MECEFF „7+1” 2015: Trofeul Festivalului merge în Ungaria. ,,Orașul câinilor ” câștigă Marele Premiu

meceff

Sâmbătă, 5 septembrie, s-a încheiat cea de-a cincea ediție Mediaş Central European Film Festival (MECEFF) „7+1”, unicul festival de film competitiv si tematic dedicat țărilor central europene.

Între 01 și 05 septembrie, orașul Mediaș a găzduit în Piața Primăriei, Sala Traube, Cinema Mediensis, Sinagogă și Centrul de Urbanism și Incubator de Afaceri pentru IMM-uri, proiecțiile și evenimentele speciale din cadrul ediției a V-a a MECEFF „7+1”.

Peste 10.000 de spectatori: oameni ai locului, cinefili prezenți din toată țara, artiști proeminenți, critici și jurnaliști de film, turiști străini au primit cu entuziasm filmele premiate național în 2014 în Austria, Cehia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria, acum în competiția MECEFF „7+1”; 26 de capodopere cinematografice din patrimoniul universal pe tema PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL; filmele venind din țara invitată special în acest an, Franța, medalionul omagiu – Mircea Veroiu și filmele în limba Yiddish, adevărate comori ale cinema-ului universal.

Tema ediției, Marele Război, a fost completată de o serie de activități culturale ce s-au bucurat de un succes deosebit: trei expoziții de afișe și fotografii inedite din perioada Marelui Război, patru colocvii susținute de mari istorici de talie europeană: Lucian Boia, Alexandre Sumpf, Adrian Majuru, Bianca Pîrvulescu, precum și un concept multimedia inedit: Sala Read & Screen, în care spectatorii MECEFF 7+1” au ascultat mari actori români aducând la viaţă fragmente sugestive din literatura română şi universală, legate de Primul Război Mondial, în timp ce pe pereţii din jur au fost proiectate non-stop imagini de arhiva din perioada acestui cataclism copleșitor.

În cadrul ceremoniei de închidere, Wolfgang J. Ruf, scriitor şi conferenţiar din Germania și Președintele Juriului; Anca Mitran, Profesor Universitar Doctor; James Ulmer, redactor la New York Times, editor şi cronicar pentru revista online Cinema Without BordersCostel Safirman, critic şi istoric de cinema, programator şi cineast documentarist din Israel și Călin Stănculescu, critic de film, traducător și autor al unor cărți de cinema, au decis că cei mai buni dintre cei mai buni au fost următorii:

 

Cea mai buna interpretare: Tomasz Kot pentru rolul din Bogowie / Dumnezeii, Polonia

În rolul chirurgului Zbigniew Religa, care a reușit în Polonia anului 1985 să efectueze primul transplant de inimă, Thomasz Kot impresionează printr-o interpretare extrem de nuanțată dilema eroului prins între vicisitudinile cotidianului, luptele personale și obiectivele superioare ale medicinei.

Premiul a fost oferit de doamna Ioana Abramiuc, din partea Romgaz, partener principal al  MECEFF „7+1”, încă de la prima ediție, 2011.

Cea mai bună regie: Lukasz Palkowski, pentru filmul Bogowie / Dumnezeii, Polonia

Regizorul reușește în acest omagiu adus chirurgului polonez Zbigniew Religa, un medic obsedat de munca sa, să folosească posibilitățile creatoare ale filmului atât de convingător, încât lupta acestuia pentru fiecare dintre pacienții săi capătă valențe metaforice ce transced contextul istoric al filmului.

 

Premiul a fost înmânat de domnul Radu Gabrea, Președintele MECEFF “7+1”.

 

Cea mai bună imagineMarcell Rév, pentru filmul Fehér Isten / Orașul câinilor, Ungaria

Directorul de imagine Marcel Rev are o contribuție decisivă în vizualizarea conceptului regizoral al filmului, ce face trecerea de la realitatea apăsătoare la o lume fantastică și perfectă.

 

Premiul a fost înmânat de domnul Horia Barna, din partea ICR.

 

Cel mai bun film: Fehér Isten / Orașul Câinilor

Regia: Kornel Mundruczo

Printro suită impresionantă de imagini, cu puncte de cotitură surprinzătoare ale poveștii, filmul reușește să ridice confruntarea dintre oameni și câinii care se întorc împotriva torționarilor lor la rangul unei parabole despre represiune, rebeliune și înțelegere. O recunoaștere admirativă merită în special descrierea neverosimilă și, în același timp, atât de realistă a lumii canine, pe care filmul o înfățișează printr-o îmbinarea plină de virtuozitate a dresurii de animale cu toate mijloacele cinematografice.

Premiul a fost înmânat de domnul Teodor Neamțu, Primarul municipiului Mediaș.

Premiul Publicului: Das finstere Tal / Valea Întunericului, în regia lui Andreas Prochaska

Trofeul a fost înmânat de domnul Lucian Costea, Directorul Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, Mediaș.

O Mențiune de onoare a fost acordata de Juriul MECEFF „7+1“, Festivalului și Președintelui său, Radu Gabrea, pentru retrospectiva Mari Filme despre Marele Război.

Conceptul informat și bine documentat, ce adună laolaltă filme din diferite timpuri, cu abordări  diferite ale experienței  Primului Război Mondial, demonstrează cu prisosință importanța deosebită pe care o are filmul în înțelegerea istoriei.

MECEFF “7+1” – Mediaş Central European Film Festival “7+1”este organizat de Ecran Cinema Management, Primăria Municipiului Mediaş prin Direcţia Pentru Cultură, Ministerul Culturii, CNC, ICR, A.D.I. Regiunea Tarnavelor

Website: meceff.ro

Facebook: facebook.com/MeCEFF

Comunicat de presă

(Visited 116 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !