Centrul Mediașului va străluci datorită artistului Nicu Cociorvă și a icoanelor în straie românești

Expoziția „Icoane în straie românești” a artistului Nicu Cociorvă va fi prezentată în centrul orașului, în perioada 19 -21 iunie 2015, în cadrul Festivalului Mediaș Cetate Medievală – Târg de meșteșuguri vii, ediția a XI-a,  organizat de Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret în colaborare cu Breasla Meșteșugarilor din Transilvania.

Această Expoziție s-a născut în urma observării, de către artistul Nicu Cociorvă, a unei vechi biserici de lemn, care avea la baza turlei o construcție hexagonală din tablă. Reflectarea razelor de soare pe tabla ruginită a provocat un impact vizual nemaipomenit.
Din perspectiva artistului , strălucirea icoanelor de pe acea biserică nu venea neapărat din bogăția materialelor care o alcătuiau, ci mai mult, dintr-o exprimare simbolistică a ei. Aceasta a fost ideea de bază de la care a fost concepută expoziția de icoane “altfel”.
Sfinții aparțin exclusiv lumii religioase, devenind simboluri autentice ale spiritualităţii creştine. O icoană poate “încreştina” într-o simbolistică universală laicul şi profanul, dar poate prezenta şi o legătură conturată între sacru şi profan. În această idee, artistul a dorit îmbrăcarea sfinților cu straie populare şi nu cu aur sau argint.
Materialele folosite în expoziție sunt simple/primare: lemn, argilă, metal, pietre, sârmă, hârtie, ambalaje sau alte produse reciclabile. Efectul coloristic este dat în mare parte de bogăția și frumusețea motivelor populare româneşti inserate, din frânturi de veşminte autentice.
Organizatorii caravanei și inițiatorii proiectului speră să vină cât mai multă lume pentru a se bucura de opera creată de artistul Nicu Cociorvă.

ICOANE-IN-STRAIE-ROMANESTI

(Visited 265 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment