Jurnal de antreprenor: Teach for future, prima zi în Vidin!

În viață ai parte de multe provocări, iar unele dintre acestea sunt menite să îți testeze limitele.

În urma participării mele la activitatea A6 – Activități de învățare/ predare/ instruire pentru adulți cu privire la Antreprenoriat & Leadership, am oportunitatea să particip la Campusul de mentorat din Bulgaria.

Potrivit scenariului de proiect TEACH FOR FUTURE, Global Libraries Bulgaria Foundation, ca partener al ANBPR, organizează Campusul de mentorat C6 – Mobilitate mixtă pentru adulți privind dezvoltarea abilităților antreprenoriale și de leadership în cadrul Centrului de excelență al Bibliotecii Regionale din Vidin, în perioada 09 – 13 mai 2022.

Despre Proiectul Teach for Future am scris deja aici, așa că în acest jurnal numit ,,jurnal de antreprenor” voi redacta doar impresiile mele din acest campus.

Am plecat la acest drum alături de Alice Roman, facilitator în cadrul Teach for Future, de Vlad Babei, participant adult, dornic de a învăța lucruri noi și de maimuțica Fifi, care îmi amintește de Săptămâna Națională a Voluntariatului. Pentru prima dată, în ultimii 10 ani, nu voi desfășura nicio activitate de voluntariat, fiind plecată din țară.

Din Brașov, orașul de sub poalele Tâmpei am plecat duminică, 8 mai, la ora 8.30 și am ajuns după mai multe serpetine și opriri la Vidin la ora 16.30. Drumul a fost cât se poate de relaxant, cu peisaje superbe și povești minunate. Am văzut pentru prima dată în anul acesta, macii înfloriți și am traversat podul de la Calafat la Vidin, în doar câteva minute.

Mi-am amintit de experiența mea în Bulgaria, atunci când am traversat Dunărea cu bacul și cât de riscante erau drumurile prin orășelele bulgărești.

Nu am avut nicio emoție la trecerea în Bulgaria și deși am oprit datele mobile, Waze-ul ne-a adus direct la locație: hotelul Bononia din Vidin. Voi da 4 steluțe pentru aspectul vintage, parcarea gratuită și camerele spațioase. O steluță o scad pentru wifi.

Hotelul este situat la 5 minute de faleza pe Dunăre, de aceea mă pot trezi devreme pentru a surprinde răsăritul soarelui.

Despre Vidin și obiectivele turistice voi scrie într-un alt articol.

Echipa României este prezentă în acest campus de mentorat cu următorii participanții adulți:

– Tarhoacă Cora Simona, Constanța
– Brumaru Mioara, Focșani
– Trifu Iulia Corina, Dej
– Zaharia Anamaria Florina, Focșani
– Babei Vlad, Brașov
– Ghinea Alexandru, București
– Clopot Tatiana, Iași
– Tofan Carmen-Caterina, Galați
– Preda Florin, București

ANBPR Facilitatori:

– Margareta Tătăruș, Focșani
– Alice-Adriana Roman, Brașov
– Mariana-Lucia Marian, Zalău

Știți deja că în proiect sunt greci și bulgari, nu-i așa?

Acestea fiind scrise, să vă povestesc totuși despre prima zi desfășurată la Centrul de excelență din cadrul Bibliotecii Regionale ,, Mihalaki Georgiev” din Vidin, deoarece știu că sunteți curioși.

Totul a început, de Ziua Europei, în 9 mai, la ora 10.00. Ne-au întâmpinat Silvia Kumanova, trainer bulgar și Desi Ivanova, manager al Bibliotecii Regionale ,,Mihalaki Georgiev” Vidin. Au deschis oficial cursurile și am avut ocazia să o revedem online cu Ioana Crihană, manager proiect TEACH for FUTURE și director executiv ANBPR. Au fost multe emoții, ca în prima zi de școală, deoarece a urmat introducerea participanților. De unde suntem? Ce idee de afacere avem? Pentru că tot drumul am povestit despre autobuzul cu înghețată, despre cursurile de public speaking și despre 3 D, am prezentat ideea mea de afacere: Teach with Sofia ! Cursuri de 3D printing, de public speaking, de design vestimentar 3D pentru păpuși plus ateliere de gastronomie, să învățăm să preparăm înghețată după rețete unice.

Enumăr doar câteva dintre ideile de afaceri ale colegilor români, bulgari și greci: radio în bibliotecă, club pentru seniori, ghid digital pentru persoane cu dizabilități, cafetecă, magazin de suveniruri, școală pentru învățarea limbilor străine.

Simți că lucrurile pot prinde contur, de la o simplă idee. Dacă reușești să o vizualizezi, dar mai ales să o proiectezi în viitor, cu siguranță va prinde contur.

De la ora 15.30, după plimbarea la pas prin Vidin am cunoscut tineri ONG-iști care lucrează în domeniul cultural și sportiv.

Prima prezentare a avut-o Bella Antova de la Asociația STETIKA din Vidin.

Bella Antova, face parte din generația tânără care a ales să își îndeplinească visele în Vidinul natal. În urmă cu un an a creat o platformă de internet pentru evenimente și soluții creative și a început împreună cu Izabela Vasileva – Benji să organizeze bazaruri tematice, festivaluri și petreceri, au efectuat consultații de afaceri, iar primul eveniment – ,,Suntem la bazar! În Parc!” , a început ca o glumă, dar a fost extrem de bine primit de către locuitorii din Vidin.

Mi-a atras atenția proiectul Street Art, deoarece am descoperit plimbându-ne pe străzile din Vidin, câteva lucrări ale artiștilor. Sper să vă placă și vouă!

Cea de-a doua prezentare a fost susținută de Boris Nedyalkov de la Asociația BOKAYA. Asociația „BOKAYA“ reunește tineri din Vidin. Membrii asociației sunt tineri ambițioși și proactivi, cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani.

O parte dintre proiecte desfășurate au fost „Banca Tineretului Vidin”, „Ziua Internațională a Tineretului” în satul Archar și Vidin, „Interacțiunea pentru viitorii campioni” la Vidin și „Centrul Educațional Inovator”.

Pentru că m-a impresionat foarte mult prezentarea sa, mai ales cea despre Proiectul „Portrete de rușine”, realizat de fotograful Ivaylo Petrov , am căutat mai multe informații pentru a vă împărtăși ceea ce am aflat.

Proiectul „Portrete de rușine” a fost fotografiat în Baza de canotaj din orașul Vidin, nord-vestul Bulgariei, surprins de condițiile în care sportivii de acolo erau nevoiți să se antreneze și să obțină rezultate foarte bune. Unul dintre cei mai de succes sportivi ai orașului a acceptat să fie parte în acest proiect, iar acest sportiv este BORIS NEDYALKOV, născut în anul 1993 la Vidin. De opt ori campion republican al Bulgariei la caiacul simplu – în 2007, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 și 2015. Boris este singurul concurent bulgar care a ajuns la Jocurile Olimpice de juniori de la Singapore în anul 2010 și al șaselea la campionatul european din Croația pentru 20 de ani, juniori. În anul 2012 a obținut locul 10 la Campionatul Mondial Junior.

A fost o plăcere să-i urmăresc pe acești tineri și să aflu cât mai multe despre experiențele lor.

Activitățile s-au încheiat la ora 17.30, așa că am avut posibilitatea ca înainte de cina festivă să mă odihnesc puțin și să-mi notez impresiile în agendă.

Fiind un orășel de mărimea Mediașului, după ora 20.00 era destul de pustiu. Am adormit cu țipătul pescărușilor în gând și cu mirosul Dunării de dimineață.

Cuvântul zilei: ice cream, pentru că ziua a fost încărcată, dar plină de savoare.

Înghețata cea mai bună o poți savura la doi pași de hotel, 4,60 leva.

Pe mâine, la un nou răsărit de soare!

(Visited 37 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !