Artista Margaret Keane și Filmul ,,Big Eyes”

Ați văzut vreodată un tablou cu portretul unui copil melancolic cu ochii neobișnuit de mari și triști? Te-ai întrebat cine i-a inspirat pe Craig McCracken și Yoshitomo Nara în desenele animate și în ilustrațiile lor ?

Big Eyes – ochii supradimensionați  și un singur nume: Margaret Keane !

,,Ochii sunt ferestrele sufletului”, spune artista americană Margaret Keane a cărei biografie o veți cunoaște și de pe marile ecrane.

Margaret Keane s-a născut în anul 1927, în Nashville, Tennessee. Fiind un copil bolnăvicios, de multe ori singură și foarte timidă, Margaret a dezvoltat un talent precoce pentru desen. S-a întrebat mereu care este scopul vieții, de ce suntem aici, de ce există durere, tristețe și moarte, dacă Dumnezeu este bun. Întotdeauna De ce? Aceste întrebări, s-au reflectat mai târziu în ochii picturilor cu copii. Ochii păreau să reflecte înstrăinarea spirituală a mai multor oameni de azi, dorul lor pentru ceva dincolo de ceea ce oferă acest sistem.

Picturile sale au devenit celebre în North Beach San Francisco în anii 1950.

Margaret-1024x682

Arta lui Margaret a  început o mișcare Big Eyes la începutul anilor ’60, influențându-i pe artiștii: Lee, Gig, Maio, Ozz Franca, Igor Pantuhoff, și Eva.

Margaret Keane a creat o moștenire de Big Eyes care influențează multe modele și desene animate, cum ar fi Little Miss No Name Dolls, Blythe păpuși de desene animate Powerpuff Girls, create de Craig McCracken.

tumblr_mki4157iGh1r16zgfo2_400  descărcare (25) 

images (72)descărcare (24)

Si mai recent numeroși ilustratori cum ar fi Yoshitomo Nara, Mark Ryden și Tim Burton.

Unul dintre artiștii preferați ai pictoriței este Amedeo Modigliani, iar arta sa a avut o influență majoră în modul în care ea a pictat tablourile cu femei în 1959. De-a lungul anilor, Margaret a fost, de asemenea, influențată de Van Gogh, Henri Rousseau, Leonardo da Vinci, Gustav Klimt, Edgar Degas, Picasso, Sandro Botticelli și Paul Gauguin. Fiecare dintre acești artiști au influențat utilizarea de culoare, dimensiune și compoziție în operele artistei.

AFRO-KEANE-350x350  BLACK-LAVENDERle-150x150

Adorată de fani și de colecționari din toată lumea, la 87 de ani, Margaret Keane continuă să picteze aproape zilnic în California de Nord.

Picturile ei  se află în colecții publice din întreaga lume: Muzeul Național de Artă Contemporană, Madrid; Muzeul Național de Artă de Vest, Tokyo; Muzeul Național de Artă Modernă, Mexico City; Muzeul de Tennessee Fine Arts, Nashville, Tennessee; Memorial Museum Brooks, Memphis, Tennessee; Hawaii State Capitol, Honolulu; Națiunile Unite, New York City și altele.

 images (73) descărcare (26)

Big Eyes„, un film despre viața lui Margaret & Walter Keane, regizat de Tim Burton, și cu actorii Amy Adams și Christoph Waltz care a fost lansat în 25 decembrie 2014.

Tim Burton se îndepărtează de genul fantastic cu acest film biografic despre Margaret Keane (Amy Adams), pictoriţă americană ce s-a bucurat de un fenomenal succes în anii ’50, când portretele ei scoase în evidenţă de ochii supradimensionaţi erau extrem de populare, vândute sub numele soţului pictoriţei, Walter Keane (Christoph Waltz). Artista va începe o bătălie legală pentru a-şi putea semna lucrările cu propriul nume, iscând unul dintre cele mai faimoase procese din justiţia americană.

Un material amplu despre viața artistei găsiți și aici.

Sursă: https://keane-eyes.com/, www.cinemagia.ro

(Visited 1.720 times, 1 visits today)
Avatar photo

Antonela Barbu

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea și imaginația! Susțin educația și organizez ateliere de public speaking pentru copii. Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !

Add comment

©Antonela Sofia Barbu

About me

Sunt Antonela Sofia Barbu si te invit la o călătorie în care să îți cultivi creativitatea, să te bucuri de imagini frumoase și să zâmbești ! Acceptă Provocările Sofiei în fiecare zi !