Cum te pregătești pentru Ziua Universală a Iei?

Opt zile până la Ziua Universală a Iei.

Atunci când nu știi cum să te pregătești pentru Ziua Universală a Iei, mergi la Bibliotecă ! 🙂

Găsești peste 20 de titluri în care descoperi informații despre cusăturile populare, despre broderiile costumului popular din România, dar și despre artizanii amatori sau creația plastică țărănească.

Știați că…

– arta acului apare în orânduirea primitivă , când pe obiectele de îmbrăcăminte au apărut anumite modificări, în special de ornament, amplasate în locuri vizibile, care serveau ca emblemă a ierarhiei sau simbolizau calitatea mistică a slujitorului cultului?

– în epoca sclavagistă, broderiile erau foarte apreciate. Egiptenii antici practicau broderia în cruce și broderia artistică?

– legendele grecești atribuie zeiței Atena, faptul de a fi învățat pe locuitorii Atenei pe lângă sculptură, arhitectură, pictură și măiestria de a face broderii și țesături de mână?

– la romani, împărații cheltuiau sume fabuloase pentru broderiile lucrate cu aur?

Am găsit și câteva indicații pentru a evita unele greșeli în alegerea materialelor și a ornamentelor:

– Pe pânză transparentă din fire sintetice să nu se aplice modele și motive naționale.

– Să nu se facă motive ornamentale românești pe bluze sau cămăși din nailon.

– Să nu denaturăm costumul național prin înlocuirea unei piese tradiționale cu piese din confecția orășenească.

– Dacă totuși cineva îmbracă numai o piesă din costumul popular (ia, cămașa), trebuie să dea mare atenție alegerii celorlalte piese de îmbrăcăminte

– Ornamentații cu mărgele și paiete se fac pe materiale mai groase, cele subțiri nu sunt indicate pentru astfel de ornamentații

– Paietele se aplică doar pe materiale de culoare închisă, pentru a scoate în evidență valoarea motivului.

Nu ezita să îți faci o fișă electronică la Bibliotecă și să împrumuți aceste cărți, dacă ești pasionat de arta țărănească și vrei să mergi pregătit la Ziua Universală a Iei.

Sursă: Ghidul artizanului amator de Mihaela Scînteianu, vol II, București, Editura Ceres,  1975.

Aici sunt doar câteva titluri care vin în întâmpinarea voastră !

artizan-amatorModele_de_cusaturi_romanesti-Ana_Pintilescu-Tehnica_22010-1024x768imagescreatia-plastica-taraneasca-de-paul-petrescu-buc-1976-p29008-0Culegere_de_cusaturi_populare_si_artizanale_-Aglaia_Coca_Lucaci-Ceres_26106-1024x768cusaturi romanesti-1024x768 images (1)

(Visited 691 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !