Malala Yousafzai a primit Premiul Nobel pentru Pace

Premiul Nobel pentru Pace 2014 a fost acordat adolescentei pakistaneze Malala Yousafzai și activistului indian pentru drepturile copiilor Kailash Satyarthi, „pentru lupta lor împotriva opresiunii asupra copiilor și tinerilor și pentru dreptul tuturor copiilor la educație”, relatează AFP.

„Copiii trebuie să meargă la școală și să nu fie exploatați financiar”, a declarat președintele Comitetul Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.

Oponentă a talibanilor, imaginea luptei pentru dreptul fetelor la educație, Malala Youzafsai, în vârstă de 17 ani, este de departe cel mai tânăr laureat din cei 114 ani de istorie Nobel.

De mai mulâi ani, Malala militează pentru dreptul la educație al fetelor, ceea ce a făcut-o sa devină ținta unei tentative de asasinat în urmă cu doi ani, pe 9 octombrie 2012.

Mai puțin cunoscut publicului larg, și considerabil mai în vârstă la cei 60 de ani ai săi, Kailash Satyarthi a condus proteste față de exploatarea copiilor, toate non-violente, „în tradiția Gandhi”, după cum subliniază Comitetul Nobel.

Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai se afla „la școală, ca de obicei”, vineri dimineața, la Birmingham, în centrul Angliei, când s-a anunțat că a câștigat Premiul Nobel pentru Pace.

„Tânăra se afla la școală, ca de obicei”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al companiei de relații publice Edelman, care se ocupă de imaginea adolescentei pakistaneze.

Malala Yousafzai s-a stabilit în orașul Birmingham în urma intervenției chirurgicale la care a fost supusă în octombrie 2012, după ce a fost împușcată în cap de talibani, în Pakistan.

Sursă:http://www.hotnews.ro/

(Visited 140 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment