Votați oameni dragi la Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială !

Atunci când vorbești despre oameni dragi te cuprind emoțiile și îți cauți cu greu cuvintele. Îți revin în minte imagini, amintiri și zâmbești. Scotocești printre fotografii și găsești tot ceea ce te leagă de acei oameni. Îți deschizi inima și așterni pe hârtie tot ceea ce crezi că îi va determina pe cei din jur să își dorească să-i cunoască, să le ceară sfatul, să fie în preajma lor.

Fiecare femeie despre care voi scrie și-a pus amprenta pe sufletul meu. Fiecare femeie despre care voi scrie merită să zâmbească, să primească flori și aplauze în cadrul Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială și să îi fie apreciate dăruirea, implicarea și profesionalismul în munca depusă în cadrul activității lor.

Fiecare femeie merită tot ce e mai bun din lume, atunci când ceea ce realizează cu drag, cu pasiune se reflectă în viața celor din jur.

Articolul acesta este despre ele, așa cum le-am perceput eu. Pentru tot ce înseamnă pentru mine, pentru toate visele îndeplinite nu pot decât să le mulțumesc.
Daniela Rațiu Bălgărăzan , Lavinia Iagăr, Adelina Biriș, Daniela Hălmaci, femei de succes și de valoare în comunitatea din care fac parte.

Pe fiecare am cunoscut-o în împrejurări diferite, însă viața ne-a rezervat multe povești și proiecte în care le-am avut aproape pe toate patru.

Daniela Rațiu Bălgărăzan, lupta cu toate forțele ei pentru a salva viața unei fetițe, Veronica. Concerte, meci de fotbal, campanii umanitare. Toate având scopul de a strânge o sumă mare de bani pentru a oferi șansa la viață. Veronica, nu a fost singurul caz, însă a fost prima persoană care ne-a adus aproape. Veronica a crescut, a văzut marea, citește, a fost cu trenul pentru prima dată, se bucură de zăpadă și de cei din jur. Și are parte de toate aceastea datorită Danielei și a tuturor artiștilor, oamenilor cu suflet mare, fotbaliștilor care au fost alături de ea și de familie. Veronica este cea care te poate determina să înfrunți toate celelalte probleme cotidiane. Care îți dă forță să nu plângi când iei o notă slabă la școală, sau să nu strigi la o simplă răceală că se dărâmă cerul peste tine. După Veronica au urmat alte cazuri, alte proiecte minunate, alte persoane fericite. A urmat apoi Adina, un copil care, datorită Danielei, mi-a arătat câtă putere poate exista în mine și să înțeleg că și în ultimul ceas, poți zâmbi, că îngerii chiar dacă pleacă la Dumnezeu, îți rămân alături. Nu trebuie decât să îi chemi și ei te vor ocroti și îți vor arăta ce drum trebuie să urmezi. Daniela, femeia îmbrăcată în port tradițional sau cu emblema unei cruci rosii pe fond alb a fost acolo, alături de medieșeni, de comunitatea din Tălmaciu și de câte ori a fost nevoie, zi sau noapte, oricât de obosită a fost, oricât de multe lacrimi a avut în suflet.

Daniela, voluntar Crucea Roșie Sibiu, membru de onoare al Asociației Misena București. De aproximativ 8 ani implicată în campanii pentru salvarea vieții copiilor cu diferite forme de boală.

Daniela poate fi votată la Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială, la categoria Asistentul social din domeniul asistenței sociale comunitare.

Orice vot o poate plasa pe primul loc, un loc bine meritat.

Pe Lavinia Iagăr am cunoscut-o pe când era asistent social în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu la Complexul de Servicii Comunitare „ Sfântul Andrei” Mediaş. Datorită ei i-am cunoscut pe acei copii. Am avut multe proiecte comune, multe dintre ele în domeniul educației. Lavinia s-a implicat și m-a susținut să cunosc ce înseamnă și domeniul social, să îmi doresc să ajut persoanele mai puțin norocoase în viață. A avut o influență atât de mare, încât am început să îmi las o parte din inimă să bată pentru cei oameni, indiferent de vârstă.

Pentru mine, Lavinia e prietena pe care nu o sun în fiecare zi, însă atunci când ne vedem, ne simțim din priviri și reluăm legătura de bucurie, răbdare și înțelegere de acolo, de unde a rămas. A evoluat mult de când am cunoscut-o, a mers pe linia trasată imaginar de ea și nu s-a abătut oricât de greu i-a fost, participând împreună și la multe acțiuni de voluntariat ale Crucii Roșii – Subfiliala Mediaș și ale Asociației Romaniahjelpen Vestlandet Norvegia. Nu pot număra de câte ori drumurile noastre s-au intersectat, de câte ori nu am comunicat și chiar dacă am pierdut ceva dăruit cu sufletul, am primit din nou, conectându-ne astfel la un alt nivel al existenței noastre.

Lavinia, merită șansa de fi acolo, pe primul loc, pentru că a avut o rută profesională extrem de dinamică și de progresivă.

Lavinia Iagăr este nominalizată la Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială la categoria Premiul de excelență pentru promovarea profesiei liberale de asistent social.

Adelina Biriș, din cadrul Asociației Caritas – Centrul de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități „Pruncul Isus” este femeia care te determină să aprinzi lumina și să o ții aproape de tine, de copii, de cei care au cu adevărat nevoie. Să nu aprinzi doar o lumânare în cadrul celui mai amplu proiect ,,Un milion de stele”, ci să simți legătura cu acele persoane cu dizabilități, care se bucură de fiecare zâmbet pe care îl oferi fără să îți simtă mila în ochi. Am avut ocazia să citesc acelor copii, să împletesc împreună cu ei, bijuterii, să ascultăm muzică, să le surprind fericirea diferită de fericirea noastră. Adelina, m-a învățat să tratez egal fiecare persoană în parte și să nu fac diferențe, nici măcar în mintea mea. Totodată, m-a învățat să fiu puternică, să mă comport normal și să dau valoare timpului meu, petrecând câteva ore sau minute alături de ei.

De multe ori, implicați în proiectele personale, în cotidian, aceste legături le pierdem, nu știm să le menținem și poate că trăim de pe o zi pe alta, fără să ne mai gândim la cei din jur. Așa mă simt și eu, de câte orivorbesc despre Adelina. Nu bem cafea împreună, nu mergem cu bicicletele, însă atunci când simt că ar avea nevoie și de mine, într-un proiect, fac tot posibilul să fie acolo. Și cu un simplu articol sau cu o emisiune la radio, cred că o pot ajuta pe Adelina Biriș să fie votată la Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială, la categoria Premiul Asistentul social din domeniul persoanelor cu dizabilități.

Merită din plin fiecare vot, pentru că centrul în care lucrează, deserveşte încă din anul 2006, copiii cu dizabilităţi neuromotorii din municipiul Mediaş şi localităţile limitrofe, oferindu-le servicii gratuite de asistenţă socială şi recuperare medicală (kinetoterapie, masaj, hidroterapie, logopedie, ludoterapie, terapie prin arte combinate, sprijin materia, etc.). Poți face atâtea lucruri minunate pentru acești copii care provin în mare parte din familii cu dificultăţi socio-economice, familii cu mulţi membri, monoparentale sau sunt în plasament la asistenţi maternali profesionişti.

Adelina, e scris în stele că ai meritat această nominalizare și sunt mândră de tine. De câte ori am fost la ,,Pruncul Isus” s-a produs un clic în mintea mea și am mulțumit lui Dumnezeu că, fiind copil, am fost un copil sănătos.

De la copilărie, la maturitate…un drum lung cu urcușuri și coborâri.

A patra femeie care mi-a arătat că nu trebuie să ținem cont în viață de prejudecăți, că trebuie să ne înarmăm cu răbdare și să fim atât de puternici, încât întâlnirile cu persoanele adulte cu handicap să dezvolte în noi sentimentul de empatie. Daniela Hălmaci de la Centrul de Integrare și Terapie Ocupațională (CITO) este cea de a patra persoană despre care pot spune deja, cu mâna cu inimă, că mă simte, că mă cunoaște și că îmi dăruiește din experiența ei de viață.

Am cunoscut-o, când pașii mei s-au îndreptat spre acest centru, pentru a-i învăța pe oamenii de acolo să lucreze pe computer, tehnologia fiind cea care le deschidea noi orizonturi. Cu emoții, cu puțină teamă, am îndrăznit să deschid acele uși, pentru a-i cunoaște, pentru a le da încredere în ei. A fost un schimb de sentimente, de întrebări de răspunsuri despre viață, despre copilărie, despre ce ne place și ce nu, pînă la marile realizări. Și dacă vorbesc de realizări, cele mai multe, pe care le cunosc eu, cele care îmi sunt dragi, sunt legate de Daniela. A reușit într-un timp, scurt, aș spune să schimbe oameni, să le organizeze într-un fel viețile, să le ofere recompense sufletești, atunci când era nevoie să îi motiveze. Atât cât am putut, i-am cunoscut pe fiecare, fie prin dans, mișcare, ecologizare, drumeție, spectacole, cursuri, povești, sport. Am preluat din sufletul lor câte ceva, dar cel mai mult am preluat din dorința Danielei de a schimba acest centru, percepția lui înafară și am făcut și eu atât cât am putut ca acest lucru să se întâmple.

O muncă destul de grea, ce multă energie și diplomație, dar cel mai mult cunoaștere a nevoilor celor din jur. A găsit mereu calea de a aduce omul potrivit în locul potrivit și de a-l ajuta să depășească orice limită, limită pe care, cu ceva timp în urmă, o vedea ne netrecut și nu o înțelegea.

CITO Mediaș merită votul tuturor celor care cred că acei oameni din centru alături de Daniela se pot integra ușor în comunitatea noastră. Daniela și CITO merită votul, pentru că ne ambiționează să fim mai buni, să știm să dăruim și mai ales să găsim soluții, acolo, unde nu vedem la un moment dat, decât întuneric și haos.

Daniela Hălmaci și CITO sau CITO și Daniela Hălmaci, sufletul acestui centru se poate vota la Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială, la categoria Premiul pentru Instituția Anului.

Daniela Rațiu Bălgărăzan , Lavinia Iagăr, Adelina Biriș, Daniela Hălmaci, femei de succes și de valoare în comunitatea din care fac parte, pot fi votate la cele patru categorii. Nu este nici o problemă cu votul, ele sunt nominalizate la categorii diferite. Votul poate fi acordat de pe computer, apoi de pe telefon sau de pe tabletă.

Devenit un eveniment tradiție în mediul social din România, Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială, editia a VI-a va avea loc în data de 19 martie 2019, pe scena Ateneului Român.

Să le susținem, să le votăm și mai ales să avem îndredere în ele, în munca lor.

Cât despre prietenia scrisă sau nescrisă aici cu ele, despre ele, voi încheia cu un citat al Părintelui Dumitru Stăniloaie:

,,Fiecare persoană este responsabilă de desfășurarea întregului univers fizic și spiritual. Cel mai mic gest al nostru pune lumea în mișcare și îi modifică starea.

Și să nu uităm că …nimic nu este întâmplător în viață !

Votați până în data de 25 februarie:

P.S.

În cadrul Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială este nominalizat și colegul meu din mass media, Mircea Hodărnău. Am multe amintiri legate de el, dar ele vor veni ambalate într-un alt articol. Acum am scris doar despre doamne, nu te supăra Mircea!

Îl puteți vota la categoria Premiul pentru jurnalism !

Succes tuturor !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 487 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

1 comment

  • Iti multumesc din suflet pentru frumoasele cuvinte, dar la randul tau esti un om minunat!