Malala, laureată a Premiului Nobel pentru Pace pictată de voluntara Ioana Duma

11225283_997110370327745_4771220835430736123_o

Malala Yousafzai, a devenit, la 17 ani, cea mai tânără laureată a Premiului Nobel pentru Pace, la exact doi ani și o zi de când a fost împușcată în cap de talibani, într-un autobuz ce o aducea de la școală. Devenise o țintă a talibanilor pentru că încă de la 12 ani, ea vorbea despre dreptul la educație al fetelor și al copiilor în general.

Malala a supravietuit în mod miraculos atacului și de atunci, vocea ei este chiar mai puternică. Malala organizează mai multe campanii pentru dreptul la educație și a devenit un model pentru întreaga lume, datorită curajului, întelepciunii și inteligenței sale.

Malala a fost laureată cu Premiul Nobel pentru pace alături de Kailash Satyarthi, apărător indian al drepturilor copiilor, iar anul acesta în luna octombrie a fost lansat filmul despre viața ei.

Pentru că mi-am dorit ca Malala să-i motiveze și pe tinerii din Mediaș, am rugat-o pe voluntara Ioana Duma, din Programul ,,Voluntarii cărților în Bibliotecă” să realizeze un portret cu tânăra pakistaneză și să-l amplasăm la Bibliotecă, în Punctul special amenajat pentru voluntari. Ioana Duma are 17 ani și este voluntară la Bibliotecă de un an de zile și a avut organizate până acum expoziții de pictură la Mediaș, Făgăraș, Bazna și la Biblioteca Județeană ,,O. Goga” din Cluj Napoca. Are o colecție de peste 30 de desene, picturi cu teme inspirate din cărți, dar și flori, biserici din Transilvania și portrete.

În jurul tabloului vom lipi citatele motivaționale ale Malalei. La Biblioteca Municipală ,,St. L. Roth” din Mediaș se găsește cartea ,,Eu sunt Malala” , carte ce a fost achizionată în Proiectul ,,Raftul cu inițiativă” derulat pe parcursul anului 2015.

În luna decembrie 2015, în cadrul unui eveniment important dedicat voluntarilor vom realiza un moment special pentru Malala Yousafzai,.

Câteva citate inspiraționale:

Îmi ridic vocea nu ca să strig, ci ca cei făra voce să fie auziti – nu putem izbândi atunci când jumatate dintre noi sunt ținuți înapoi.

Extremiștilor le este frică de cărți și pixuri, puterea educației îi inspăimântă. Le este frică de femei.

Mama mea îmi spunea mereu „ascunde-ți fața, oamenii se uită la tine”. Eu răspundeam, „nu contează, mă uit și eu la ei”.

Când oamenii îmi spun despre Malala, fata care a fost împușcată de talibani – aceasta este definiția mea despre ea – Nu cred că ea sunt eu. Acum nici măcar nu mă mai simt de parcă aș fi fost împușcată. Chiar și viata mea în Swat pare ca un fragment de istorie sau un film pe care l-am văzut. Lucrurile se schimbă. Dumnezeu ne-a lăsat cu un creier și o inimă care ne spun cum să trăim. Cel mai important aspect pe care trebuie să îl luăm în considerare nu este faptul că Malala a fost sau nu împușcată – Malala nu cere un suport personal. Ea cere sport pentru educația fetelor și pentru drepturile femeilor. Asa încât nu o sprijiniți pe Malala, ci camapania ei pentru educația fetelor și drepturile femeilor.

Un copil, un învățător, o carte și un stilou sunt suficiente pentru a schimba lumea.

Când întreaga lume este redusă la tacere, chiar și o singură voce devine puternică.

Cred că nu există nicio diferență între un bărbat  și o femeie. Cred chiar că o femeie este mai puternică decât bărbații.

Mai multe despre Malala găsiți aici.

 

(Visited 307 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !