MECEFF 2014 – Țară invitată: Spania

După ce, în anii anul trecuți, MECEFF – Mediaş Central European Film Festival a avut drept țari invitate Israelul, SUA (cu accent pus pe contribuția românească la gloria Hollywood-ului) și Germania, cea de-a patra ediție, care va avea loc în perioada 31 august – 6 septembrie, are drept invitată special o țară a cărei cinematografie continuă să surprindă și să ofere lumii mari regizori: Spania.

Iată primele titluri prezentate la Mediaș în cadrul acestei secțiuni:

 sigla MECEFF

23 F: La pelicula (Chema de la Pena, 2011), un documentar-reconstrucție despre lovitura de stat de la 23 februarie 1981 și care oferă o perspectivă clară asupra momentului crucial al consolidării tranziției. Filmul a fost lansat în cadrul competitiței Festivalului de Film de la Varșovia și a fost nominalizat la Premiile Goya la categoria „Cel mai bun actor în rol secundar”

Patrimonio nacional & National III (Luis Garcia Berlanga, 1981, 1982), o saga în care se observă, cu un profund ochi critic, decadența puterii în oligarhia franchistă. Prima parte, Patrimonio nacional, a fost lansată în cadrul competiției oficiale a Festivalului de Film de la Cannes.

Raza, el espiritu de Franco (Gonzalo Herralde, 1977), un documentar realizat imediat după moartea lui Franco și care propune interviuri atât cu sora generalului cât și cu Alfredo Mayo, protagonistul filmului de propagandă Raza ( J.L. Sáenz de Heredia, 1942) şi realizat pe baza unei povestiri scrise de Francisco Franco.

Los santos inocentes(Mario Camus, 1984). Evocând filmele lui Carlos Saura în portretele sale alegorice ale unor peisaje sociale și psihologice înrădăcinate cultural, dar și atacurile dure duse de Buñuel împotriva burgheziei, filmul lui Camus prezintă un rechizitoriu caustic și puternic la adresa inumanității (și corupției) claselor privilegiate. Lansat în cadrul Festivalului de la Cannes, filmul a câștigat Premiul pentru Cel Mai Bun Actor (ex-aequo, Francisco Rabal și Alfredo Landa).

Sé quién eres (Patricia Ferreira, 2000). Această impresionantă dramă psihologică oferă o excelentă analiză a represiunii teroriste coordonate de Stat în general și de Armată în principal în timpul perioadei de tranziție de la dictatură către democrație. Filmul Patriciei Ferreira a câștigat zeci de premii, prin care și un Goya pentru Muzică originală.

Torremolinos 73 (Pablo Berger, 2003), o comedie cu accente dramatică ce reflectă perfect societatea consumistă și dezorientată din timpul perioadei de tranzitie din Spania anilor ’70, cu un accent puternic pus pe cultura porno din acea epocă. Filmul i-a adus lui Pablo Berger premiul pentru debut la Palm Springs și l-a transformat, pe loc, într-una dintre cele mai importante voci ale noului cinema spaniol, statut reconfirmat în 2012 de splendida reinterpretare a basmului Albă ca Zăpada, Blancanieves.

MECEFF – Mediaş Central European Film Festival este organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Municipiului Mediaş prin Direcţia Pentru Cultură, Ministerul Culturii, CNC, Regiunea Tarnavelor

Website: www.meceff.ro

Facebook: http://www.facebook.com/#!/MeCEFF

Coproducător: TVR

Parteneri principali: ROMGAZ, Luxten, Kromberg & Schubert

Suporteri: BACHMANN, Federatia Comunităților Evreiești din România, Ambient.

Cu sprijinul: Institutului Maghiar din București, Institutului Polonez din București, Ambasadei Republicii Slovace în România, The National Center for Jewish Film, Forumului Cultural Austriac, Ambasadei Republicii Slovenia în România, Centrului Ceh, Institutului Cervantes din București.

Parteneri media: Nova TV, Monitorul de Mediaș, Mediaș news, Mediaș news Blog, Adevărul Verde-n Față, Feri Teglas Blog, Tango, revistatango.ro, Aarc.ro, Cinemagia, Film New Europe, CinemaRx, Liternet, Cinefan, Film Reporter, Blog de Cinema, România Pozitivă, infestival.ro, ArtActMagazine, Studentie.ro, Observator Cultural, infestival.ro

 Sursa: Comunicat de presa

(Visited 174 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment