Expoziție la Bibliotecă cu tema: „Souveniruri și Lectură de la magazinul ANTIC”

Ceasul s-a oprit. Muzica de la gramofon se aude în surdină şi la lumina unei lumânări, am citit povestea jocului de şah. Din copilărie îmi place acest sport al minţii şi am avut ocazia să mă bucur de piese confecţionate  din lemn, din plastic,  din marmură, cu magnet sau din metal.

Cea mai frumoasă tablă de şah adusă de la magazinul ANTIC, o veţi admira în 23 aprilie la Biblioteca Municipală ”St. L. Roth” din Mediaş, ora 11.00, alături de veioze, cărţi, sfetnice, maşini de scris şi alte lucruri vechi  expuse în cadrul Expoziţiei  „Souveniruri și Lectură de la magazinul ANTIC”.

Dar cum arată acest joc de  şah? Piesele sunt ţinute în sertare de o parte şi de alta tablei de şah, iar în locul ”Nebunului” este un ”Elefant”.

Ce spune povestea găsită…

” Termenul englezesc de Bishop (Episcop) a fost introdus în secolul al XV-lea pentru a înlocui ceea ce original era „elefantul” din vechiul şah indian (Al Phil , sau alfil înseamnă elefant). Şahul a intrat în Europa pe filieră religioasă, răspândindu-se iniţial printre călugări şi feţele bisericeşti. Se pare că preoţii europeni, neavând habar ce este un elefant, şi înalta preţuire de care se bucura el în Asia, au înlocuit cu ceva la fel de preţios din cultura lor, respectiv Episcopul (Bishop). O altă teorie porneşte de la asemănarea unor protuberanţe ale piesei iniţiale (menite a simboliza fildeşul elefantului) cu mitra episcopală. Ύn orice caz, piesa a fost preluată cu denumiri diferite în ţări diferite. La nemţi, iniţial a fost Conte, ulterior Mesager, apoi s-a ajuns la forma de azi de Alergător (Laufer ). Alţi termeni au fost Călugăr, Secretar, Spion, utilizaţi în diferite limbi europene. Francezilor, creatura respectivă le-a sugerat mai degrabă un clown al curţii regale, de unde denumirea de Fou (nebunul curţii regale). Pe această filieră avem Nebunul din limba română, dar mai folosim şi termenul de Ofiţer de pe linie germană se pare.”

Vă invităm de Ziua Naţională a Bibliotecarului la o expoziţie inedită realizată de magazinul ANTIC cu sprijinul Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret !

[slideshow]
(Visited 232 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

2 comments

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !