10 de ani de voluntariat în slujba comunitatilor

Asociaţia ,,Mediaşul pentru Cultură” sărbătorește 10 ani cu activități dedicate voluntariatului, atât în oraşul de pe Târnava Mare, cât și în județul Brașov, în localitățile Dăișoara și Jibert.

Săptamâna Naţională a Voluntariatului (SNV), SNV a fost iniţiat în 2002, este coordonat de Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat şi a fost implementat de-a lungul anilor în colaborare cu centrele de voluntariat din România, partenerii locali ai SNV şi VOLUM – Federaţia Organizatiilor care sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România.

Asociaţia ,,Mediaşul pentru Cultură” s-a alăturat și în acest an, celor aproape 150 de organizații și instituții publice care sărbătoresc voluntariatul, cu ocazia Săptămânii Naționale a Voluntariatului – SNV. Săptămâna 10 – 16 mai, 2021 va împânzi harta țării cu peste 250 de activități de voluntariat sau de sărbătorire a voluntarilor, în mai mult de 90 de localități din România, dar și online.

Pe Harta SNV, care cuprinde toate activitățile înscrise se regăsește Asociaţia ,,Mediaşul pentru Cultură” alături de partenerii mai vechi și mai noi: Centrul de Abilitare și Reabilitare ,,Sf. Nectarie”, Asociația Club Sportiv Atletic Star, Biblioteca din Dăișoara și Biblioteca din Jibert (Jud. Brașov) și Asociația ,,Iulian al II-lea pentru educație și integrarea romilor” ( Jud. Sibiu).

În 10 ani s-au strâns multe momente de bucurie, multe emoții, peste 100 de voluntari și 10 parteneri care au contribuit de-a lungul timpul la educarea, promovarea și stimularea creativității, atât a copiilor, cât și a adulților, indiferent de locul în care trăiau, indiferent de culoarea pielii sau de problemele de sănătate avute.

Cei care au rămas alături de asociație în ultimii 5 ani sunt beneficiarii din Centrul de Abilitare și Reabilitare ,,Sf. Nectarie” (CITO) care au crescut împreună cu noi și au înțeles ce înseamnă voluntariatul, dăruind încet încet celor din jur o parte din abilitățile și cunoștințele lor, implicându-se în proiectele comunității.

Sunt lucruri care au fost realizate și nu pot fi șterse din memoria celor care s-au bucurat de ateliere de creație, campanii de strângere de fonduri, înființări de biblioteci, locuri de recreere, săli de calculatoare, cursuri, tabere, concursuri, ateliere de storytelling, campanii de sănătate împotriva fumatului sau pentru sănătatea sânilor, cafeneaua publică și open space TineREȚEA, implicare civică, campanii de informare SEV. Toate acestea și-au pus amprenta pe sufletul voluntarilor și mulți au continuat să se implice în alte orașe, în universități sau în alte instituții culturale.

Am parcurs mulți km prin praf, prin noroi, prin zăpadă, în comunități care au avut nevoie de sprijinul nostru.

Iată primii voluntari cu mesajul nostru: Fii și tu ca Noi ! Alături de ei a început povestea noastră !

Printre primele activități au fost cele desfășurate la Centrul de Zi Sf. Andrei, unde am susținut împreună cu Daniela Lupu primele ateliere de lectură și de dans. Neavând acordul pentru a folosi mai multe fotografii din baza de date, o voi posta doar pe aceasta cu Daniela, care îi va inspira pe toți să încerce să facă voluntariat, zâmbind !

Au urmat mulți parteneri și voluntari din liceele medieșene. Crucea Roșie a fost prezentă încă de la începutul activităților noastre și de-a lungul anilor ne-am sprijinit reciproc în diferite campanii. Primul Proiect important a fost ,,Șansa de a da un click” la CRRPH Mediaș.

Sunt doar câteva fotografii din arhivă, însă activitățile sunt multe și ne sunt tare dragi.

Dragele mele voluntare. Anii au trecut, iar Georgiana este mămică.

Parteneriatul care s-a consolidat în timp, a fost cel alături de CAbR (CITO). Ateliere de creație, de storytelling, cursuri, concursuri, drumeții, ecologizare sunt doar o parte din magia activităților derulate împreună cu ei.

Anul acesta împreună cu CAbR (CITO) vom derula 2 activități: prima în 14 mai, la Jibert și a doua în 15 mai, la Păucea. În cele două afișe se regăsesc informațiile necesare, pentru cei care își doresc să se alăture.

În cei 10 ani, se pierd legăturile cu oamenii dragi. Uneori din lipsa timpul, alteori din cauza muncii excesive sau pur și simplu din cauză că suntem într-o mișcare continuă și o dorință nebună de a face bine celor din jurul nostru.

Vreau să mulțumesc tuturor celor care ne-au fost aproape și ne-au acordat sprijinul, voluntarilor, partenerilor și sponsorilor care au făcut tot posibilul ca anumite proiecte să aibă succes în comunitate!

În această lumină a soarelui, vă MULȚUMESC și vă îmbrățișez !

(Visited 96 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment