De la Monte Carlo la MECEFF în Mediaș

Filmul „De ce fierbe copilul în mămăligă / Aglaja”, de Krisztina Deak a fost desemnat marele câştigător al Festivalului de Film de Televiziune  de la Monte Carlo, desfășurat în perioada 9-13 iunie 2013. Coproducția România/Ungaria/ Polonia, „De ce fierbe copilul în mămăligă” a câştigat trei trofee, pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor şi cea mai bună interpretare feminină.

De ce fierbe copilul în mămăligă  este povestea autobiografică a autoarei Aglaja Veterenyi.  Ecranizarea cărții aduce în fața publicului prezent la MECEFF o poveste  despre  incest, relații sexuale perverse,  pedofilie, cauze ale lipsei de educație și a consumului excesiv de  alcool.

În speranța unei vieţi mai bune, o familie româno-maghiară de circari fuge de regimul ceauşist şi emigrează în vest, la începutul anilor  ’80. Odată ajunşi, ca să poată rămâne în branşă, sunt nevoiţi să găsească ceva exotic cu care să impresioneze. Mama  execută un număr special: stă atârnată de păr de cupola circului. Grija zilnică a fetei este că mama ei ar putea să moară în orice moment, căzând de acolo de sus.

Relația mamei cu fiica sa îngrijorează orice mamă care citește această carte și orice mamă care vizionează acest film. Aglaja este obligată să se prostitueze  și să aibă legături cu bărbați maturi. În pofida tuturor  îngrijorărilor, atunci când devine matură,  urmând tradiţia familiei, ea însăşi ajunge să fie „Femeia cu părul de oţel”.

Autoarea cărții se naște la București în anul 1962,  într -o familie de artiști de circ. De la vârsta de 5 ani călătorește în lume, împreună cu familia, într-o rulotă. Deși nu a avut parte  de educație până la vârsta de 17 ani,  Aglaja Veterenyi  a ajuns actriță și scriitoare de limba germană, reușind să publice  în reviste de literatură din mai multe țări.

În anul 1999 îi apare volumul de poezii Daruri – un dans al morţilor şi primul roman De ce fierbe copilul în mămăligă, care a fost tradus în mai multe limbi de circulaţie  internaţională şi adaptat pentru scenă la Zurich şi Stuttgart, fiind distins cu premiul pentru Cea mai bună carte a anului (Zurich, 1999), Premiul pentru literatură (Berlin, 2000) şi premiul Chamisso (Munchen, 2000).

În plină afirmare creatoare, la 40 de ani, Aglaja Veteranyi s-a sinucis într-un spital din Zurich, în urma unei depresii, la începutul anului 2002, lăsând în urmă un al doilea roman Raftul cu ultimele suflări. În România, cărțile au apărut în anul 2003, la Editura Polirom.

Fără a separa cartea de film găsim răspunsul la întrebarea De ce fierbe copilul în mămăligă?

 „Copilul se ascunde în sacul că mălai pentru că îi este frică. Şi pe urmă adoarme. Vine bunica şi răstoarnă mălaiul în apa clocotită, ca să facă o mămăligă pentru copil. Şi când copilul se trezeşte, e gata fiert”.

Filmul desemnat marele câştigător al Festivalului de Film de Televiziune  de la Monte Carlo va fi prezentat la MECEFF, ediția a III-a,  joi, 27 iunie 2013,  de la orele 21.45, în Piața Corneliu Coposu. 

(Visited 557 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

1 comment

  • De la un Festival la altul …ce bine ar fi sa poata ajunge cel de la Medias celebru precum cel de la Monte Carlo, desi este de alt tip ! Foarte interesanta poveste …care merita citita.

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !