Cristian Manta: Povestea celor 174 de Motive de a zâmbi !

Astăzi vă scriu despre puterea unui zâmbet și despre cele 174 de Motive de a Zâmbi, un Proiect foto al tânărului de 31 de ani, Cristian Manta din Arad. 

Cine nu s-a trezit dimineața, bucurându-se de zăpadă ? Cine nu a zâmbit când a prins în mână, primul fulg de nea ? Și cine nu a oftat și a pus apoi zâmbetul într-o cutie, pentru că a trebuit să curețe zăpada înghețată din curte ? Poate atunci, cu lopata în mână, cu fularul strâns în jurul gâtului, a uitat să fie fericit și să zâmbească.
Cine nu a mâncat cu plăcere o prăjitură ? Cine nu s-a bucurat de aromele dulci și de parfumul scorțișoarei ? Cine nu a oftat când s-a așezat pe cântar și a numărat caloriile ? Atunci s-a supărat și a uitat brusc gustul ciocolatei ! Nu a mai zâmbit, de teamă ca zâmbetul să nu o îngrașe ! Pentru că doar noi, femeile ne ferim de calorii ! 🙂
Cine nu a citit de drag o carte ? Cine nu a trăit alături de personajele îndrăgostite și nu a zâmbit la primul lor sărut ? Cine nu și-a imaginat iubirea ca-n povești și nu a zâmbit amintirilor ?
Aș spune că doar cărțile ne fac să zâmbim cu adevărat, pentru că putem să le scriem finalul, așa cu zâmbetul pe buze .
Și pentru că vorbim despre iubire, Gabriel Garcia Marquez ne oferă cel mai minunat motiv să zâmbim:
,,Nu înceta niciodată să zâmbești, nici chiar atunci când ești trist, pentru că nu se stie cine se poate îndrăgosti de zâmbetul tău.”
Charlie Chaplin este un exemplu pentru mine, nu pentru că ador filmele cu el, ci pentru că a spus ceva atât de simplu: ,,Am multe probleme în viața mea, dar buzele mele nu știu asta. Ele zâmbesc întotdeauna.
Măcar de dragul lui, trebuie să găsim cele 174 de Motive de a Zâmbi !
Dacă ne-am hotărât să mergem pe acest drum și să căutăm zâmbetele, așa cum scriam în povestea mea ,,Crăciun cu zâmbete”, avem neaparat nevoie de o stea care să ne călăzuiască și  de un fotograf.
Eu am găsit steaua care să îmi arate direcția viselor mele și un fotograf care să surprindă cele mai minunate zâmbete dintr-o Românie pozitivă.
Numele lui este Cristian Manta, care locuiește la Arad, din anul 2014. Este căsătorit cu Daniela, o femeie minunată care îl susţine și îi este alături în fiecare pas pe care îl face pentru a-și atinge visul: Proiectul  foto ,,174 de Motive de a Zâmbi”. Cristian simte fotografia. Nu a urmat cursuri în acest domeniu, dar a învățat singur și continuă să descopere tainele artei fotografice. Este nevoie să cunoască tehnicile de fotografiere și de editare.
Pentru Cristian ,,dincolo de orice tehnică, trebuie să imortalizezi într-un fel unic ceea ce fotografiezi. Îmi doresc ca fotografiile mele să transmită ceva, o emoţie, o anumită stare, să descopere inima celui din spatele camerei. Fotografia nu înseamnă doar să apeşi cu un buton. Fotografia este o artă și aşa trebuie tratată de toţi cei care sunt fotografi, fie ei amatori sau profesionişti.”
Ne aflăm deja pe drumul cel bun. Cristian Manta a ajuns în primele cinci orașe din România și ne îndeamnă să zâmbim în fața aparatului, pentru a ne surprinde emoțiile. Sandy Forster spunea: ,,Dacă vrei mai multe zâmbete, zâmbește mai mult.
M-am gândit să realizez un interviu despre Proiectul foto ,,174 de Motive de a Zâmbi”, pentru că vorbind despre zâmbete, voi atrage mai multe zâmbete și le voi dărui tuturor celor care au nevoie de ele. Bineînțeles, un zâmbet ascuns voi păstra pentru mine. 🙂
Când ai primit primul aparat foto ? Ce marcă era? Care a fost prima fotografie realizată cu el? Câte aparate ai schimbat până la cel actual?
Cristian Manta: Primul aparat și cel actual îl am din 2009. Este un aparat  Canon. Într-adevăr de doi ani mă gândesc să îmi schimb aparatul, însă nu îmi permit momentan. Cu toate că nevoia de a avea un aparat nou este foarte mare, pentru a oferi calitate fotografiilor mele, momentan muncesc cu ceea ce am. Visele mele se vor îndeplini și voi duce Proiectul cât mai departe. 
 
Câte motive ai să zâmbeşti când te trezeşti ?
C.M.: Aşa cum se numeşte și Proiectul, am cel putin 174 Motive de a Zâmbi. Fiecare lucru mic sau mare pe care îl am, sunt o binecuvântare. Motivele pe care le am de a zâmbi, dacă aparent afirm că nu le am, încep să le caut în interiorul meu. Viaţa trebuie celebrată, iar pentru aceasta trebuie să avem o inima plină de recunoştinţă pentru ceea ce avem deja. Un pat în care să dorm, familia lângă mine, copiii sau cei dragi sănătoşi, mâncarea.  Se pot enumera multe motive pentru care se merită să îți începi o zi fiind plin de recunoştinţă și să ai puterea dincolo de provocările vieţii să alegi zâmbetul. O stare nepotrivită, negativă, ne poate îmbolnăvi ființa noastră, însă zâmbetul este un bun medicament.
 
În câte localităţi a ajuns Proiectul foto? Cine te finanţează?
C. M. : Proiectul foto 174 Motive de a Zâmbi, a ajuns până în prezent în 5 oraşe ale României. Visul și dorinţa inimii mele este să ajung în fiecare oraş mare al României și după aceea în Europa. Îmi doresc să fie cel mai mare Proiect al zâmbetelor din Europa, iar dincolo de faptul că oamenii sunt imortalizaţi zâmbind, îmi doresc să transmit un mesaj care să ne facă să ne gândim la toate motivele pe care le avem de a zâmbi, iar dacă spunem că nu mai avem motive de a zâmbi, să ne oprim și să căutam adânc în interiorul nostru. Personal cred că, da, viaţa poate fi dură, dificilă, de multe ori, însă diferenţa cum trecem prin această viaţă o facem noi. Fiecare provocare o putem depăşi, fiind victime sau o putem depăşi, înţelegând că dincolo de orice provocare a vieţii, există o soluţie, și că Dumnezeu ne va ajuta să trecem peste orice provocare.
Câte persoane au zâmbit până acum pentru acest proiect? Ai o statistică?
C. M.: Până în prezent sunt peste 700 de persoane care au zâmbit pentru acest proiect, 700 de oameni frumoşi care au ales să facă o diferenţa, însă nu mă opresc aici. Știu că vor fi mii de oameni care vor zâmbi și vor alege să facă o diferenţă în și prin viața lor.
Ai realizat până acum o expoziţie cu oamenii care zâmbesc?
C. M.: Nu, însă este un pas al Proiectului, îmi doresc mult în viitor să am o Expoziţie de fotografie, în care oamenii să poată vedea sute de chipuri cu oameni care zâmbesc și motivele pentru care ei aleg să zâmbească. Cred că va fi ceva extraordinar și cred că va avea un impact asupra noastră, un impact pozitiv care ne va ajuta să percepem altfel viața.
Te-ai gândit să editezi o carte despre puterea unui zâmbet si sa expui cele 174 de motive pentru a zâmbi?
C.M. : Ideea cărții mi-a venit de la începutul Proiectului.  As dori în viitor să fie publicată o carte intitulată ,,174 Motive de a Zâmbi – Tu ai zâmbit astăzi” ( o colecţie de zâmbete și motive de a zâmbi din inimă. Însă toate la timpul lor!
Ce oraşe ai în obiectivul aparatului în acest an? Cât te costa o călătorie pentru a surprinde zâmbetele?
C.M. : În acest an îmi doresc să ating cât mai multe oraşe din România și poate și câteva din Europa. Îmi doresc să ajung în Oradea, Braşov, Sibiu, și multe alte oraşe. Abia aştept să întâlnesc oameni care doresc să fie parte din acest Proiect. Cred că fiecare om este frumos și că zâmbetul îl face și mai frumos.
Cine te ajută și cine te susţine în acest Proiect? Ai nevoie de voluntari? Cum îţi alegi oamenii pe care îi fotografiezi?
C. M. : Proiectul acesta este un proiect care a început în mintea mea și am un fel anume în care simt că acest proiect trebuie să înainteze.  Nu îmi doresc să fie făcut fără sensibilitate și să se piardă din scopul lui, aşa că eu sunt singurul care mă ocup de acest proiect. Bineînțeles nu pot să nu multumesc celor din media care s-au implicat în promovarea acestui Proiect și în același timp să-i mulțumesc lui Ricardo Caria care este alături de mine în acest Proiect și simte foarte bine ceea ce doresc eu să transmit prin acest proiect. Este un om deosebit la care am observat ceva minunat. Foarte rar îl vei vedea  fără zambet pe chip, iar acest lucru spune multe despre el. Sunt onorat să cunosc astfel de oameni care simt împreună cu mine. Eu călătoresc în țară și caut oameni pe care îi opresc pe stradă și le explic despre Proiect. Ei aleg să facă parte din el și să-mi ofere un zâmbet și un motiv pentru care ei zâmbesc. Nu fac o excepţie din a alege oamenii, însă de multe ori merg pe stradă și observ o anumită persoană care are o tipologie care îmi place și aleg să vorbesc cu ea și să o implic în acest Proiect. Din nefericire, momentan mă autofinanțez și este de multe ori foarte greu să reuşesc să strâng bani pentru a mai călători încă într-un oraş. Știu că visele mari necesită multă dăruire și sacrificiu, necesită o ,,nebunie” bună, care nu te lăsa să renunţi la tot ceea ce este mare. Pentru mine, Proiectul acesta este mare. De multe ori călătoresc cu trenul în localitățile în care am nevoie să ajung.
Cum te-ai descrie în 3 zâmbete?
C. M. : Pasionat, visător, dornic să inspir alte vieți.
Ce anotimp este cel mai bun pentru Proiectul tău și ce planuri ai pentru anul 2016?
C. M. : Anotimpurile preferate sunt primăvara, vara și toamna, deoarece este mult mai uşor să călătoresc și să întâlnesc oameni frumoşi care doresc să fie parte din acest proiect. În anul 2016 mă aştept să fie un an minunat,  un an în care să duc acest Proiect mult mai departe, să întâlnesc mii de oameni care să fie parte din acest Proiect prin zâmbetele lor. Doresc să ating tot mai multe oraşe și să ajung prin acest Proiect la suflete frumoase ale oamenilor. Diferenţa o vom face noi, fiecare. Viaţa este precum o floare. Ea trebuie udată cu bucurie, zâmbet în fiecare zi, altfel se ofileşte, iar o floare ofilită more. 
Cristian Manta ne provoacă prin Proiectul ,,174 de Motive de a Zâmbi” nu doar să-i oferim un zâmbet, ci să căutăm în inima noastră motivul care ne face să zâmbim. Și de ce nu, să luăm o foaie de hârtie și să notăm atâtea motive care ar putea să ne aducă zâmbetul pe buze, până se tocește mina creionului !
Nu ne costă nimic să încercăm să fim oameni frumoși, care să aleagă această metodă simplă și eficientă. Pentru că totul pornește din inima omului, iar atunci când este vorba despre zâmbet, el vine dintr-o pace interioară și din bucuria unei inimi plină cu bunătate.
Îi mulțumesc lui Cristian Manta,  deoarece nimic în viață nu este întâmplător și oamenii sensibili, care vor să ajute și să sprijine acest Proiect, se pot descoperi dincolo de numărul de kilometri.

,,Zâmbetul și lacrimile sunt semnele a ceea ce nu poate fi spus”, spunea Vladimir Milak. 

 
Cristian Manta este unul dintre fotografii care s-a născut pentru a schimba lumea din jur și care ne provoacă să ne învingem timiditatea și să dezvăluim motivul pentru care zâmbim !
Unul dintre motivele mele de a zâmbi este bucuria de a cunoaște oameni sensibili. De aceea voi face tot ce ține de mine pentru a-l sprijini !
(Visited 527 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !