Proiectul SEMPRE AMALIA realizat de artistul portughez Ricardo Caria în România, desfășurat în perioada 11 aprilie – 22 aprilie 2016, a bucurat 5000 de spectatori care au participat și au ascultat muzică fado în cadrul celor opt spectacole susținute în șapte orașe.
SEMPRE AMALIA a ridicat cortina, pentru prima dată la Brașov, pe scena Teatrului Dramatic, în data de 11 aprilie, de la ora 20.00. Pentru a aduce un tribut Reginei Incontestabile a muzicii fado, Ricardo Caria nu putea alege un alt loc mai plin de semnificații, deoarece pe scena acestui ilustru teatru, în urmă cu 48 de ani, celebra artistă portugheză Amália Rodrigues a susținut primul recital în România, cu ocazia organizării Festivalului Cerbului de Aur, ediția I.
Emoțiile au fost mari, atât pentru artistul portughez, cât și pentru public, atunci când în sală au răsunat acordurile chitarei portugheze și piesa Barco negro a atins cele mai sensibile suflete, iar pe obrajii spectatorilor au apărut câteva lacrimi.
În prima săptămână au mai fost susținute spectacole la București, pe scena Teatrului de pe Lipscani, apoi pe scena Sălii Thalia din Sibiu și la Deva, la Teatrul de Artă. A doua săptămână a adus muzica fado pe scenele sălilor din Timișoara și Arad, cortina lăsându-se încet încet la ultimul spectacol, sub un ropot de aplauze, la Teatrul Regina Maria din Oradea.
Ricardo Caria a trăit și a ars pentru publicul din România, dar și pentru spectatorii veniți din Portugalia, Ungaria și Germania pentru a-l cunoaște și pentru a simți muzica fado. Au fost două ore cu piese preluate, în exclusivitate, din repertoriul Amáliei Rodrigues, cu ilustrarea vieții pline de enigme a faimoasei artiste, cu scurte momente de dans și teatru. Toate acestea au avut un singur scop: o călătorie înapoi în timp, pe ritmuri de chitară portugheză, pentru a retrăi și pentru a încerca, împreună cu artistul portughez, deslușirea misterului vieții celei care a schimbat istoria muzicii pentru totdeauna. Ricardo Caria a dăruit celor prezenți și două piese în limba română din repertoriul Mariei Tănase și a lui Aurelian Andreescu. Spectatorii au fost emoționați, au cântat împreună cu Ricardo Caria și s-au bucurat de aceste ore speciale, unice, dovedind că toți sunt oameni minunați, iubitori de artă și frumos.
Muzica fado, decorul, mirosul ploii, al portocalelor și al trandafirilor au creat o atmosferă de poveste, amintind spectatorilor din cele șapte orașe românești de Amália Rodrigues în trei ipostaze: ea copilă, apoi tânără și la maturitate. Ea cânta și vindea portocale, a dorit să fie o balerină, a jucat în filme, a scris poezie, însă muzica a însemnat totul pentru această artistă complexă. Oricine o asculta se îndrăgostea pentru totdeauna de vocea ei, care îți făcea să vibreze cele mai necunoscute unghere ale sufletului.
Sandra Stănilă din Brașov și Anda Pandá din Arad au dat viață Amáliei, pe când era doar o copilă, Interpretând, fără greșeală, piesa Quando eu era pequenina. Alena Nicolaescu din Timișoara a prezentat-o publicului pe Amália în alb și negru, cu bucurie și tristețe, singura ei sursă de fericire găsind-o la oamenii pe care îi adora și fără de care nu putea trăi.
Sandra Stănilă Anda Pandá
Ricardo Caria și Alena Nicolaescu Jerry Zsolt
Marko Bugarin
Adrian Chiriac
Gabi Moloci
Trupa Alma No Fado și instrumentiștii portughezi Luis Coelho și Alfredo Almeida, care l-au însoțit pe artistul Ricardo Caria, au adus culoare și sunete minunate, fără de care muzica fado nu ar putea să fie trăită și simțită cu adevărată pasiune.
Luis Coelho
Alfredo Almeida
O singură piesă și șapte dansatori din București, Deva și Arad au dezvăluit faptul că ,,dansul este o poezie în care fiecare mișcare este un vers”, un vers pare să fie scris de Amália Rodrigues. Laura Dragomir, Călin Soare, Andreea Moțiu, Nicu Grădină, Mark Avram, Lore Roberta și Melinda Laszlo au impresionat spectatorii cu forța dansului lor pe acordurile piesei, de o sensibilitate aparte: O mare e tu, interpretată de Dulce Pontes și de Andrea Boccelli.
Dansatori Andreea Moțiu și Nicu Grădină
Personalitatea Amáliei Rodrigues a fost surprinsă în 20 de lucrări ale Amaliei Suruceanu, Președintă a Uniunii Artiștilor Plastici, Sucursala Câmpina și ale tinerei medieșencei Ioana Duma. Tablourile au fost prezentate în Proiectul SEMPRE AMALIA sub forma unei expoziții itinerante în cele șapte orașe ale țării.
Ioana Duma și Amalia Suruceanu
,, 10 zile, 7 orașe, 8 concerte, 1500 de km parcurși, sute de emoții, dar mai presus de toate un singur nume: Amália Rodrigues.
SEMPRE AMALIA!
Pentru că peste tot a fost cu mine, m-a vegheat și m-a inspirat, mi-a călăuzit pașii și mi-a dat forța de a depăși momentele grele. Voi mi-ați fost alături pe acest drum, m-ați înțeles și m-ați aplaudat, ați plâns și ați râs, iar la final am devenit mai mulți… Noi toți cei care iubim muzica Fado și prin ea, ne vindecăm sufletele.Vă mulțumesc tuturor! Începând cu cei alături de care am realizat acest spectacol, prietenii și colegii mei din Alma No Fado, colaboratorii fără de care ar fi fost imposibil de spus povestea, membrilor staff-ului tehnic, familiei mele, voluntarilor, partenerilor media și, nu în ultimul rând, sponsorilor care au făcut acest vis posibil! Astfel, am mai scris o pagină în cartea minunată prin care promovez cultura portugheză în România. Acum, să mergem mai departe, pentru că mai am lucruri să vă spun și povești să vă împărtășesc!’’, comunică artistul portughez Ricardo Caria , după ce cortina a căzut, în ultima seară a Turneului, la Teatrul Regina Maria din Oradea.
Voluntari Sibiu
Voluntari Timișoara
Voluntari Arad
Proiectul SEMPRE AMALIA a fost derulat de Asociația Umanitară Ricardo Caria, susținut financiar de Generali Asigurări și de Consiliul Județean Sibiu, sprijinit de Ambasada Portugaliei în România prin bunăvoința E.S. Dr. João – Bernardo WEINSTEIN, care l-a ascultat pe artistul portughez cântând și a fost surprins atât de vocea sa deosebită, cât și de repertoriul variat.
Turneul de promovare a muzicii fado SEMPRE AMALIA a durat doar zece zile, însă Proiectul SEMPRE AMALIA, în care muzica se îmbină cu dansul, teatrul, arta și poezia, va merge mai departe, spre alte orașe ale țării, acolo unde oamenii așteaptă cu nerăbdare să simtă și să trăiască povestea vieții Reginei Incontestabile a muzicii fado redată pe scenă, cu atâta pasiune, de către artistul portughez Ricardo Caria.
Add comment