A sosit timpul Sânzienelor și a cărților lui Mircea Eliade

Când citesc despre Sânziene, mă gândesc la Mircea Eliade și la Noapte de Sânziene. Când citesc despre PledoarIE pentru IE, mă pregătesc de o întâlnire cu Cristina, …cu Domnișoara Cristina şi toate Sânzienele.

Sărbătoarea Sânzienelor, respectată an de an, în ziua de 24 iunie , este o tradiţie păgână, cu origini geto-dacice sau romane, în care se întâmplă tot felul de miracole.

Chiar şi Eliade ştia asta…

,,S-ar putea întâmpla fel de fel de miracole. Dar trebuie să te înveţe cineva cum să le priveşti, ca să ştii că sunt miracole. Altminteri, nici măcar nu le vezi. Treci pe lângă ele şi nu ştii că sunt miracole. Nu le vezi.

Astăzi, lumea îmbracă IA românească şi culege Sânzienele de pe câmp, pentru a face coroniţe sau ceai binefăcător. Îmbrăcate în costume populare, sărbătorim Ziua Universală a Iei, oriunde ne vom afla şi îl vom celebra pe Sfântul Ioan de Vară.

 

Mediaşul se bucură pentru al treilea an, de când toate fetele şi-au scos IA din lada bunicii, au cusut II în cadrul întâlnirilor PleadoarIE pentru IE, s-au împrietenit la Hanul Greweln, apoi la Grădina de Vară Traube, au ascultat ARHAIC, au citit cartea Proximităţi şi mărturisiri scrisă de părintele Ioan Pintea şi au aflat cine sunt cu adevărat, datorită lui Grigore Leşe.

Anul acesta, Cristina şi Sânzienele vă invită joi, 25 iunie, de la ora 17.00 la cules de flori galbene, ce strălucesc în părul fetelor îmbrăcate în Ie. Vom merge din nou pe Dealul de la Botorca, locul în care se petrec miracole.

Du-te, Soare, vino, Lună
Sânzienele îmbună,
Să le crească floarea – floare,
Galbenă, mirositoare,
Fetele să le adune,
Să le prindă în cunune,
Să pună la pălărie,
Floare pentru cununie,
Babele să le rostească,
Până-n toamnă să nuntească.
Du-te, Lună, vino, Soare,
Că tragem la-nsurătoare,
Cununile neursite,
Zac sub hornuri azvârlite.

Luna va pleca şi va veni din nou Soarele. Sânzienele vor zâmbi şi ne fac semn cu mâna să venim alături de ele,  vineri, 26 iunie 2015, la Şura de la Hotelul Binder Bubi, începând cu ora 17.00.

Invitaţia este toată lumea, cu mic cu mare:

La câmp cu merinde„, aşa desenăm anul acesta Ziua Iei la MedIAş. Vă rugăm să veniţi îmbrăcaţi în Ie, Cămeşă sau Costum popular, să aveţi la voi un coşuleţ cu merinde … În Şura lui Binder veţi găsi, pe lângă locul minunat în sine, câţiva dintre producătorii locali de produse bio şi hand-made, pe prietenii din Trupa Arhaic, pe doamna Jeni Banea, doamna Emilia Muntean, Costel Popa. Nu vă spunem chiar toate surprizele !”

Vă aşteptăm ! 11536512_10205929247923619_4204083395691338368_o

(Visited 500 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !