20 de ani de secţie germană la Liceul Stephan Ludwig Roth Mediaş (1993-2013)

În fiecare toamnă, ne sunt dezvăluite personalități marcante ale municipiului de pe Târnava Mare. Cu ocazia derulării Proiectului „20 de ani de secţie germană la Liceul Stephan Ludwig Roth Mediaş (1993-2013)” vor avea loc o serie de manifestări dedicate academicianului Octavian Fodor și Liceului care poartă numele umanistului Stephan Ludwig Roth.

Programul se va desfășura astfel:

În data de 20 noiembrie 2013, la ora 15:30, la Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth” va avea loc Festivitatea de dezvelire a unei plăci comemorative dedicată academicianului Octavian Fodor, la aniversarea a 100 de ani de la naşterea sa (Prezintă: Mircea Hodârnău, Teodora Ion și Helmuth Knall Werner Müller). 

Octavian Fodor s-a născut la data de 17 octombrie 1913, la  Mediaș și a decedat în data de  8 iunie 1976, la Cluj-Napoca. Spitalul Clinic de Urgență Cluj îi poartă numele. Medic de profesie, Octavian Fodor a fost membru titular al Academiei Române și autorul a peste 500 de lucrări de specialitate, dar și un pasionat de literatură. În data de 5 octombrie 1992, academicianul a primit postmortem titlul de Cetățean de onoare al Municipiului Mediaș din partea Consiliului Local.

În data de 27 noiembrie 2013, la orele 13:20 şi 16:00, în Sala festivă a Liceului Teoretic „Stephan Ludwig Roth” va avea loc Vernisajul expoziţiei: „A patra expoziţie filatelică şcolară a Liceului Stephan Ludwig Roth” (Expun: Liviu Pintican și Romeo Stoia).

Stephan Ludwig Roth (n. 24 noiembrie 1796, Mediaș – d. 11 mai 1849, Cluj) a fost un gânditor umanist, istoric, profesor și pastor luteran sas din Transilvania, participant la Revoluția de la 1848. A fost înmormântat la Mediaș, unde i s-a ridicat un monument, unde există o casă memorială, un bust în fața liceului, iar Biblioteca Municipală îi poartă numele.

Cei doi expozanți Liviu Pintican și Romeo Lucian Stoia fac parte din Clubul Filatelic din Mediaș. Anul acesta a fost editată cartea dedicată filateliei, autor fiind Romeo Lucian Stoia:  ,,Evoluția heraldicii românești de-a lungul veacurilor oglindită în filatelie”.

Filatelistul Liviu Pintican a expus în cadrul mai multor expoziții, printre care și la Sibiu, cu ocazia împlinirii a ,,80 De Ani de la Prima Expoziţie Sibiană de Filatelie”.

Organizatori ai acestui Proiect sunt: Forumul Democrat al Germanilor din Mediaş, Asociaţia Culturală „Mediaşul nostru”, Asociaţia Istoricilor din Mediaş, Asociaţia: „Stephan Ludwig Roth” Mediaş, Asociaţia „Vivat Academia” Mediaş, Casa Memorială „Hermann Oberth” Mediaş, Centrul de Documentare şi Informare Gaze Naturale – Romgaz, Comunitatea Locului Natal Mediaş (Germania), Consiliul Local Mediaş, Gymnasium bei St. Michael Schwäbisch Hall (Germania), Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth” Mediaş, Parohia Evanghelică C.A. Mediaş, Primăria Municipiului Mediaş – Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, Şcoala Gimnazială „Constantin Ioan Motaş” Mediaş, Şcoala Gimnazială „Hermann Oberth” Mediaş.

(Visited 400 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !