Lansare KineDok, ediția a 8-a la Brașov. Primul film proiectat va fi multipremiatul Sailor/Marinarul.

Vineri, 19 august 2022, începe la Brașov cea de-a opta ediție a programului internațional de distribuție alternativă de film documentar KineDok.

Primul film proiectat va fi multipremiatul Sailor/Marinarul, ce poate fi vizionat la ora 18:30, la CATTIA.

Marinarul, în regia Luciei Kašová, distins cu marele premiu pentru cel mai bun lungmetraj documentar la Festivalul Internațional de Film Flickers Rhode Island și nominalizat la numeroase festivaluri de film de profil, spune povestea lui Paul Johnson, care a navigat toată viața în jurul lumii. A iubit, a băut și a trăit nesăbuit, fără să viețuiască cu adevărat pe uscat. Acum împlinește 80 de ani. Atât el, cât și vasul său sunt departe de mări – nu mai pot să navigheze. Paul bea un litru de vodcă pe zi și contemplă viața și moartea. Ce se află la capătul unei astfel de călătorii? Este oare singurătatea? Care este relația dintre libertate și egoism? Realizarea unui vis are întotdeauna un sfârșit amar? Și, în final, care este prețul libertății?

Pentru a aprofunda tema peliculei, publicul va avea ocazia să discute cu invitata noastră Hanna Dunschenko, refugiată din Odessa.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Filmul este vorbit în limba engleză și are subtitrări în limba română și ucraineană.

Ne dorim să implicăm comunitatea ucraineană în viața culturală a Brașovului, astfel am gândit deschiderea KineDok tocmai la Centrul comunitar pentru  primirea refugiaților din Ucraina, la CATTIA” spun reprezentanții Asociației culturale Artburg, organizator local.

KineDok este un program internațional de distribuție alternativă pentru filmul de non-ficțiune, care se desfășoară în șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România.

Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 7 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecțiile fiind sub formă de cineclub și desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile.

Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme, care nu circulă în cinematografele obișnuite și la care altfel nu ar avea acces.

Spectatorii au, de asemenea, ocazia să se implice activ în discuții cu regizori, protagoniști și specialiști din diferite domenii, și să rămână astfel conectat nu doar la actualitatea românească, ci și la evenimente curente de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.

Evenimentul face parte din proiectul „Educație de film documentar și drepturile omului: One World Romania la Brașov, 2022”, finanțat din bugetul Primăriei Brașov, și propune proiecții periodice de film, începând din luna august și până în noiembrie, inclusiv. Î

n perioada august, septembrie și octombrie vor avea loc proiecții în mai multe locații alternative, cum ar fi CATTIA (Str. Institutului nr. 35) sau Muzeul Amintirilor din Comunism.

Luna noiembrie este dedicată filmului documentar la Centrul Multicultural al Universității din Brașov, unde vor avea loc evenimente în fiecare seară de marți.

Subiectele abordate sunt diferite: de la migrație, la mediu, istorie, tehnologie sau artă, toate atingând tema drepturilor omului.

De asemenea, în luna octombrie va fi organizat tot în cadrul proiectului un atelier de educație vizuală dedicat liceenilor.

Intrarea la toate proiecțiile este liberă.

Organizator Național: Asociația One World Romania

Organizator Local: Asociația Culturală Artburg

Proiect finanțat din bugetul Municipiului Brașov

Co-finanțat de: Centrul Național al Cinematografiei, Europa Creativă – Programul MEDIA

Parteneri instituționali:

Centrul Multicultural al Universității Transilvania

Agenția Metropolitană Brașov

CATTIA

Muzeul Amintirilor din Comunism

ProPark Fundația pentru Arii Protejate

Asociația Agent Green

Grup de inițiativă HLGBTQ+United

(Visited 27 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !