În cea de-a treia zi a Festivalului Filmului European la Brașov, vă invit să vă alăturați unei călătorii pline de mister și culoare prin Parisul de altădată, alături de Dilili, o fetiță curajoasă din tribul Kanak, care investighează o serie de răpiri misterioase.
Regia, scenariul și storyboard-ul sunt semnate de Michel Ocelot, maestrul animației franceze. Autodidact, el și-a dedicat întreaga carieră filmului de animație, pentru care și-a scris singur poveștile, a desenat personajele și a creat universul grafic. Dintre scurtmetrajele sale amintim Les 3 Inventeurs (Premiul BAFTA în 1980 pentru cel mai bun film de animație) și La Légende du Pauvre Bossu (Premiul César în 1983 pentru cel mai bun scurtmetraj de animație). În 1998, cunoaște un enorm succes de public cu primul său lungmetraj, Kirikou et la Sorcière.
În 2012, aventurile lui Kirikou continuă în Kirikou et les hommes et les femmes, urmat de Faraonul, sălbaticul și prințesa (2022), film de animație prezentat anul trecut la Brașov, tot în cadrul Festivalului Filmului European.
Părinții trebuie să știe că Dilili la Paris este un film de animație despre aventură și prietenie, a cărui acțiune se petrece în Parisul de la începutul secolului al XX-lea. Personajul principal, Dilili (vocea Angelinei Carballo), o fată kanak indigenă din Noua Caledonie, care lucrează la o expoziție culturală în grădina zoologică, și prietenul ei, Orel (Jason Kesser), un tânăr curier francez care cunoaște o mulțime de vedete ale Parisului din perioada Belle Époque, fac echipă pentru a descoperi de ce au dispărut atâtea fete.
Regizat de apreciatul animator francez Michel Ocelot, filmul începe ca o plimbare cu mașina prin Orașul Luminilor – inclusiv prin spectaculosul Moulin Rouge, unde spectatorii beau, fumează și privesc femei dansând într-un stil considerat provocator. Filmul conține câteva insulte, inclusiv rasiale, precum și o răsturnare de situație tulburătoare care implică subjugarea crudă a femeilor și fetelor. Însă personajele demonstrează curaj, curiozitate și spirit de echipă în lupta lor împotriva misterioșilor Maeștri Masculini care bântuie orașul.
Acest film de animație promovează cooperarea, raționamentul, curajul și curiozitatea. Dilili și Orel trebuie să lucreze împreună pentru a naviga pe străzile Parisului și a rezolva misterul fetelor dispărute. Ei cer ajutorul unor adulți de încredere. Artele sunt prezentate ca o parte esențială a vieții și societății. Se subliniază clar valoarea și curajul femeilor, în ciuda pericolelor care le amenință la fiecare pas.
Recomand din tot sufletul acest film, atât pentru cromatică și muzică, cât și pentru felul în care sunt prezentate numeroase figuri istorice notabile care se aflau în Paris în acea perioadă.
Îi invit pe copii să își noteze impresiile într-un carnet, așa cum face și Dilili!
O vor cunoaște pe prima femeie care a câștigat Premiul Nobel în domeniul științei, Marie Curie, pe celebra cântăreață de operă Emma Calvé, prietena lui Orel, care adoră să cânte pe lacul subteran ce se întinde sub Opera Garnier, pe pictorul și artistul de afișe Henri de Toulouse-Lautrec, dar și pe scriitorul Marcel Proust, în compania prietenului său, compozitorul și cântărețul francez Reynaldo Hahn.
Ancheta îi conduce pe Dilili și Orel la Moulin du Diable, în cartierul Montparnasse, unde, în zonele sărace, sunt întâmpinați cu ostilitate. Vor apela la Louis Pasteur, dar și la baronul german Ferdinand von Zeppelin.
Filmul este deosebit prin faptul că include fotografii realizate de Ocelot pe parcursul a patru ani, ale unor structuri care au supraviețuit din epoca reprezentată (sau chiar mai devreme), precum Palais Garnier, Bouillon Racine, Maxim’s, canalele de scurgere din Paris, dar și obiecte din colecțiile Musée d’Orsay, Musée de l’École de Nancy, Musée Carnavalet, Musée Rodin, Musée du quai Branly – Jacques Chirac și Musée Marmottan Monet.
Acestea au fost utilizate direct ca elemente bidimensionale sau pentru maparea texturilor, nu doar ca material de referință. Alte elemente au fost recreate în 3D, inclusiv Turnul Eiffel, realizat pe baza desenelor arhitecturale originale ale companiei lui Gustave Eiffel. Biblioteca digitală a Bibliotecii Naționale a Franței, Gallica, a fost utilizată pentru cercetare și pentru amprente bidimensionale încorporate direct în animație.
În China, filmul a fost selecționat în competiție la Festivalul Internațional de Film de la Shanghai din 2019. La cea de-a 4-a ediție a Festivalului Internațional de Film Istoric de Ficțiune, desfășurată la Plaisance-du-Touch în septembrie 2018, Dilili a câștigat Premiul Presei pentru Cel Mai Bun Lungmetraj. Pe 4 februarie 2019, la cea de-a 24-a ediție a Premiilor Lumières, a primit premiul pentru Cel Mai Bun Film de Animație, iar pe 22 februarie 2019, la cea de-a 44-a ediție a Premiilor César, a câștigat Premiul César pentru Cel Mai Bun Lungmetraj de Animație.
Add comment