Suad – Arsă de vie

Cartea ,,Arsă de vie “ am citit-o în perioada sărbătorilor. Nu am putut să mă despart de povestea fetei de 17 ani, pe nume Suad decât la ultima pagină. Simţeam că este o luptătoare şi că viaţa ei se va schimba.

Este un roman autobiografic publicat în Franța în 2003, vândut în milioane de exemplare.  Povestea este spusă de Suad (pseudonim) și Jacqueline Thibault, Surgir Foundation, la momentul acela fiind voluntar  al  Fundaţiei Terre des Hommes .

Suad s-a născut într-un sat micuţ,  pe  teritoriu cisiordanian în urmă cu peste 50 de ani. Lecţia de viaţă pe care o aflăm datorită acestei cărţi, apărută în Editura RAO  în anul 2008 ne întăreşte şi ne îndeamnă să căutăm să luptăm şi noi împotriva violenţei fizice şi psihice alături de organizaţii naţionale sau mondiale.

Suad ne aduce mai aproape de lumea musulmană, de regulile ei şi de crima în numele onoarei, pe care nu putem să o înţelegem şi să o acceptăm. A dezonora o familie, înseamnă să nu asculți aceste legi, să iubeşti înainte de căsătorie, sau să rămâi însărcinată şi băiatul să dispară din viaţa ta.

Suad este supusă bătăilor dure, tratată ca un obiect, pe care îl arunci sau îl arzi când nu mai ai nevoie de el. Cu toate acestea, Suad îşi iubeşte fratele şi îl respectă. Tatăl este prezentat ca un rege, un bărbat atotputernic, care posedă, care decide, care loveşte şi  care torturează femeile din familia lui. Mama nu este decât o sclavă, fetele ei sunt născute pentru a munci, bătute zilnic, rase pe cap şi prinse de o bară în grajd. Un alt mod de a trăi, nu există. În acel sat, bărbaţii fac legea.

Suad este salvată de  Jacqueline Thibault, voluntară ce se ocupa de copiii abandonaţi, handicapaţi sau malnutriţi din Orientul Mijlociu. Suad este primul martor al crimei de onoare şi primul martor care a depus mărturie pentru Fundaţia SURGIR.

Motivul principal pentru a dori să supravieţuiască a fost fiul ei, Maruan. Suad scrie acest roman autobigrafic pentru că îi este teamă ca nu cumva această violenţă să se transmită între generaţii de bărbaţi.

,,Mamă, 

… Mă gândesc la tine şi la curajul tău. Mulţumesc că ne dăruieşti această carte. Ea îmi va aduce şi mie curaj în viaţă. Te iubesc, mamă.

Fiul tău, Maruan.”

(fragment din scrisoarea lui Maruan)

Această carte este în peste 37 de ţări şi va ajunge până în Cisiordania, iar Suad speră că ,,bărbaţii nu o vor arde”!

Am căutat în internet şi am găsit multe materiale video cu Jacqueline Thibault – preşedinta Fundaţiei SURGIR. Pentru a înţelege misiunea acestei fundaţii şi ce se întâmplă cu femeile în Orientul Mijlociu voi posta cele două linkuri:

https://www.youtube.com/watch?v=vpYSYUHhEtE

http://videos.senat.fr/video/videos/2010/video4278.html

Fundaţia Surgir : O fundație care luptă împotriva violenței împotriva femeilor. 
Fundaţia SURGIR este pentru femeile care fac obiectul unor tradiții penale, martire în sufletele și trupurile lor.  Oriunde s-ar afla în lume,  femei mutilate, violate, respinse, arse, răpite, care sunt  analfabete, supuse la munci grele sau ucise în numele onoarei,  Fundaţia SURGIR îşi propune să facă cunoscută suferința lor şi va fi instrumentul prin care  strigătul lor, acțiunile, revolta  vor ajunge la cei care le pot schimba soarta.

Sursa fotografiei: http://elpais.com/diario/2003/11/25/ultima/1069714801_850215.html

(Visited 1.143 times, 1 visits today)
Antonela Barbu

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment