Jurnal de antreprenor: Teach for future, a doua zi în Vidin!

Fiecare zi în care văd răsăritul soarelui mă încarcă cu energie! Fiecare zi în care învăț ceva nou, mă inspiră!

Proiectul TEACH FOR FUTURE atrage energii pozitive în interiorul lui, se leagă prietenii și participi la un schimb de idei. Uneori, este suficient să te gândești la un lucru, apoi să vorbești despre el și în final să se îndeplinească!

Dacă la București am avut senzația că trăiesc în viitor, la Vidin, timpul stă pe loc. Poate simt așa, din cauza oamenilor calzi, a orașului liniștit sau din cauza Dunării. Nu știu, încă.

În campusul de mentorat din Bulgaria îți dezvolți abilitățile antreprenoriale și de leadership, de aceea este importantă munca în echipă. Dar despre echipă, vă povestesc un pic mai târziu.

Dimineața a început cu plimbarea pe faleză, întâlnirea cu pescarii, fotografiile cu răsăritul soarelui și orăcăitul broaștelor. M-am împrietenit cu câinii orașului, deoarece sunt blânzi și au o privire care te cheamă la joacă sau te invită să-i mângâi pe cap.

Deși era doar ora 6.30, pe faleză au oprit microbuzele de la ProCinema. Actorii erau machiați și pregătiți pentru scenele de pe vapor. Au ales platoul de filmare pe puntea unui vapor – restaurat Fish&Grill, locul în care am savurat cu o zi înainte, o ciorbă de pește foarte gustoasă.

Pentru că la ora 9.00 s-a deschis magazinul de suveniruri, am găsit ceea ce căutam de mult timp: chipiul de căpitan pentru vapor. Pregătindu-mă pentru cursurile de public speaking pentru copii, aveam nevoie de această recuzită!

Înainte de a începe cursurile, Mioara, profesor de educație fizică și sport ne-a învățat câteva exerciții pentru relaxare, deoarece vom petrece mai multe ore stând pe scaun.

Filmulețele vor fi postate pe contul de Instragram. Am creat un reper numit TEACH FOR FUTURE.

La ora 9.30, în cadrul Centrului de excelență al Bibliotecii Regionale din Vidin au fost prezentate trei idei de afaceri ale colegilor din Grecia: HeriCreat – Your Memorable Gift, EasyReading – informații pentru persoane cu dizabilități, Crearea unei biblioteci și a unei arhive în Pella.

Cele trei idei au fost primite cu interes de către participanții români, greci și bulgari și îți treceau prin minte câteva gânduri: Oare nu putea fii ideea mea?, Wau ! Ce tare ar fi să o poată realiza!, Mi-aș dori să cunosc mai multe despre aceste proiecte!

În urma prezentării am tras cu toții concluzia că legislația ONG-urilor din Grecia este diferită față de legislația din România.

Silvia Kumanova, trainer bulgar în cadrul Proiectului Teach for Future ne-a prezentat informații despre planul de marketing, despre profilul clienților, despre misiuni, obiective și multe alte grafice care să ne ajute să înțelegem mai multe despre antreprenoriat. Nu a uitat să ne amintească și despre leadership. Am subliniat cu creionul ceea ce am considerat foarte important: analiza competitorilor și studierea concurenței. De multe ori, refuzăm să ne uităm în grădina altora, însă în afaceri, TREBUIE și este NECESAR să facem acest lucru.

După pauza de masă, mai precis pauza de înghețată, ne-am întâlnit cu Silvia Strezova, expert șef în administrația regională Vidin. Prezentarea realizată a adus multe informații despre Vidin și programul pentru dezvoltarea regiunii, dar și câteva instrumente financiare pentru începerea unei afaceri. Am reținut că la o oră distanță de Vidin se află un loc pitoresc numit Rocile din Belogradchik. Sper să reușim să ajungem până acolo, mai ales că vremea ține cu noi.

A urmat partea distractivă a zilei. Nu este vorba de vreun chef, ci de munca în echipă! Am primit un model de plan de afaceri și a trebuit să alegem din ce echipă vrem să facem parte. Planul de afaceri a fost despre ÎNGHEȚATĂ. Vă scriam ieri că se așează astrele!

Iar cele trei teme au fost: Școală de limbi străine, Agenție de Turism și Patiserie. Ce credeți că mi-a tras cu ochiul din prima? Patiseria. Dar, am așteptat să văd cum se formează echipele. Mulți au ales școala de limbi străine, apoi au mai rămas locuri la turism și patiserie. Îmi trăgea cu ochiul și agenția, pentru că îmi place să călătoresc, însă și dulciurile, care puteau fi și vegan. Yamii! S-a format echipa: Margareta Tătăruș, Alice Roman, Vlad Babei, Tatiana Clopot și doi greci: Mario Chatzidamianos și Panagiotis Andrionopoulos.

Eu mă ocupam de PR. Pentru că ne aflam pe terasa de lângă bibliotecă, m-am jucat un pic pe Instagram cu proiectul Food Bank. Mario, grecul care mi-a atras încă de la început atenția, datorită stilului său vestimentar, a venit cu ideea și ca un leader informal ne-a transferat tot planul. Chiar ne vedeam parte din afacerea lui, acum devenită și afacerea noastră. A fost entuziasmat, sincer și am descoperit încet încet ce se află în spatele fularului înfășurat în jurul gâtului. Un om minunat.

Vom avea prezentare joi. Până atunci, șîttt, lucrăm!

Vă las aici și câteva fotografii cu toți colegii care lucrau la proiecte.

Seara am încheiat-o pe malul Dunării, căutând un vapor pentru căpitanul din mine, iar colegii au făcut cumpărături la mall.

Cuvântul zilei: atracție!

Am atras zâmbete. Am filmat, am fotografiat și am salutat oamenii, chiar dacă nu îi cunoșteam. Dar de mâine mă vor saluta ei primii, pentru că deja fac parte din orașul lor.

Pe mâine, la un nou răsărit de soare!

(Visited 47 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !