Diana Maria Crețu reprezintă Mediașul la Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur”

Astăzi a  început cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur”. Acesta se va desfășura în perioada 6 – 9 septembrie 2018, atât la Alba Iulia, cât și la Jidvei.

Diana Maria Crețu, solistă a Ansamblului Folcloric Purtata va reprezenta Mediașul, iar prestația sa artistică va fi transmisă în direct vineri, 7 septembrie, între orele 19.00 – 21.30, pe TVR 3. Va interpreta pentru toți iubitorii de folclor: învârtita ,,Nu gândii bade, că-mi pasă” , doina  ,,Alăturea cu drumu”  și cântecul patriotic ,,Frați Români din lumea întreagă”.

,,Cuvintele sunt prea sărace pentru a descrie bucuria pe care o am încă din ziua în care am aflat că am intrat în concurs. Știu că Dumnezeu mă iubește și îmi arată partea cea mai frumoasă din viața aceasta ! Faptul că mă aflu în fata spectatorilor și al telespectatorilor este cea mai mare realizare, pentru că inima mea este acolo pe scenă, în fața lor. Nu vreau să folosesc cuvinte mari, dar simt că acest concurs este un pas important în cariera mea ”, declară solista Diana Maria Crețu.

Acest concurs contribuie la conservarea și promovarea culturii tradiționale românești și a fost inițiat în anul 2001 de către conducerea companiei Jidvei. Se va desfășura pe două secțiuni: „soliști vocali” și „soliști instrumentiști”, fiind deschis interpreților amatori ai folclorului muzical din întreaga țară.

În contextul excepțional al celebrării Primului Centenar al României Mari, la ediția de anul acesta au fost invitați să se înscrie  interpreți amatori din regiunile în care trăiesc comunități istorice de români: Voivodina, Valea Timocului – Serbia, Valea Timocului – Bulgaria, Cernăuți, Ținutul Herța și Transcarpatia – Ucraina, Republica Moldova, precum și din Kazahstan (aici aflându-se o comunitate românească, în mare majoritate urmași ai românilor deportați din Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herţa).

Un alt element de noutate al celei de-a XVIII-a ediții îl reprezintă introducerea unei sub-secțiuni speciale, „Cântec de Mare Unire”, prin care organizatorii îndrumă tinerii interpreți spre documentare și culegere, pentru a putea aduce, în cadrul Festivalului, cele mai emoționante cântece care, prin textul poetic, vorbesc despre istoria și despre identitatea noastră, despre acea dimensiune a tradiției care a sprijinit și a modelat istoria, dând colectivității personalități remarcabile și forța necesară realizării unor acte de excepție.

Repertoriul concurenților va pune în valoare specificul zonei etno-folclorice pe care o reprezintă, iar interpretarea cântecelor alese va dezvălui cu siguranță publicului noi talente.

Acest festival este realizat de SC Jidvei SRL, în coproducţie cu  Televiziunea Română, având ca partener principal Consiliul Judeţean Alba cu sprijinul  Centrului de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia.

Transmisiile Festivalului Naţional „Strugurele de Aur” difuzate de Televiziunea Română vor avea următorul program:

– 6 şi 7 septembrie, între orele 19.00 – 21.30 – Concursul cu transmisiune directă pe TVR 3, simultan pe TVR Internaţional şi TVR Moldova;
8 septembrie, între orele 19.00 – 20.45 – Transmisiune directă pe TVR 3, simultan pe TVR Internaţional şi TVR Moldova;
8 septembrie, între orele 21.00 – 23.00 – Transmisiune directă pe TVR 1, ediţii specialeTezaur folcloric, cu mari interpreti în recital şi laureaţi ai festivalului.

Succes, Diana ! Dumnezeu să fie cu tine acolo pe scenă ! 

 

Sursă foto: https://www.facebook.com/cretu.diana2

 

(Visited 743 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment