La Mulți Ani, Haruki Murakami !

,,Un singur lucru îţi cer: să îţi aduci aminte de mine. Dacă tu ţi-ai aduce aminte de mine, nu mi-ar mai păsa că toţi ceilalţi m-ar uita.” (Haruki Murakami )

De dimineață, am avut o presimțire și am intrat repede pe internet să caut despre Haruki Murakami. Citisem aseară, cu sufletul la gură, câteva fragmente din cartea ,,Pădurea norvegiană” și mi s-a confirmat încă o dată că este un scriitor ale cărui cărți nu trebuie să lipsească din bibliotecă. „Dacă citeşti doar cărţile pe care le citeşte toată lumea, atunci nu poţi decât să gândeşti ca toată lumea“, scrie Murakami în „Pădurea Norvegiană“.

Abia aștept să citesc acest roman până la capăt, deoarece autorul face parte din Lista mea cu Laureații Premiului Nobel pentru Literatură, care trebuie citiți în anul 2014.  Haruki Murakami este unul dintre cei mai populari romancieri japonezi contemporani, care a fost nominalizat pentru câștigarea Premiului Nobel pentru Literatura în anul 2007. 

La prima oră, internetul mi-a dat informația de care aveam nevoie: data nașterii a scriitorului japonez. 🙂 Astăzi împlinește vârsta de 65 de ani.

Scriitorul japonez Haruki Murakami s-a născut în Kyoto în 12 ianuarie 1949. În copilărie însă s-a mutat în Kobe, unde, mai târziu, a absolvit şi liceul. A studiat teatrul la Facultatea de Litere a Universităţii private Waseda din Tokio, fiind atras în mod special de tragedia Greciei antice.

În perioada studenției a cunoscut-o pe Yuko, cu care s-a căsătorit pe când avea doar 22 de ani și împreună cu care a deschis un club de jazz numit Peter Cat. Întreaga poveste l-a inspirat să scrie romanul “Pădurea norvegiană”, devenit best seller în anul 1987 şi care în anul 2010 a fost ecranizat de regizorul Tran Anh Hung.

Primul său roman, “Ascultă cum cântă vântul”, a fost lansat în anul 1979 şi i-a adus “Premiul Gunzo pentru debut”. Acest volum, alături de “Automatul 1973” (1980) şi “În căutarea oii fantastice” (1982) – carte recompensată cu “Premiul Noma pentru scriitori noi” în anul 1982 -, formează “Trilogia Şobolanului”.

Au urmat apoi “Pădurea norvegiană” (1987), “Dans dans dans” (1988), “La sud de graniţă, la vest de soare” (1992), “Cronica păsării-arc” (1994), “Iubita mea, Sputnik” (1999), “Kafka pe malul mării” (2002), “În noapte” (2004), “Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă” (2007), “1Q84” (vol. I şi II – 2009, vol. III – 2010) şi “Insipidul Tsukuru Tazaki şi anii săi de pelerinaj” (2013).

De asemenea, Haruki Murakami a tradus în limba japoneză mai mulţi autori americani, printre care Francis Scott Fitzgerald, Truman Capote, John Irving, Raymond Carver sau J.D. Salinger.

În 2007, Universitatea din Liège (Belgia) i-a acordat titlul Doctor Honoris Causa, iar în anul următor a primit aceeaşi distincţie şi din partea Universităţii Princeton (SUA).

De asemenea, în 2009, Murakami a primit „Premiul Ierusalim”, un trofeu bienal acordat scriitorilor ale căror opere abordează teme legate de libertatea umană în societate. De-a lungul timpului, printre laureaţi s-au aflat şi Bertrand Russell (1963), Jorge Luis Borges (1971), Eugène Ionesco (1973), Simone de Beauvoir (1975), Milan Kundera (1985), Ernesto Sabato (1989), Mario Vargas Llosa (1995), Arthur Miller (2003) şi Antonio Muñoz Molina (2013).

Haruki Murakami a fost distins cu „Premiul Internaţional Catalonia”, acordat persoanelor care au contribuţii semnificative în cultură, ştiinţă şi libertăţile umane. La momentul respectiv, scriitorul a adus critici dure la adresa proiectelor nucleare ale ţării sale.

Haruki Murakami a scris şi numeroase nuvele, reunite în volumele “Elefantul a dispărut”, „Salcia oarbă, fata adormită” şi „După cutremur”. Editura Polirom pregătește tipărirea cărții „După cutremur” în Colecția  Top 10+.

La Mulți Ani, Haruki Murakami !

Sănătate multă, putere de a scrie și liniște alături de cei dragi ! 

Surse: Wikipedia, ziarul Adevarul

(Visited 364 times, 1 visits today)
Antonela Barbu

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment