Eu sunt Malala – Cartea din biblioteca fiecărei fete !

Malala,

astăzi le povesteam voluntarelor Georgiana şi Diana, despre tine. Apoi despre Suad şi Leila. Nu am uitat să-l amintesc pe Enaiat, băiatul care la numai 10 ani a văzut cum învăţătorul său este împuşcat de talibani în curtea şcolii. Şcoala s-a închis. Dreptul la educaţie le-a fost furat.

Lupta şi sacrificiul tău pentru educaţia fetelor m-au făcut să descopăr adevărate lecţii de viaţă ale celor care trăiesc după alte norme, decât cele occidentale. Ştiu cât de preţioase sunt libertatea şi lucrurile pe care le avem şi sper ca într-o zi, toţi cei care citesc cartea ,,Eu sunt Malala” să-şi schimbe modul de a gândi şi să acţioneze ajutându-i pe cei care au cu adevărat nevoie.

Îmi doresc să pot determina cât mai multe adolescente să cumpere cartea şi să te cunoască atât de bine, încât să se alăture cauzei tale. În lumea internetului, nu mai există motivul ,,e prea departe”.

Dar cine eşti tu, Malala ?

Cine este dincolo de paginile cărţii şi ne aduce zâmbetul care ne dă putere ?

Te-ai născut în 12 iulie 1997, în Valea Swat din Pakistan. Numele tău înseamnă „lovită de necaz”.

În ziua de 1 septembrie 2008, la numai 11 ani, în  cadrul clubului presei din Peshawar, ai susţinut  prima  conferinta, numită  „Cum îndrăznesc talibanii să îmi ia dreptul fundamental la educatie?” M-aş bucura să aflu că Georgiana, fata care îşi doreşte  din tot sufletul să devină jurnalist să realizeze un interviu cu tine şi să se alăture cauzei tale.  

În 1 octombrie 2011 ai fost nominalizată pentru Premiul Internaţional al Copiilor pentru Pace al Fundaţiei KidsRights. În propunerea înaintată de către arhiepiscopul Desmond Tutu, se mentionează că:  „Malala a îndrăznit să se impună pentru ea însăşi şi pentru alte fete, şi  a folosit media naţională şi internatională pentru a da de veste lumii că fetele (pakistaneze) au şi ele dreptul de a merge la şcoală.” 

În 11 decembrie 2011, Primul ministru al Pakistanului, Yousuf Raza Gilani, ţi-a înmânat  Premiul Naţional pentru Pace al Tinerilor, iar în 12 iulie 2013 la aniversarea zilei tale de naştere, cu ocazia împlinirii vârstei de 16 ani, ai dat prima declaraţie oficială după ce ai fost împuşcată de către talibani.

Mesajul tău a fost: „Cărţile şi stilourile noastre sunt cele mai puternice arme.”  Acest mesaj este scris în Cartea Reconştinţei ( Rhonda Byrne) alături de mesajul liderului Nelson Mandela : ,,Educaţia este cea mai puternică armă pe care voi o puteţi folosi pentru a schimba lumea.”

În 8 octombrie 2013 ai lansat autobiografia, intitulată „Eu sunt Malala: Fata care a sprijinit educaţia şi a fost împuşcată de talibani”, însă această carte a fost interzisă în şcolile private din Pakistan. 

La nici un an de zile, Editura Polirom din România, aduce în atenţia cititorilor din România, cartea în limba română, la Salonul internaţional de carte Bookfest. Înainte de  Ziua internaţională a Copiilor, cartea se va lansa la Bucureşti. Va avea un mare impact asupra tinerilor mai ales că în 10 octombrie 2013 ai primit din partea Uniunii Europene Premiul Saharov pentru libertatea gândirii.

Spre deosebire de cei care au înţeles libertatea greşit, de cei care îşi iau singuri dreptul de pleca de la ore, de cei care nu îşi fac timp să citească, de cei care folosesc internetul doar pentru a scrie comentarii din spatele unui monitor, tu, Malala aduci cel mai de preţ cadou celor de vârsta ta. Acest cadou îl reprezintă tabloul ,,Fată citind”  care a fost scos la lictaţie la New York şi a fost realizat, anul trecut, de artistul britanic Jonathan Yeo.  Suma a urcat la $ 102,500 (74,700 euros) şi a mers într-un fond special pentru a ajuta cele peste 200 de eleve de liceu răpite în Nigeria. Întreaga lume a fost marcată  de  actul de violenţă al grupării  islamiste armate nigeriene Boko Haram. Ai avut curajul să faci un apel la organizaţiile internaţionale să intervină şi să declari despre această grupare că „Sunt pe cale să folosească în mod greşit cuvântul islam, deoarece au uitat că acest cuvânt înseamnă «pace»”. 

Malala, ai reuşit să inspiri pe toată lumea.

Actori, actrițe premiate şi muzicieni de top şi-au unit forțele într-un film captivant pentru a spune povestea ta, Malala. Ei promovează drepturile tuturor copiilor, în special drepturile pe care trebuie să le aibă fetele la educaţie.

Nu se spune nimic despre cluburi, fumuri de ţigară, băuturi, ci doar despre educaţie. Fetele din occident ar trebui să vadă acest clip, iar părinţii să-şi facă timp să petreacă mai multe ore cu ele. Selena Gomez, Orlando Bloom, Jennifer Hudson, Seth Rogan, J. Cole, Hannah Simone, Clive Owen, Edward Norton, Shay Mitchell, Joe Jonas, Martin Sheen , Reggie Watts, Big Sean și Evanna Lynch s-au alăturat acestei cauzei. Felicitări, Malala !

Am descoperit că un centru islamic pentru femei din capitala Pakistanului, Islamabad, își va denumi biblioteca în cinstea fostului lider al organizației teroriste „Al-Qaeda”, Osama Bin Laden, ucis în 2011 în urma unei operațiuni a forțelor speciale americane. Singurele obiecte care se află în încăpere,  cu excepția cărților islamice de pe rafturi sunt două calculatoare de pe podea. Biblioteca urmează să aibă 2000 de cărți în colecție, toate fiind despre islam.

Malala, ai participat la deschiderea oficială a celei mai mari biblioteci din Europa şi ai spus tuturor că eşti  foarte mândră că această clădire a fost proiectată de o femeie și că Birmingham este acum a doua casă a ta  după „iubitul Pakistan”. Biblioteca cuprinde un amfiteatru, grădini pe acoperiș și numeroase săli de lectură.

Ceea ce presa a preluat din discursul tău m-a impresionat. Poate din cauză că sunt de profesie bibliotecar şi sper să nu ajungem niciodată să trăim într-un cimitir ?

„Această bibliotecă va continua să lumineze generațiile viitoare” şi    „Un oraș fără cărți într-un oraș fără o bibliotecă este ca un cimitir„. 

Malala,

M-aş bucura să ştiu că în fiecare bibliotecă, indiferent de continent, ţară sau oraş, cartea ,,Eu sunt Malala” este citită, comentată şi milioane de tinere se vor alătura cauzei pe care o susţine Fundaţia Malala.

Şi îmi doresc să citesc în ştirile internaţionale că o Bibliotecă din Pakistan îţi va purta numele  şi toate fetele din lume din lume vor avea dreptul la educaţie !

Mă voi ruga pentru tine,

Malala şi pentru elevele răpite din Nigeria !

Mă voi ruga pentru educaţia copiilor şi pentru drepturile lor !

Mă voi ruga pentru ca toţi oamenii din lume să se roage pentru tine, Malala

 şi pentru toţi copiii care suferă şi nu au parte de libertate !

Surse:

www.bbc.co.uk

silverbirdtv.com

www.diane.ro

www.dcnews.ro

(Visited 462 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

1 comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !