Proiectul : ‘’Sculptura fara granite’’


Proiectul : ‘’Sculptura fara granite’’

Initiat de Asociatia ‘’Mediasul pentru Cultura’’ si Biblioteca Municipala ‘’St. L.Roth’’ Medias

Kutas Laszlo revine in Romania

Iulie – August 2009 :Rm. Valcea – Bucuresti – Medias

Octombrie – Noiembrie 2009: Bucuresti – Sibiu – Gheorgheni

In perioada 25 – 27 iulie 2009 a avut loc la Biblioteca Judeteana “Antim Ivireanul” din Ramnicu Valcea vernisajul Expozitiei itinerante de sculptura a Artistului maghiar László KUTAS.

Manifestarea a fost organizata de catre Asociatia “Mediasul pentru Cultura” din Medias – reprezentata de Dra. Antonela Sofia Barbu, Vice Presedinte al Asociatiei si de catre Biblioteca Judeteana Valcea, intr-un Parteneriat cu Galeriile “Mary Poppins” din Sopron, UNGARIA, reprezentate de Dna. Melania Briciu, Director.

Evenimentul face parte din Proiectul “Sculptura fara granite” – lansat la Medias, anul trecut / in iulie 2008, atunci cand lucrarile venite din tara vecina si partener UE, au fost expuse pentru prima oara in Romania, iar acum, la a doua prezenta in tara noastra, ele vor trece prin mai multe orase.

Dupa data de 7 august, cand lucrarile vor parasi capitala valceana, Expozitia va fi vernisata la Bucuresti, in ziua de 8 august , la orele 18.00, la sediul Bibliotecii Pedagogice Nationale, din str. Zalomit, nr.10-12, sector 1, langa Parcul Cimigiu, aflat in centrul Capitalei).

In Valcea, Expozitia a fost integrata manifestarilor consacrate Sarbatoririi Imnului National, iar Biblioteca Judeteana a lansat traditia “Noaptea Portilor deschise la Biblioteca Judeteana” – si a fost primita cu deosebita caldura de catre numerosul public prezent la vernisajul de orele 22,00.

Evenimentul s-a bucurat si de prezenta, chiar la momentul deschiderii, Altetei Sale, Printul Radu de Veringen, aflat in vizita particulara pe plaiuri valcene, care a oferit autografe pe volumul biografic ‘’Principele Radu’’, scris de Corina Murafa şi Irina Ilie, aparut la Editura Litera Internaţional.

Cele 37 de piese si un bust – al scriitorului Roman (prea devreme uitat de cultura romana), Eugen Jebeleanu, obisnuit oaspete al Calimanestiului, se vor deplasa in acest an, prin orasele : Bucuresti, Medias, Sibiu, Gheorgheni.

Artistul László KUTAS, nascut la Budapesta si-a facut simtita prezenta artistica in orasul Sopron – oras infratit cu Municipiul Medias din Romania si este deja un nume consacrat, in urma afirmarii pe care a cunoscut-o inca din 1974, prin decernarea Premiului 1 / Intai la Florenta, cu ocazia comemorii celor 400 de ani de la disparitia Poetului National al Italiei, Dante Alighieri si apoi la Mantova, tot in Italia, in 1979, in cadrul Bienalei “Dante Alighieri”, la care a primit Medalia de Argint, din partea Primariei Orasului Mantova. Din 1983, Artistul László Kutas este membru permanent al Juriului International de la Ravenna, care se reuneste anual pentru decernarea acestor Premii.

Expozitiile individuale sau colective, nationale si internationale, gazduite in marile centre de cultura ale lumii, la care a participat Artistul maghiar, confirma valoarea incontestabila a Operei sale. El a fost denumit, de presa, “Soproneanul Absolut” pentru relatia extraordinara, artistica si sufleteasca, pe care acesta o are cu orasul care l-a adoptat, cu onoare. Lucrarile sale se remarca, in special, prin piese dedicate Domnisoarelor si Doamnelor ori Copiilor si Tinerilor, in diverse ipostaze cotidiene, extrem de vii si cu o delicatete speciala, precum si unor personalitati ca Bela Bartok.

Aprecierile unor personalitati, precum este cea a fostului Presedinte al Ungariei, dl. Arpad Goncz sau asemenarea artistica care se poate face cu lucrarile unui faimos artist de la inceputul secolului XX, Alphonse Mucha, ne conving de faptul ca marele Artist maghiar a reusit sa infatiseze frumusetea sufletului, plin de mister, al Femeii Eterne si al Omului modern.

Acest proiect este susţinut de Primaria Municipiului Medias, Consiliul Local Medias, Biblioteca Municipala St.L.Roth, Muzeul Municipal din cadrul Directiei Municipale pentru Cultura, Sport, Turism si Tineret.

Manager Proiect
Antonela Sofia Barbu

(Visited 241 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !