Crini pentru poetul naţional Mihai Eminescu

122 de ani fără Eminescu…
Bunicii s-au întâlnit la CIP în 15 iunie, la ora 11.00, pentru a-şi aminti de Eminescu. Programul dedicat poetului naţional a constat din prezentarea unor materiale video de pe internet şi dintr-un moment poetic, realizat de invitatul nostru, poetul George Nimigeanu.

„Tinerii internauţi” au văzut că multe versuri scrise de Eminescu au fost o sursă de inspiraţie pentru  marile formaţii muzicale, trupa Mondial interpretând piesa  „Atât de fragedă”.

Au fost prezentate două fragmente din filme:

         primul are titlul „Eminescu, Veronica, Creangă” si este primul film documentar despre Eminescu, realizat de Octav Minar în 1914. Filmul a fost descoperit în Arhiva Naţională de Filme de către Ion Rogojanu şi Dan Toma Dulciu. Existenţa şi importanţa naţională a acestui document a fost semnalată în presă („Săptămâna Financiară” şi revista „Vreau bilet”) de jurnalistul Miron Manega.

         al doilea este „Bulgăre de humă”, apărut în anul 1989, prezintă povestea lui Ion Creangă, scriitorul care a reuşit să impresioneze multe generaţii cu basmele şi povestirile sale. Mihai Eminescu este cel care încearcă să-l convingă că deţine un talent deosebit.

Poetul George  Nimigeanu a vorbit despre cărţile scrise despre Mihai Eminescu, apărute după anul 1989 şi a încheiat manifestarea recitând poezia proprie „Scrisoare Luceafărului” , dedicată poetului nepereche. 

„Scrisoare Luceafărului”

„Spun codrii Limbii că tu tot mai treci

rodind izvoare, înflorind poteci,

că porţi pe frunte aştri – veşnic Mire…

vatră iubirii…neamului simţire…

Plopi fără soţ şi galbeni nuferi spun

că-n graiul meu lumina ţi-o adun,

că Limbii – tânăr pe când toate pier –

Luceafăr tu îl veşniceşti în cer…

Şi tei de aur sufletul îmi ning

mantia în cuvânt când ţi-o ating,

şi cum în gând mileniile – ngâni,

cuvintele mi se deschid fântâni

şi din nesomnul lor lumină beau…

Şi noimele-n celestă primenire, 

întru cuvântul nemuritor 

ne dăruieşte steaua ta de Mire…”


Un alt moment al manifestării de astăzi s-a petrecut la Bustul lui Mihai Eminescu,  aflat în parcul din faţa şcolii cu acelaşi nume. Bunicii au ţinut un moment de reculegere şi au depus un buchet de crini, dorind să marcheze această zi în care împlinesc 122 de ani de la trecerea în eternitate a poetului. (Visited 186 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !