Victor Miron promovează lectura și dă Cărțile pe față !

L-am cunoscut pe clujeanul care a inventat Book-selfiela un curs despre dezvoltarea creativității organizat de la Fundația Provobis la Cluj Napoca.

11959987_1221186501240897_3657526949243022020_n

Victor Miron este tânărul antreprenor clujean, plin de idei şi entuziasm, care a vorbit în fața celor 26 de bibliotecare din țară, în cadrul Proiectului Raftul cu inițiativă despre ideile sale de promovare a cărții.

În anul  2014 a inițiat o campanie de promovare a lecturii, numită „Cărţile pe faţă“, prin care şi-a propus să spargă tipare. Campania continuă și astăzi, mulți cititori postând fotografiile cu cărțile preferate pe pagina de Facebook ,,Cărțile pe față”.

Victor, petrece zilnic minimum o oră în faţa cărţii, în cafenele, la locul de muncă, acasă, la service-ul auto al tatălui său, în hamacul din apartament și are nenumărate idei pentru a promova cărțile preferate.

,,Cărţile pe care le citesc mă reprezintă mult mai mult decât trăsăturile feţei sau freza. Am lansat conceptul de book selfie: selfie în care să avem faţa cufundată într-o carte. Ideea mi-a venit gândindu-mă la conceptul de selfie şi la cum l-aş putea conduce spre ceva util“, spune Victor Miron. Prin acest proiect, el îşi propune să transforme cititul într-o activitate socială, iar acele sublinieri de pe cărţi să se mute pe Facebook, drept comentarii la poza de profil, dând naştere unor conversaţii savuroase. „Plus că pe Facebook ai şanse mai mari să le revezi, deoarece îţi e mult mai la îndemână decât să redeschizi o carte din bibliotecă“, declara Victor, la începutul campaniei sale, în luna februarie 2014.

Nu trebuie să trăiești într-un oraș universitar, pentru a citi și  pentru a implica parteneri media ! Trebuie să existe doar dorință și deschidere !

Victor Miron a reușit cu sprijinul Rock FM să organizeze  proiecte în care să implice cititori de diferite vârste și să îi determine să citească mai multe cărți, decât au citit până acum.

Victor oferă idei în 14 acte, numai bune de preluat. Nu trebuie să fii bibliotecar pentru a promova lectura ! Poți fi economist, electrician, artist, instalator, librar sau cofetar ! Important este să citești o carte și să o recomanzi și altora!

Actul 1 – Bookstory dă reducere pentru book selfie –http://goo.gl/llFCD9

Actul 2 – Carte la schimb cât ai mașina în service –http://goo.gl/8JUAg0

Actul 3 – O duminică pe lună cititorii călătoresc gratuit –http://goo.gl/oTACf0

Actul 4 – Adrian Despot surprins în flagrant –http://goo.gl/APsPV7

Actul 5 – Book selfie is the new selfie pe tricoul lui Andi Moisescu – http://goo.gl/FJ52zl

Actul 6 – Cartea îl face pe om să primească reduceri la haine – http://goo.gl/EXSMqm

Actul 7 – Concurs mâncare à la carte –http://goo.gl/PlWey9

Actul 8 – Cabinet stomatologic anti-cariat –http://goo.gl/1nd5CG

Actul 9 – Semne de carte cu mesajul ”dacă aștepți un semn pentru a citi o carte acesta e semnul” –http://goo.gl/OuLlt7

Actul 10 – Acreditările Local a la carte –http://goo.gl/cE0SRr

Actul 11 – Cartea ”Cărțile pe față” – http://goo.gl/2QkTCl

Actul 12 – Cărți recomandate de clujeni – 50 people 1 question – http://goo.gl/qGfCxt

Actul 13 – Gala cititorului clujean – http://goo.gl/BPB338

Actul 14 – ”Aranjează-te cu volum” – salon de carte la beauty salon – http://goo.gl/Cm9SmA

Un grup de discuții –https://www.facebook.com/groups/271712422994636/

Victor Miron, tânărul care inspiră alți tineri, a creat și programul numit „Biblioteca vecinilor“, care a ajuns şi în alte oraşe din ţară precum, Timişoara, Bucureşti şi Focşani. Povestea acestei biblioteci din scara blocului a început în vara lui 2013, când Victor s-a mutat în alt bloc şi nu-şi cunoştea vecinii. „M-am tot gândit la moduri prin care aş putea să mă apropii de aceşti oameni care trăiesc pe aceeaşi scară cu mine. Am ales să iniţiez o bibliotecă a vecinilor şi am pus 40 de cărţi pe cutia poştală de la scara blocului, câte o carte pentru fiecare apartament“, povesteşte Victor.

Întrebat despre cum vede  bibliotecile din România și ce șansă le dă celor mai mici biblioteci, Victor Miron a răspuns:

,,Bibliotecile sunt locuri minunate unde se găsesc oameni extraordinari (mă refer atât la bibliotecari cât și la personajele din cărțile din biblioteci). Cred că unde ar fi util să fie mai prezente ar fi în spațiul online. Când spun asta mă refer mai ales la indexarea cărților în motoarele de căutare. Dacă un cititor caută pe google Eseu despre orbire, de exemplu, în primele rezultate să fie cea mai apropiată bibliotecă unde cartea e disponibilă. Așa oamenii ar merge la bibliotecă după carte și ar comanda mai puțin cărțile noi.

Majoritatea cărților pe care le citesc eu sunt împrumutate, fie de la bibliotecă, fie de la prieteni. În același timp cumpăr multe cărți noi pentru a le face cadou.

A.S.B.: Ce metode ar trebui să folosească  bibliotecarii pentru a-i îndrepta pe tineri spre lectură?

Victor Miron: ,,Eu cred că ar fi util să iasă și mai mult din bibliotecă. Ar fi minunat să fie mici biblioteci în cât mai multe din locurile pe unde viețuiesc oamenii: de la scări de bloc, magazine alimentare, parcuri, stații de autobuz.”

A.S.B. : Crezi că cei care postează fotografii cu cartea pe față, chiar o citesc?

Victor Miron : ,,Cel mai bun lucru pe care îl fac oamenii care postează fotografii cu cartea nu e că o citesc, ci faptul că ajută la a transforma cartea în ceva cool.”

A.S.B.: Te-ai gândit să organizezi un seminar cu tema : Promovarea lecturii și să ajungi în fiecare bibliotecă din țară?

Victor Miron: ,,E o idee faină. Aș face asta cu drag în limita timpului disponibil. Un prim pas mai rapid va fi să trimit noua ediție a cărții Cărțile pe față care tocmai asta e, povestea în detaliu a campaniei. Călătorului îi stă bine cu drumul și unei campanii de promovare a lecturii îi stă bine cu o carte.

În data de 5 noiembrie 2015, Victor Miron se va afla la MINT BISTRO din Cluj Napoca și va organiza o Seară de lectură, de la ora 19.00.

Îți mulțumesc Victor și te felicit pentru toate inițiativele în domeniul cultural ! Felicitări echipei și voluntarilor Cărțile pe față !

Sursă: www.adevarul.ro și Facebook

(Visited 317 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !