Bunicii învaţă împreună despre bunele maniere pe E-mail

Bunicii prezenţi la Cursurile de Mesagerie electronică şi Internet în cadrul Proiectului „BuniNet – bunicii învaţă pe Internet”, finanţat de IREX au avut parte de o lecţie specială. Au învăţat mai multe trucuri pentru a trimite un e-mail plin de bune maniere. Shirlez Taylor în cartea „E-mailul – Codul bunelor maniere” afirmă că un mesaj bine scris, cu un aspect şi un conţinut profesionist este esenţial în comunicarea prin intermediul poştei electronice. Fie că mulţumeşti cuiva, că reaminteşti colegilor ora unei şedinţe sau faci o propunere de colaborare, ceea ce scrii şi mai ales felul în care o faci influenţează modul în care te percep ceilalţi.

Profesorul Nigel Nicholson de la Şcoala de Afaceri din Londra spunea că „oamenii tind să uite bunele maniere atunci când lovesc butonul.” E-mailul reprezintă o forma de comunicare, dar nu trebuie să uităm că persoana căreia îi este adresat mesajul va vedea doar un text pe monitorul computerului. De aceea mesajele pot părea uneori dure şi impersonale. Pe de altă parte, ele pot părea prea obişnuite, chiar interesante. Steve Morris, autorul cărtii „Perfect E-mail” spune că  în esenţă ele sunt un instrument ale afacerilor, iar dacă sunt prea simpliste pot părea mai puţin profesionale”. (sursa www.eva.ro)


Printre cele predate au fost punctate:

Ai grijă cum te adresezi

E-mailurile mult prea familiare nu sunt apreciate de toată lumea, iar anonimele chiar deloc. Dacă nu te adresezi unei persoane cunoscute, nu folosi fraze scurte şi nici persoana a II-a singular. Nici folosirea simpaticilor moticoni nu este adecvată la astfel de mesaje. Apoi verifică textul pentru a corecta eventualele greşeli gramaticale. Mesajele în care acestea abundă nu „dau” bine în ochii cititorului.


Formulele de început şi încheiere cele mai potrivite

Nu începe un mesaj fără salut. Mulţi „sar” direct la mesaj. Nu trebuie ceva formal, doar politicos. „Dragă” sau „Bună” sunt foarte sigure. Mai poti folosi lângă ele şi prenumele destinatarului.
În încheierea mesajului, „Cu sinceritate” sună prea formal aşa că foloseşte „Toate cele bune” sau „Numai bine”. Şi nu face greşeala pe care o face una din şase persoane când foloseşte e-mailul: nu încheia cu formule de genul „cu dragoste” sau „pupici” decât dacă îţi cunoşti foarte bine receptorul.


(Visited 171 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !