Cinematograful Mediensis deschis pentru filmele regizorului Radu Gabrea

Cea de-a doua ediţie a ,,Mediaş Ethnic Festival’’, va oferi publicului şi o serie de surprize printre care se numără două proiecţii de film.

La Cinematograful Mediensis vor fi proiectate 2 filme regizate de maiestrul Radu Gabrea astfel, vineri 14 august de la ora 16:00  va fi proiectat filmul ”Evrei de vânzare”, iar sâmbătă 15 august ora 16:00,  va fii proiectat  filmul  “Romany! Romany!’’

Documentarul „Evrei de vânzare”:

Acțiunea filmului se desfășoară în 1974, când un pasager român cu pașaport diplomatic s-a îmbarcat, pe aeroportul din Zürich, într-un avion cu destinația București. Zborul a decurs fără evenimente. Însă, odată ajuns la București, diplomatul a realizat cu groază că una dintre valize – primită de la o veche cunoștință, cu puțin timp înaintea plecării – îi lipsea. Diplomatul era generalul M., șef de divizie la Direcția Generală de Informații Externe, ramura de spionaj a temutei Securități. Iar cunoștința care îi dăduse valiza era Shaike Dan, consilier de rang înalt al mai multor prim-miniștri israelieni și unul dintre cei mai respectați agenți ai sistemului de informații externe al Israelului. Valiza conținea un milion de dolari, bani dați lui M. pentru a permite ca un anumit număr de evrei să emigreze în Israel. Întâlnirea de la Zürich este doar un episod din istoria organizării de către guvernul român, în timpul anilor postbelici, a unui anumit tip de comerț cu ființe umane, unul dintre cele mai mari din întreg secolul XX: vânzarea evreilor români către Israel.

Radu Gabrea semnează regia filmului si este coautor al scenariului alături de Magdalena Schubert.

Radu-Gabrea-Evrei-de-vanzare

Filmul Romany ! Romany! este o incursiune în muzica idiș tradițională, muzica „klezmer”, dezvăluind legătura dintre aceasta și „Doina”, adânc înrădăcinată în folclorul românesc. Filmul o aduce în prim plan pe Elizabeth Schwartz,  prima femeie  din istorie care a cântat la împlinirea a  125 ani  a Sinagogii – Eldridge Street  Sinagoga din Manhattan

Radu Gabrea s-a născut în anul 1937 la București, unde a absolvit și Facultatea de Teatru și Film. Și-a dat doctoratul în Științele Comunicării la Universitatea Catolică din Louvain-la-Neuve, Belgia, iar lucrarea sa de doctorat, „Werner Herzog și misticismul medieval german”, a fost publicată de Editura L’age d’homme din Lausanne. Pe 24 februarie 2012, Radu Gabrea a fost decorat de către Președintele Christian Wulff cu Ordinul Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.

(Visited 221 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !