Followup-ul editiei a V-a a MEDIAŞ CENTRAL EUROPEAN FILM FESTIVAL(MECEFF) “7+1” la Bucureşti

Regizorul Radu Gabrea, Președintele MECEFF „7+1”, împreună cu Teodor Neamţu, Primarul municipiului Mediaş; Centrul Naţional al Cinematografiei; Ministerul Culturii; Institutul Cultural Român şi Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară “Regiunea Târnavelor” au deosebita plăcere de a vă invita să participați la followup-ul editiei a V-a a MEDIAŞ CENTRAL EUROPEAN FILM FESTIVAL(MECEFF) “7+1”, ce va avea loc în perioada 24 – 27 septembrie 2015 la Muzeul Municipiului București şi la Muzeul Ţăranului Român, în București.

Deja devenit un festival recunoscut în peisajul cinematografic și cultural european, Mediaș Central European Film Festival „7 + 1” a primit anul acesta marca EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), a Uniunii Europene care certifica înalta ținută artistică și importanța europeană a acestui festival de film cu un impact semnificativ la nivel local, național și internațional. Mesajul EFFEpentru MECEFF „7+1” este: „Prin dezvoltarea comunității și creativității în țările europene, echipa festivalului face din Europa un loc mai bun!”

Având o identitate stabilă și recunoaștere locală, națională și europeană, începând cu această ediție, s-a decis organizarea retrospectivei festivalului la București deoarece, deși la fiecare ediție o parte din spectatorii, oficialitățile și personalitățile culturale prezente la Mediaș vin special din București, din țară și străinătate, dorim să facilităm și publicului din București accesul nemijlocit laresursele culturale și cinematografice pe care le oferă MECEFF “7+1”.

În cadrul secțiunii competitive MECEFF “7+1”, locul de întâlnire pentru cele mai recente filme ale cineaştilor de marcă din zona așa numitei „Europe Centrale”: Austria, Republica Cehă, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria, juriul a decis ca CEL MAI BUN FILM a fost „Fehér Isten” / “Oraşul câinilor” (Ungaria).

De asemenea, la cea de-a cincea sa editie, MECEFF “7+1” a adus în prim plan la cea de-a cincea sa ediție o temă universală de importanță crucială: Primul Război Mondial și impactul acestui cataclism covarsitor asupra umanității.

Astfel, în afara competiţiei au fost prezentate aprox. 25 de filme, opere ale unor regizori consacraţi nu numai din ţările participante, dar și filme valoroase din patrimoniul universal, ce plasează Primul Război Mondial într-un context artistic, cultural, istoric și social, prezentând impactul covârșitor al acestui cataclism asupra umanității, în toate aspectele sale – de la viața soldaților din prima linie a frontului, la consecințele asupra vieții populației civile ocupate de forțele inamice sau obligate să-și părăsească locuințele, la efectele asupra culturii, artei, știintei.

În cadrul retrospectivei MECEFF “7+1”, care va avea loc între 24 și 27 septembrie, vor fi prezentate șapte dintre cele mai importante filme din patrimoniul universal pe tema Marelui Război, proiectate anterior la Mediaș, în perioada 01 – 05 septembrie 2015 si, de asemenea, MARELE PREMIU al ediției a V-a, 2015:

–        CEL MAI BUN FILM: „Fehér Isten” / „Orașul câinilor” (2014), regia, Kornél Mundruczó

–        „The big parade” / „Parada cea mare” (1925), în regia lui King Vidor

–         „All Quiet on the Western Front” / „Nimic nou pe frontul de vest” (1930), regizor Lewis Milestone

–        „Berge in Flammen” / „Munți în flăcări” (1931), regizat de Karl Hartl și Luis Trenker

–        „A Farewell to Arms” / „Adio arme” (1957), regia Charles Vidor

–        „Paths of Glory” / „Cărările gloriei” (1957), regizor Stanley Kubrick

–        „King and Country” / „Pentru țară și rege” (1964), în regia lui Joseph Losey

–         „La grande illusion” / „Iluzia  cea mare” (1937), regizor Jean Renoir

În afara tematicii cinematografice, MECEFF “7+1” se axează şi pe evenimente culturale conexe, menite să susțină și să aducă un plus de valoare temei cinematografice, printro abordare culturală, istorică, sociala, etc și să crească gradul de constientizare în rândul publicului prezent: patru seminare sustinute de specialisti de talie europeana, Lucian Boia, Alexandre Sumpf, Adrian Majuru, Bianca Pîrvulescu; trei expozitii de fotografie și afișe pe tema Marelui Război, precum și READ & SCREEN, un concept multimedia inedit.

Datorită succesului înregistrat de aceste manifestari culturale la Mediaș, între 01 și 05 septembrie, MECEFF „7+1” la București va include, alături de proiecțiile cinematografice, proiectul READ & SCREEN la care spectatorii ascultă mari actori români aducând la viaţă fragmente sugestive, din literatura română şi universală, legate de Primul Război Mondial, în timp ce in paralel sunt proiectate imagini inedite de arhiva, din parioada războiului.

De asemenea, vor fi organizate cele trei expoziții: “Francezi și români în Primul Război Mondial”, pusă la dispoziție de Institutul Cultural Francez; “(Ne)liniștea dinaintea furtunii”, oferită de Forumul Cultural Austriac și “Marele Război în imagini”, expoziție realizată cu sprijinul Casei de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca, Asociației Clujul de altădată, Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei, Muzeului Militar Național București.

Programul MECEFF „7+1” la București va include și o serie de proiecții la Muzeul Ţăranului Român: filme clasice în limba idiş, nou restaurate, filme cu o valoare artistică şi educaţională relevantă nu numai pentru comunitatea evreiască, cât şi pentru publicul larg, filme menite să readucă în vizorul publicului cinematografia, cultura şi arta idiş:

–        The Living Orphan” / „Orfanul viu” (1937), în regia lui Joseph Seiden

–        „Uncle Moses” „Unchiul Moise” (1932), regizat de Sidney M. Goldin, Aubrey Scotto

–        „A Cantor on Trial” / „Angajare de cantor” (1931), regizor, Sidney M. Goldin

–        „American Matchmaker” / „Peţitor american” (1940), regizat de Edgar G. Ulmer

–        „His Wife’s Lover” / „Amantul soţiei sale” (1931), în regia lui Sidney M. Goldin

–        „The Yiddish Cinema” / „Cinematograful idis” (1991), regizor, Rich Pontius

Având în vedere importanța universală fundamentală a temei abordate în cadrul acestei ediții, precum și valoarea acestui festival în peisajul cultural și cinematografic european, am fi foarte onorați dacă ați accepta invitația de a participa la followup-ul ediției a V-a a MeCEFF “7+1” (24 – 27 septembrie), care va avea loc la Muzeul Municipiului București și la Muzeul Țăranului Român.

Comunicat de presă

(Visited 190 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !