Lili Marleen va răsuna la MECEFF 2013 în Mediaș

Mediaş Central European Film Festival (MECEFF) ediția a III-a se deschide în data de 24 iunie, de la  orele 21.45, cu filmul Lili Marleen, ecranizare a romanului autobiografic Der Himmel hat viele Farben, scris de artista Lale Andersen.

Acest film este unul dintre puținele filme realizate de Rainer Werner Fassbinder în limba engleză și prilejuiește, printre altele, reîntâlnirea cu câteva nume mari ale cinema-ului internațional: Hanna Schygulla, Giancarlo Giannini, Mel Ferrer, Udo Kier, etc.

Regizorul, scenaristul și actorul Rainer Werner Fassbinder (31 mai 1945 – 10 iunie 1982), unul dintre numele cele mai importante ale Noului Cinema German a reușit, în mai puțin de 15 ani de carieră, să creeze o operă impresionantă: 40 de lungmetraje, două seriale de televiziune, trei scurtmetraje, 24 de piese de teatru și 4 piese radiofonice, plus 36 de roluri interpretate fie în filmele sale, fie în ale altora. Personalitate plurivalentă, Fassbinder a lucrat, de asemenea, și ca manager de teatru, compozitor, cameraman, monteur și producător.

Lili Marleen (Lili MarleneLily MarleneLili Marlène) prezentat la Mediaș aduce povestea cântecului german de dragoste care a devenit popular de ambele părți (Aliați și Axă) ale frontului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Inițial creat în tempo de marș, Lili Marlene s-a transformat treptat în baladă și a fost preluat de trupele britanice, americane și franceze devenind faimos în întreaga lume. Piesa a fost tradusă în numeroase limbi. De asemenea, Lili Marleen a devenit subiectul unor documentare și filme, dar și a unor spectacole de teatru și cabaret.

Povestea acestui cântec celebru a început odată cu difuzarea la Radio Belgrad a versiunii cântate de Lale Andersen. Lui Erwin Rommel i-a plăcut atât de mult cântecul încât a cerut postului de radio să-l transforme în semnătura emisiunii de știri.

Întâmplător sau nu, Lili Marleen va răsuna în Piața Corneliu Coposu din Mediaș, în deschiderea MECEFF-ul, la 72 de ani de când Radio Belgrad a transmis pentru prima dată cântecul la ora 21.55.

,,Începând de pe 18 august 1941 și până la sfârșitul războiului, Radio Belgrad a transmis cântecul în fiecare seară la ora 21:55, exact înainte de finalul emisiunii. Postul era recepționat și de trupele aliate plasate în zona Mării Mediterane, astfel că în scurt timp a devenit cântecul favorit al tuturor soldaților din zonă, indiferent de tabăra în care se găseau.’’ (sursă Wikipedia)

(Visited 375 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

1 comment

  • Este un moment inedit ca acest cantec celebru – Lili Marleen – sa fie ascultat la Medias, pentru prima oara, la Festivalul de film, aflat la a 3-a editie, in acest an. Mult succes !

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !