Se împlinesc 48 de ani de la prima ediţie a Cerbului de Aur şi de la venirea Amáliei Rodrigues în România

Cu mare bucurie scriu acest material, pentru că Festivalul Cerbul de Aur desfăşurat la Braşov mi-a dat ocazia să cunosc, în calitate de jurnalist, mulţi artişti minunaţi. Cei mai îndrăgiţi au fost membrii trupei Scorpions,  apoi Ricky Martin, Thomas Anders, Nino de Angelo, despre care am scris articole frumoase în ultimele ediţii ale acestui Festival.

Dacă dau timpul înapoi, Festivalul Cerbul de Aur mi-a deschis porţile spre altă lume şi i-am ascultat de când eram mică pe Julio Iglesias, Amália Rodrigues şi Rita Pavone. Primele ediţii s-au desfăşurat în luna martie, iar după ce au fost reluate în lunile iunie, august, septembrie. Ultima ediţie la care am participat s-a desfăşurat în anul 2009. De atunci, acest Festival unic în România nu s-a mai organizat la Braşov.

Festivalul „Cerbul de Aur” este un eveniment devenit tradiție ce are loc în Piața Sfatului din Brașov în lunile august-septembrie. Desfășurat pentru prima dată în 1968, festivalul a lansat de-a lungul timpului vedete care s-au bucurat de mare succes în țară și în străinătate. „Cerbul de Aur” este un spectacol-concurs de interpretare ce urmărește promovarea talentelor din România și de peste hotare.

Printre artiștii străini ce s-au aflat pe scena festivalului se numără: Diana Ross, Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Sheryl Crow, Tom Jones, Vaya con Dios, Coolio,Christina Aguilera, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas etc.

Până în prezent au avut loc 17 ediții, festivalul fiind întrerupt și reluat de mai multe ori de-a lungul anilor. Ultima ediție a avut loc în 2009, ulterior Televiziunea Română declarând că deocamdată nu dispune de fondurile necesare organizării altor ediții[1].

Prima ediţie a Festivalului Cerbul de Aur a avut loc în anul 1968. 

Desfășurare:Festivalul s-a desfășurat între 5 și 10 martie, în incinta Teatrului Dramatic. Directori: Tudor Vornicu și Ilie Mănescu. Orchestra a fost condusă de maestrul Sile Dinicu. Televiziunea Română s-a ocupat de organizare, ea fiind cea care a făcut selecția concurenților și a vedetelor. În prima zi a fost susținut un recital de către celebrul cântăreț Constantin Drăghici.

Concursul propriu-zis a avut loc între 6 și 9 martie. Pe data de 7 martie, TVR a scos revista oficială a primei ediții a festivalului, în cinci limbi. Aceasta conținea interviuri cu vedetele participante, precum și biografia concurenților. Aprecierile internaționale au fost extraordinare, privind atât desfășurarea, cât și aranjamentul scenic. La încheierea Festivalului, pe 10 martie, oficialitățile române au oferit o cină la restaurantul „Aro Palace” (pe atunci „Carpați”) concurenților, vedetelor, juriului și jurnaliștilor.

  • Prezentatori:Stela PopescuIurie Darie
  • Participanți: Niky Hilton,  Gerda Berndorf,  Marika Lichter,  Jacques Hustin,  Kalinka, Iordanka Hristova, Margarita Radinska,  Josef Laufer,  Io Roland,  Maria Rung,  Guy Mardel,  Ingo Graf,  Rene Martin,  Nana Gualdi,  Patricia Cahill,  Adela Maffina,  Gaby Novac,  Eric Thomace,  Urszula Szipinska,  Mafalda Sofia,  Anca Agemolu,  Dan Spătaru,  Margareta Pâslaru,  Roddy Mc. Neil,  Michel,  Nina Brodskaia,  Katty Kovacs
  • Câștigători:
    •  Jaques Hustin
    •  Josef Laufer
  • Alte premii și mențiuni:
  • Vedete în concert:Constantin Drăghici, Los Machucambos, Gică Petrescu, Hugues Aufray, Caterina Casseli, Edith Pieha, Amália Rodrigues, Rika Zarai, Rita Pavone, Maria Mitiieva, Bobby Solo, Jean Claude Pascal.

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Festivalul_%E2%80%9ECerbul_de_Aur%E2%80%9D#cite_note-1

http://jurnalul.ro/timp-liber/monden/a-fost-odata-si-va-mai-fi-cerbul-de-aur-117532.html

5 martie în istorie: Prima ediţie a Festivalului „Cerbul de Aur”

 

(Visited 697 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment