Jean Renoir – un regizor cu Premiul Oscar la MECEFF 2015

A cincea ediție a MECEFF-ului aduce în atenția cinefililor unele dintre cele mai importante filme franceze ce reflectă momentul crucial al Primului Război Mondial.  Printre acestea vom viziona și filmul regizorului JEAN RENOIR,  fiul celebrului pictor Pierre-Auguste Renoir: La grande illusion” / „Marea iluzie”, Franța, Germania, Anglia, Rusia, 1937, regia: Jean Renoir.

images (1)

JEAN RENOIR a fost un regizor, scenarist, actor, producător și autor născut pe 15 septembrie 1894 în Paris, Franța. În calitate de regizor și actor a realizat peste 40 de filme din perioada mută a filmelor până la sfârșitul anilor 1960. Filmele sale La grande illusion” / „Marea iluzie”, din 1937 și The Rules of the Game (Regulile Jocului) 1939 sunt adesea numite unele dintre cele mai bune filme realizate vreodată.

Ca autor, el a realizat cea mai completă biografie a tatălui său, celebrul pictor PIERRE-AUGUSTE RENOIR – Tatăl meu (1962).

51NGQSs-8vL._SX280_BO1,204,203,200_

JEAN RENOIR s-a născut în Montmartre, Paris pe 15 septembrie 1894. În perioada copilăriei, familia Renoir s-a mutat în sudul Franței. Datorită succesului financiar de care se bucura tatăl său, Jean a beneficiat de cea mai aleasă educație.

La izbucnirea Primului Război Mondial, JEAN RENOIR a participat la eveniment prin înrolarea sa în cavaleria franceză. În acea perioadă el a fost împușcat în picior, fapt ce îl va lăsa cu o greutate în mișcări permanentă. În perioada recuperării a început să se uite la filme, admirându-i în special pe Charlie Chaplin și D.W. Griffith.

La sfârșitul războiului, la sugestia tatălui său, Jean a început să facă ceramică, dar totul a fost dat uitării în detrimentul regiei de film. O mare influență în munca sa a avut-o Erich von Stroheim.

Primul său film a fost lansat în 1924 și s-a numit Une Vie Sans Joie sau Catherine. Acesta a fost primul dintre cele nouă filme mute ale sale. Rolul principal în film îl avea Catherine Hessling, soția sa. Pentru a dispune de banii necesari, el vindea tablourile primite de la tatăl său.

În anul 1937 a realizat unul dintre cele mai cunoscute filme ale sale: La Grande Illusion.

În timpul primului război mondial doi ofițeri francezi sunt capturați de nemți. Cei doi ofițeri sunt Căpitanul De Boeldieu care în timpul vieții civile a fost un aristocrat și Locotenentul mareșal care în viața sa a fost mecanic. Ei întâlnesc alți prizonieri cu pregătiri diverse, printre ei și pe fiul unui bancher evreu bogat. Ei reușesc sa scape și peste câteva luni se întâlnesc din nou într-o fortăreață comandată de aristocratul Van Rauffenstein. De Boeldieu leagă o prietenie cu Mareșalul Rosenthal și plănuiesc să evadeze iar.

În rolul principal îl vom revedea pe actorul Jean Gabin.

În anul 1940, după ce Franța a fost invadată de Germania, JEAN RENOIR s-a mutat în Statele Unite. JEAN RENOIR a regizat ultimul său film în anul 1969, Le Petit théâtre de Jean Renoir.

În 1975 JEAN RENOIR a primit un PREMIU OSCAR pentru întreaga carieră și contribuție la cinematografie.

JEAN RENOIR a murit pe 12 februarie 1979 în Beverly Hills.

După moartea sa, regizorul Orson Wells a scris un articol în Los Angeles Times intitulat „JEAN RENOIR – CEL MAI MARE DINTRE TOȚI REGIZORII„.

JEAN RENOIR are o stea pe HOLLYWOOD WALK OF FAME pe Hollywood Blvd. 6212.

descărcare (7)

MECEFF 2015 se va desfășura la Mediaș în perioada 1 – 5 septembrie. 

Sursă: http://www.jeanrenoir.com/bio.htm

(Visited 324 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !