Învață să țeși covoare cu Kányádi Lenke Vilma

Festivalul Mediaş Cetate Medievală – Târg de meşteşuguri vii, ediţia a XI-a – 2015 organizat în perioada 19 – 21 iunie 2015, de Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret în colaborare cu Breasla Meşteşugarilor din Transilvania a avut invitați peste 80 de meșteșugari. Printre aceștia se află și doamna Kányádi Lenke Vilma din Porumbenii Mari, care le-a arătat vizitatorilor cum se țese un covor. Trebuie să ai multă răbdare pentru a învăța acest meșteșug. Un covor se țese cam într-o săptămână, pentru că înainte să te așezi la războiul de țesut, trebuie să înveți să umbli cu suveica, să îți pregătești ,,zdrențele” şi să întinzi firele de urzeală. Ţesutul manual al covoarelor se realizează şi acum ca în urmă cu 2500 de ani.

Doamna  Kányádi Lenke Vilma practică acest meşteşug al ţesăturilor în Harghita de peste 20 de ani şi îl promovează la târgurile organizate în ţară şi în străinătate. Merge în fiecare an, de Sf. Ştefan la târgul organizat la Budapesta şi vinde covoarele şi ţesăturile realizate de-a lungul anului.

A început să lucreze mai mult după ce a ieşit la pensie şi a văzut că banii nu-i prea ajung, dar recunoaşte cu mâna pe inimă că pentru ea e mai importantă bucuria celui care cumpără un produs de calitate decât banii primiţi. De mică a stat pe lângă mama ei şi a ajutat-o la război. Zi de zi, doamna Vilma se aşează la război şi realizează „tot ceea ce are o femeie nevoie în casă”, adică preşuri colorate de bumbac, diverse ştergare, şorţuri, obiecte decorative. Toată familia se ocupă cu diverse meşteşuguri: soţul şi cei doi fii sunt tâmplari şi realizează mobilă sculptată şi pictată, una dintre fiice este olar, iar cea de-a doua confecţionează costume populare. Acasă, fabrică războaie de ţesut pe care le vând celor care doresc să câştige un ban din acest meşteşug. A vândut războaie pentru ca persoanele cu handicap, care nu se pot deplasa, dar care pot munci pentru a avea un venit din care să trăiască. După aceea, s-au instruit în cadrul unui atelier în care au învăţat primii paşi la războiul de ţesut.

„Şi eu vreau să-i învăţ şi pe alţii, la târguri merg cu războiul şi fac demonstraţii şi le arăt acest meşteşug tuturor celor care doresc”, a spus doamna Kányádi Lenke Vilma.

Despre întreaga afacere din Porumbenii Mari găsiţi la această pagină: http://www.kanyadi.ro/

vilma

(Visited 1.257 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !