Proiectul SEMPRE AMALIA – Un spectacol tribut adus Amaliei Rodrigues !

Amintirile mele despre Amalia Rodrigues încep în anii ’80, prima melodie ascultată într-o seară, la postul de Radio Monte Carlo, fiind Porompompero, piesa lui Manolo Escobar. A doua zi, la școală, săream șotronul cu prietenele, cântând într-una refrenul pe care îl reținusem foarte ușor. Simțeam o bucurie imensă și de câte ori aruncam piatra pe asfalt, strigam: Porompompero! Nu reținusem numele interpretei, decât prenumele, Amalia. Mi-a plăcut atât de mult, încât una dintre păpușile mele a fost botezată, după numele cântăreței. Era o păpușă brunetă, cochetă și valoroasă, așa cum am perceput-o în imaginația mea pe Regina Fado-ului. 

În anii ’90, aveam deja destul de multe informații despre Portugalia, despre muzica Fado și despre Amalia. Așteptam cu nerăbdare Revelionul, pentru a urmări videoclipuri străine. Îndrăgeam muzica portugheză, dar și pe cea spaniolă și eram fascinată de cântărețul Julio Iglesias. Marea mea bucurie a fost să vizionez duetul Julio – Amalia. Am ascultat Un canto a Galicia. Nu-ți mai dorești nimic în acele clipe ! Fiecare gest, fiecare vers, fiecare vibrație…opresc timpul pe loc !

Internetul  mi-a deschis porțile spre muzica inimii. Dintr-o dată, am avut toate cheile și am pătruns în viața fiecărui artist care mi-a adus  zâmbetul pe buze sau mi-a dăruit clipe din viața lui. Imagini, piese muzicale, știri. Petreceam ore în șir și ascultam muzică în timp ce citeam. Mă opream din când în când, închideam ochii și nu puteam decât să simt acel dor, acea pasiune pe care nu le primești decât din muzica Fado.

Cu un simplu click am căutat, Amalia Rodrigues. Povestea ei începe trist, dar Dumnezeu a avut grijă să o presare și cu momente frumoase, cu imagini de nedescris și cu oameni de suflet.

S-a născut într-o familie săracă și numeroasă, în Lisabona, la 23 iulie 1920. Nu a avut o copilărie ușoară. A fost crescută de bunici și a renunțat la școală la 12 ani, pentru a-și ajuta părinții.  La vârsta de 16 ani își face remarcată vocea și începe să joace în muzicaluri. Dobândește faimă internațională și este invitată să participe la diverse spectacole în Spania, Franța, Anglia, SUA, Brazilia. Prezența ei simplă, vocea puternică, sinceritatea și durerea le transmite prin cântec tuturor celor care o ascultă. Cântecele care m-au impresionat de-a lungul anilor sunt: Barco negro, Lágrima, Ai Lisboa, Ai Mouraria, Fado Lisboeta, Sardinheiras, Nao e desgraca ser pobre, Meu Amor E Marinheiro, De Saudade, Tudo Isto e Fado. Cântecele Amaliei sunt foarte apropiate de oamenii de rând, de viaţa lor problematică, de esenţa sufletului scufundat în ideea de destin.

Am văzut înregistrările din România, când Amalia a cântat pentru prima dată în fața publicului din țara noastră. Au fost multe îmbrățișări și flori dăruite din inimă. Emoții cuprinse într-o cutie a amintirilor.

Pe 06 octombrie 1999, Rodrigues a murit la vârsta de 79 în casa ei de la Lisabona. Guvernul portughez a declarat prompt trei zile de doliu național. Amalia a fost înmormântată la Panteonul Național alături de alte persoane importante portugheze.

Am simțit atunci că muzica FADO nu va mai exista, că nu voi simți acele sentimente profunde și nu îmi voi urma destinul, pentru că nu mai aveam aripi să pot dansa. Dar timpul, le rezolvă așa încet. Ne trimite vântul să ne zvânte lacrimile, apoi copacii să ne îmbrățișeze și oamenii să aducă un tribut Reginei incontestabile a FADO-ului.

Amalia Rodrigues este o sursă de inspirație importantă pentru alți reprezentanți de fado cum ar fi Madredeus, Dulce Pontes, Mariza, Ana Moura și cântărețul portughez care trăiește în România, Ricardo Caria.

V-am spus că anul 2016 îl simt ca pe Anul muzicii FADO. Și iată că visele pot deveni realitate !

Pe Ana Moura o vom vedea anul acesta la București, iar pe Ricardo Caria îl putem întâlni în șapte orașe din țară, cu Turneul național de muzică FADO: SEMPRE AMALIA – un spectacol tribut dedicat Reginei Muzicii Fado, Amalia Rodrigues. Află cum poți avea parte de această poveste minunată și  de o călătorie în timp ! 

Amalia Rodrigues a contribuit la impunerea fado ca gen muzical pe harta mondială a muzicii.  E o minune să o descoperi pe Amalia în fiecare artist care îi cântă piesele, să simți cum muzica te pătrunde și să poți visa:

Sursă: https://ro.wikipedia.org/wiki/Am%C3%A1lia_Rodrigues, https://www.antonelasofiabarbu.ro/femme-40-plus/sempre-amalia-un-proiect-national-care-are-nevoie-de-implicarea-oamenilor

(Visited 438 times, 1 visits today)
Antonela Barbu

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment