Mihai Zgondoiu -”The Artist’s Golden Hand” expune la Sibiu

Joi dimineaţa. Mă bucur de soare şi de muzica primilor ghiocei. Inima mea îi cere primăverii să mă înveţe să pictez natura, cum renaşte.  Nu găsesc toate culorile, pentru că  s-au rătăcit sub zăpadă.

”Mâna de aur a artistului”  îmi arată calea artei…iar eu o urmez.  Drumul mă duce spre Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, unde artistul vizual Mihai Zgondoiu  expune  ”The Artist’s Golden Hand/Mâna de aur a artistului”,  în perioada 25 februarie-1 aprilie 2012.

Vernisajul va avea loc în data de 25 februarie, ora 12.00.

„Artistul contemporan veghează permanent. El se află în căutarea soluțiilor vizuale și conceptuale în proximitatea lucrurilor și, de ce nu, în expresivitatea accid…entalului, a fenomenului cotidian autoreferențial, cum este, spre exemplu, o fractură. The Artists’s Golden Hand este un discurs satiric savuros vizual ca scrierea literară Metamorfoze sau Măgarul de Aur a lui Apuleius, în care autorul reflectă realitatea unei societăți la fel de scindată și astăzi între materialitate și spiritualitate. 

Mihai Zgondoiu se folosește de accident în cheie postmodernă aplicând teoria fragmentarității asupra propriului corp. Mâna, brațul și mai precis antebrațul artistului reprezintă instrumentul de ironizare a statutului artistului contemporan și a identității sale, acel artist trendy, cotat bine pe piața de artă și învăluit într-o aură de inaccesibilitate. Societatea contemporană vest-centrică a impus norme de valoare cantitativă, măsurată în aur, mașini scumpe, pietre prețioase sau cristale Swarovski. Conceptul de star este echivalent cu valorile materiale, iar sistemele de asigurări sunt pregătite să acopere costurile unui tors de vedetă râvnit, al unui picior sau al unui braț bine antrenat.

Pe de o parte, societatea conservă în formol ciudățeniile sau anomaliile anatomice, iar pe de alată parte, fragmentul, în cel mai pur sens anatomic, este valorizat de secole, pe fondul dogmatismului religios care impune relicva ca rămășiță binecuvântată făcătoare de minuni și, astfel, capabilă să determine isteria adulativă a fanaticilor. În această lumină, fragmentul corpului uman căruia i se construiește contextul potrivit, devine un instrument al puterii care mizează pe dependența întregului de fragmentul fără de care și-ar pierde statutul de întreg, dar și pe dependența de fragmentul miraculos care conține în sine întregul. În marketing contează identitatea celui/celei care poartă ceasul la încheietura mâinii drepte, iar în religie contează identitatea celui căruia îi aparțin moaștele. Unul se adresează consumismului, iar celălalt pare să se adreseze laturii spirituale, deși granița dintre cele două este foarte fină având același efect de supunere față de două puteri diferite.

Mihai Zgondoiu își transformă mâna accidentată în artefact, într-un obiect estetic demn de contemplare, obiect care a trecut ca în alchimie prin toate etapele transformării până la aurul revelator. Fotografiile prezentate în acest preview surprind foarte bine natura aproape fetishizată a mânii, fiind completate, în varianta extinsă a proiectului, de obiect și video-performance în care intervine narațiunea ironică a procesului de șlefuire în relație directă cu rezultatul iconic.

În filmul Copilul din Macon, Peter Greenaway suprinde o societate bolnavă, sterilă, pregătită să divinizeze copilul frumos, mort și sanctificat, de la despuierea lui sălbatică de podoabe și haine până la dezmembrarea sa în pasiunea irațională pentru o părticică sfântă. Dincolo de reacția indivizilor coruptibili față de multiplele fațete manipulatoare ale fragmentului corpului uman, de isteria socială, Mihai Zgondoiu urmărește, înainte de toate, o raportare la sine prin amuzament și detașare ironică. The Artist’s Golden Hand nu este doar o scanare a realității contemporane, ci și un demers sănătos de autoironie într-o lume în care echilibrul valoric puternic influențat de factori politici, economici, psihologici… este greu de păstrat.” Curator: Olivia Nițiș

Sursa: http://evenimente.artclue.net/mihai-zgondoiu-the-artists-golden-hand/

OFFICE EXHIBITION este o platformă de expoziții și circular lectures care se desfășoară în biroul curatorilor Liviana Dan și Anca Mihuleț.

 

(Visited 208 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !