Provocarile Sofiei: Gabriela Bularca, printre jucarii si fire colorate

Îmi plac oamenii care mă inspiră și oamenii de la care am ce învăța. Îmi plac oamenii care nu își pierd zâmbetul niciodată și cei care răspund provocărilor, fără să clipească. Pentru unele persoane, a fi în fața unei camere video sau în spatele unui microfon, este o adevărată provocare. O provocare este și să faci față unor schimbări, să nu te uiți la ceas, să nu îți planifici întrebările, ci să lași să curgă totul, frumos, simplu, colorat.

Am cunoscut-o prima dată pe Gabriela Bularca, meșter popular din Brașov, prin intermediul rețelei de socializare. Multe persoane comune din lista de prieteni, distribuiau imagini cu jucăriile croșetate manual. Uneori primeam invitații pentru a participa la ateliere sau la vreun târg în cadrul cărora, era prezentă și Gabriela. Am fost curioasă să o cunosc și să aflu cât mai multe despre ea.

O femeie cu părul prins în codițe, îmbrăcată colorat îți zâmbea de dincolo de ecran, printre gheme de ață. Am vizitat-o la Căsuța Meșteșugarului amplasată în zona Coresi, din Brașov. Chiar dacă afară era rece, atmosfera din căsuță te purta pe tărâmurile copilăriei, înconjurată de ursuleți croșetați, de pisicuțe și de flori multicolore.

Gabriela Bularca este unul dintre cei mai îndrăgiți meșteri populari din Brașov și de aceea, interviul realizat pentru emisiunea Provocările Sofiei a venit cât se poate de natural.

Face parte dintr-o familie de meșteșugari, cunoscută în zona Brașovului. Bunica sa a fost cojocăreasă, iar mama ei a lucrat de la vârsta de 13 ani în domeniul croitoriei. Deși Gabriela nu a fost fascinată de lumea aceasta a materialelor, resturile provenite din diferite obiecte de vestimentație lucrate de mama ei, au fost folosite doar pentru ținutele de petrecere ale păpușilor din copilărie.

A deprins croșetatul la vârsta de 12 ani, la orele de lucru manual din școala generală și de atunci nu a mai lăsat croșeta din mână, pentru că aceasta îi dădea o anumită lejeritate de a crea modele inedite.

,,Nu aș lăsa croșeta din mână, toată viața, spune Gabriela.

A croșetat fulare, brățări, coliere, pulovere și își amintește cu plăcere că nu era nimeni ca ea, în liceu, când purta un pulover mov cu ciucuri. ,,cine mai era ca mine?”

Spre surpriza multor persoane, a urmat Facultatea ASE, pentru că cifrele sunt a doua ei pasiune. Atunci când croșetezi, înveți să aduni, să scazi, să împarți, astfel încât, cei mici care vin la atelierele Gabrielei sunt puțin supărați, la început, că ,,nici aici nu scapă de matematică.”

Am vorbit despre provocări, despre mulțumire și despre locul în care păpușile prind viață. Lecțiile de bunătate le primești în primul rând de la copii. În cadrul atelierelor organizate de Gabriela, cei mici se ajută între ei și învață să aleagă culorile pentru jucării, viitorii prieteni de încredere în drumul lor prin viață. Firele sunt foarte importante, pentru că multe persoane se confruntă cu diferite alergii, iar animăluțele croșetate trebuie să reziste cât mai mult și să nu creeze probleme celor care le achiziționează sau celor care le confecționează.

Fie că este un șoricel, un urs, o pisicuță sau o albinuță, jucăria poartă un nume, vine însoțită de o poveste și de câteva instrucțiuni de folosire. Nu rezistă foarte mult în bătaia razelor de soare și au umplutură hipoalergenică.

Gabriela Bularca a răspuns provocării de a mulțumi timp de 21 de minute unor persoane dragi, pentru lucrurile frumoase din viața ei, pentru speranță, pentru bucurie, dar mai ales a dorit să mulțumească  ,,tuturor persoanelor care zâmbesc pe stradă. Le zâmbesc ochii, chiar dacă poartă mască.

Gabriela Bularca, femeia care îți luminează ziua și îți colorează serile de iarnă la gura sobei, face parte din Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană din Brașov, din Breasla Meșteșugarilor din Cluj Napoca și este realizator, producător al emisiunii ,,Artizanii Cetății” difuzată de Televiziunea online Iubim Brașovul.

O întâlniți la Căsuța Meșteșugarului din zona Coresi, pe pagina de Facebook și veți descoperi prin intermediul acestui interviu realizat în cadrul emisiunii Provocările Sofiei, multe dintre proiectele realizate de către meșterul popular, Gabriela Bularca.

Prima jucărie realizată a fost Șoricelul Emil, una dintre cele mai îndrăgite creații.

Așteaptă cu nerăbdare târgurile și atelierele de croșetat pentru a se întâlni atât cu cei mici, sursa ei de inspirație, cât și cu cei mari, dornici să pătrundă tainele acestei arte. Sper să vă bucurați de imaginea acestor jucării și să nu ezitați să îi scrieți pentru a afla cât mai multe detalii despre cum a reușit în toți acești ani, să-și urmeze pasiunea.

Gabriela Bularca a primit un Dar de la Dumnezeu și la rândul ei, îl dăruiește mai departe. Dacă o veți cunoaște veți fi mai bogați sufletește !

Mulțumesc, Gabriela și sper ca lumea să fie mai bună, datorită frumuseții tale sufletești !

(Visited 201 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment