Zece motive să-l citim în miezul verii pe scriitorul J. M. Coetzee !

De ce să citim în miezul verii un scriitor sud – african?

Cine este J. M. Coetzee ?

descărcare (21)

John Maxwell Coetzee  s-a născut în anul 1940 în Cape Town, Africa de Sud, şi este unul dintre cei mai reprezentativi scriitori africani contemporani. Descendent al unei familii de imigranţi olandezi, Coetzee a primit numeroase premii literare, printre care şi Premiul Nobel în 2003. Persoană retrasă, acesta este un susţinător al drepturilor animalelor şi omului, militând împotriva apartheidului. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără: Aşteptându-i pe barbari, Vârsta de fier; Viaţa animalelor şi Dezonoare.

Am găsit primele zece motive și cum se pronunță numele lui John Maxwell Coetzee – Kuut-see !

1.În anul 2003 a primit Premiul Nobel pentru Literatură, fiind al doilea scriitor scriitor sud – african care primește  Nobelul literar.

2.În Colecția „Raftul Denisei”, la Editura Humanitas Fiction au apărut zece cărți semnate de scriitorul sud-african: Maestrul din Petersburg (2008), Viața si vremurile lui Michael K. (2009), Jurnalul unui an prost (2009), Epoca de fier (2010), Dezonoare (2011), Copilarie. Scene de viață provincială (2011), Tinerete. Scene de viață provincială (2012), Miezul verii. Scene de viață provincială (2013) și Copilăria lui Isus (2014).

3. A zecea carte de J.M. Coetzee scrisă în anul 1980 –  „Așteptându-i pe barbari”  este acum tradusă în limba română și va fi în librării, în miezul verii. 

4. J.M. Coetzee strânge bani pentru copiii bolnavi de HIV / SIDA și pentru orfanii din Africa.

5. J.M.  Coetzee nu bea, nu fumează si nu mănâncă carne.

6. Coetzee militează pentru drepturile animalelor și publică în anul 1999 volumul  Viețile animalelor. E un mare iubitor de animale și a ținut în Anglia un curs despre „animale în literatură”)

7. Autorul refuză sistematic interviurile și aparițiile televizate, e un „om secret”, trăind între catedra universitară și masa de scris, care spune tot ce are de spus doar în cărți și articole.

8.  J. M. Coetzee a fost distins – fapt fără precedent – de două ori cu cel mai important premiu literar britanic, Booker, a fost tradus cu succes în 25 de țări (în Suedia, cu aproape întreaga operă) și e studiat în universități.

9. Are trei cărți ecranizate: În inima țării – Dust (1985), Viața animalelor – The Lives of Animals (2002)Dezonoare – Disgrace (2008) 

238917   dust   dezonoare   descărcare (18) descărcare (19) descărcare (20)

10. ,,Dumnezeu nu iubeşte pe nimeni, a continuat să vorbească, şi nu urăşte pe nimeni, pentru că Dumnezeu nu este încătuşat de pasiuni şi  nu simte nici plăceri şi nici durere. Aşadar cineva care-l iubeşte pe Dumnezeu nu poate să ceară în schimb ca şi Dumnezeu să-l iubească pe el.” (În inima țării)

Lectură plăcută !

Sursă: africasacountry.com

(Visited 574 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !