SNV 20 – Jurnal de voluntar, ziua 2

Dăișoara, un mic sat din ţinutul Cohalmului (zona Rupea), Judeţul Braşov, în care te poți reîntoarce de câte ori îți dorești, chiar dacă nu bei apă de la oarda. Dăișoara, un loc cu oameni minunați și cu copii dornici să învețe lucruri noi, oferindu-ți o parte din bucuria lor.

Am descoperit Dăișoara, pe căi diferite, căutând povești nespuse cu voce tare, povești care să inspire și să motiveze. Și am ajuns să fac un pact cu drumul plin de praf, dar presărat cu peisaje peste care razele soarelui și-au făcut de cap. M-au salutat căprioarele, surprinse de zâmbetul meu și m-au lăsat să caut frumusețea în lucrurile mărunte.

Și nu a fost necesar să caut mult. La doar câțiva km de Rupea, îndrumată de copiii din sat și de părinții acestora, am ajuns împreună cu Gabriela Bularca, cel mai îndrăgit meșter popular din Brașov, creator al minunatelor jucării croșetate, la Bibliotecă, o clădire mare, verde, pe care scrie Căminul Cultural Dăișoara și care găzduiește la etaj multe personaje și multe amintiri din lada cu zestre a bunicilor din sat.

Florin Bucuțea, voluntarul bibliotecar cel care a înființat această bibliotecă, ne-a întâmpinat alături de cei 12 copilași, din sat, dar și de mama lui, cea care alături de ceilați prieteni l-au sprijinit în această inițiativă, de a da viață bibliotecilor rurale în județul Brașov.

Astăzi, nu vreau să vă povestesc mai multe despre această locație în care găsești atât cărțile scrise de Emanoil BUCUȚA, cât și ale autorilor contemporani, ci mai mult despre bucuria de face voluntariat… lăsând o urmă în urma ta.
Săptămâna Națională a Voluntariatului aniversează anul acesta 20 de ani cu Pro Vobis și mi-am dorit să ofer momente frumoase copiilor din Dăișoara. Pornind un joc în mediul online, al culorilor și al provocărilor, am fost încântată s-o primesc în rândul voluntarilor pe Gabriela Bularca și să merg împreună cu ea, pentru a duce firele atât de dragi ei, în lumea satului.
În fiecare an, SNV înseamnă și achiziționarea unor tricouri deosebite cu mesaje care să te determine la acțiune. Anul acesta, mesajul transmis a fost: ,,Voluntar …scrie pe mine” , iar tricoul SNV înseamnă apartenența la această mișcare a voluntarilor din întreaga țară.
Mi-am dorit să ofer la Dăișoara, două tricouri SNV, celor care deși fac voluntariat din suflet, nu au aflat încă de Săptămâna Națională a Voluntariatului și de Provobis. Astfel, să duc vorba mai departe, în locuri îndepărtate și să cunosc oameni care sfințesc aceste locuri.
Copiii au realizat cu mânuțele lor, o amuletă, care să-i ferească de rele, iar Gabriela Bularca i-a învățat și le-a stat aproape până când au finalizat lucrarea.

Am continuat cu un atelier de storytelling, alături de mascota acestei săptămâni, maimuțica FiFi, iar copiii au compus o poveste cu sclipici, folosind și o baghetă magică.
,,A fost odată ca niciodată, o oiță veselă care s-a întâlnit cu albinuță…” În poveste au mai fost un lup, un avion, un bec…dar vă las pe voi să aveți imaginație. La final, am presărat slipici roz și am cântat.
,,o alele, alele kita kongga la massa massa massa”, un cântec îndrăgit de copii în cadrul atelierelor de la Biblioteque Cafe Afrique, indiferent de vârstă.
La final, evenimentul de la Dăișoara a fost încărcat de emoție.Cei doi voluntari, Gabriela și Florin au îmbrăcat tricourile SNV. A fost o surpriză pentru ei și au fost aplaudați la scenă deschisă de către copii. Pentru astfel de zile frumoase, merită să te trezești dimineața ! Drumul spre Brașov, cu multe opriri pentru a fotografia peisajele, a fost un prilej să petrec o perioadă de timp mai lungă, alături de Gabriela, un izvor nesecat de gânduri pozitive.
Mesajul meu: Faceți voluntariat, zâmbind !
Atelierele au fost organizate în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului – Pro Vobis, 20 de ani de către Asociația ,,Mediașul pentru Cultură”, Biblioteca Dăișoara și Gabriela Bularca Atelier, Brașov.
(Visited 100 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment