicar de oameni. Şi atunci mi-am zis: «uauuu, asta e ultima zi din viaţa mea». Pentru că acolo e şi foarte periculos – noaptea nu ai de ce să ieşi pe acolo. Sunt crime, violuri, m-am gândit că nu scăpăm nici noi întregi. Zeci de mii de kenyeni nu-şi permit cei cinci euro pe lună pentru a-şi trimite un copil la şcoală. Iar fără şcoală, copiii născuţi în ghetoul înghesuit şi insalubru nu au nicio perspectivă mai bună. Mulţi dintre ei nu ies niciodată din Slam şi ştiu doar din auzite că există o lume şi dincolo de versantul care izolează cele două milioane de săraci de restul locuitorilor din Nairobi”, povesteşte Dani Răspop, unul dintre voluntarii deveni ajunşi în Kenya. A mers prima dată acolo în 2009, s-a întors în 2010, iar în anul 2012 a fost şi în Namibia.
,,Nu e mult – cu cinci euro, ţii copilul o lună la învăţat. Şi copiii de acolo chiar îşi doresc să înveţe şi chiar sunt foarte inteligenţi. La ei, nu se poate să te plictiseşti. Nu cunosc verbul acesta, îşi găsesc tot timpul ceva de făcut”, mărturiseşte Emil.
Pastorul Jean John Balizou, ,,românul din Africa”, povestește într-un interviu despre costurile pentru educația unui copil în Republica Centrafricană: ,, La Școala Catolică unde este înscrisă fiica noastră, costă 200 Dolari sau 140 EURO. La Școala turcească, unde sunt cele mai bune condiții se poate plăti până la 1200 EURO/an. Însă la școala de stat unde îi trimitem pe copiii orfani plătim 20 EURO/an.”
În Republica Centrafricană copiii merg la școală și văd pe drum oameni morți, aud avioane și se ascund de gloanțe. Despre toată această situație critică vă invit să ascultați în interviul realizat cu pastorul Jean John Balizou.
Sursa: http://www.replicahd.ro/?p=10517
Add comment